Appenzeller-fondyy maustetaan nyt maailman parhaalla ginillä

Appenzeller-fondyy saa mausteekseen tilkan maailman parasta giniä ja rosmariinia. 

Sveitsiläinen kansallisherkku juustofondyy ja siihen liittyvät rituaalit painuivat unohtumattomasti mieleeni jo alakouluikäisenä. Asterix ja alppikukka -sarjakuvassa ensimmäisestä haarukasta fondyypataan pudonneesta ruokapalasta saa keppiä, toisesta raippoja ja kolmannesta kerrasta upotetaan Geneve-järveen. Ei sellaista unohda!

Seurustelua fondyypadan äärellä


Sveitsiläisistä juustoruoista tunnetuin on varmasti fondyy, joka valmistetaan sulattamalla raastettua juustoa valkoviiniin. Valmis fondyy voidaan maustaa ripauksella muskottipähkinää ja tilkalla kirchiä, paikallista kirsikkaviinaa. 

Juustofondyy on mitä mainioin illanistujaisruoka. Se on yhteisöllistä syömistä, samasta padasta jakamista. Lisäksi kokin ei tarvitse viihtyä keittiössä kuin juuston sulamisen ajan!

Suomalainen versio aiheesta syntyi Blondikeittiössä, kun kirsikkaviinan asemesta juustofondyyseen lorautettiinkin kotimaista, Isostakyröstä kotoisin olevaa Napue-giniä ja mukaan silputtiin hieman rosmariinia. Ehkä hieman vedin kotiinpäin väittäessäni otsikossa, että se on maailman paras gini, mutta mailman parhaan Gin & Tonicin raaka-aineena Napue on maailmalla palkittu.

Yrtit yhdistävät appenzelleriä ja suomalaista giniä

Sveitsiläistä Appenzeller-juustoa ja Isostakyröstä kotoisin olevaa Napue-giniä yhdistää moelmpien ainutlaatuiseen makuun liittyvä salaisuus: yrtit. 

Kypsyvää appenzeller-tahkoa käännellään säännöllisesti ja sitä harjataan yrttiliemellä, josta appenzeller saa sille tyypillisen makunsa. Yrttiliemen koostumus on tarkoin varjeltu salaisuus, ainoastaan kaksi valmistustislaamon henkilöä tuntee tarkan reseptin. Sen sanotaan kuitenkin olevan yli 25 yrtin, juuren, lehtien, kukan, siementen ja kuoren sekoituksesta valmistettu ekstrakti.

Napue-ginin salaisuus on monimutkainen prosessi, jossa yhdistetään 12 perinteistä ja neljä kotimaista giniyrttiä. Suomalaisia makuja Napuessa ovat karpalo, tyrni, tuore koivunlehti ja mesiangervo.


Suomalaisella twistillä maustetun juustonfondyyn seuraksi sopivat ruisleipäpalat ja sveitsiläinen valkoviini.

Rosmariininmakuinen Appenzeller-Napue-juustofondue

noin 4 annosta

1-2 valkosipulinkynttä
4 dl valkoviiniä
700 g Appenzeller® SURCHOIX tai EXTRA, raastettuna
300 g Freiburger Vacherin-juustoa tai emmental-juustoa
2-3 cl Napue-giniä
1 rkl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
ripaus mustapippurirouhetta
2 tl silputtua, tuoretta rosmariinia

Sivele tyhjä fonduepata valkosipulinkynnellä ennen fondyyn valmistamista. Valkosipuli estää juuston kiinnipalamista.
Kuumenna valkoviini ja lisää juusto joukkoon raasteena, kourallinen kerrallaan ja koko ajan sekoittaen. Anna kiehua miedolla lämmöllä, sekoittaen 10-15 minuuttia.
Sekoita perunajauhot tilkkaan giniä ja lisää seos kuuman juustomassan joukkoon koko ajan sekoittaen. Seos on valmista, kun juustomassa on tasaista ja kiiltävää. Mausta mustapippurilla silputulla rosmariinilla.
Nosta pata lämmittimen päälle.
Sekoittele juustomassaa silloin tällöin tarjoilun aikana.

Dippaa juustoon:
(Ruis)leipäkuutioita, kasvispaloja (esimerkiksi parsakaalia, herkkusieniä, paprikaa, kesäkurpitsaa), maustekurkkua. Voit tarjota fondyyn kanssa myös keitettyjä perunoita tai uuniperunoita.
Appenzeller-fondyytä myydään myös valmiina.

Appenzeller®-fondyy on oikotie onneen

Parhaasta Appenzeller®-juustosta valmistettu, valmiiksi pakattu Appenzeller®-fondyy on helppo ja nopea tapa päästä dippailemaan sulaa, kielenvievää juustomassaa. Sveitsissä on muuten tällaisia pakkauksia sisältäviä juustofondyyautomaatteja! Fondyyhimo kun saattaa yllättää milloin tahansa!

Sinkkutaloudessa tämä kahden hengen minifondyy on näppärä. Mikroaaltouunissa sulatettuna se on hetkessä valmista nautittavaksi. Mausta valmisfondyy ginitilkalla ja silppua joukkoon rosmariinia. Saostavia perunajauhoja ei tarvita. 




Juustofondyyn kaverina toimii parhaiten raikkaan hapokas valkoviini. Sveitsiläistunnelmaan sopii tietty sveitsiläinen valkoviini, pirteä ja hedelmäinen, puolikuia Jolicoeur 2014, 13,98 euroa.  

Myös Sveitsin naapurimaasta Itävällasta kotoisin oleva kuiva riesling tai grüner veltliner on herkullinen valinta.Oluen ystävät varmasti nauttisivat fondyyn kaverina vaaleaa Alea.


Yhteistössä: Emmi-meijeri 

Kommentit

Näitä on luettu