Pataleipä on nyt kaikkien uunissa

Vuosi sitten kysyin  10 000 jäsenen Facebookin Kotiruokaryhmässä moniko on tehnyt pataleipää. Sunnuntain aikana yli 200 ihmistä ilmoitti kokeilleensa ohjetta. Pataleipä on 2010-luvun vastine 1980-luvun leipäkoneelle. Se on tapa leipoa itse leipää, josta ei tulekaan kotitekoisen oloista, vaan rapeaa ja kuohkeaa. Kuin leipomosta ostettua. Lisäksi ohje on mitä yksinkertaisin.  Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, lämmin neste lisätään ja taikina vain sekoitetaan. Sitä EI saa vaivata. Puolen vuorokauden kuluttua leipä paistetaan tulikuumassa padassa, joka toimii kuin uuni uunissa. Pellille ei tarvitse heitellä vettä tai käyttää suihkepulloa höyryä ja rapeutta tuottamaan.

 Pataleivän makua voi muunnella jauhoilla, hiutaleilla ja mausteilla lähes loputtomasti

Aromikkaan maun salaisuus on pitkä kohotusaika. Padassa paistettuna leipä on rapea pinnalta ja pehmeä sisältä.

Pataleipä onnistuu niin valurauta-, lasi- kuin keraamisessakin padassa. Tärkeintä on, että pata johtaa hyvin lämpöä ja kuumenee tulikuumaksi.  Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa. Halutessasi voit voidella padan kevyesti öljyllä, jos epäilet leivän irtoamista


Sämpyläjauhot antavat leivälle mukavaa rouheisuutta ja kuitua . 

Rouheinen pataleipä

1 leipä
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä  puoli tuntia.
Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä  puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista  ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä  vartin verran-
Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.


Kesällä leivoin  pataleipää viikottain. 


Välimerellinen pataleipä

1 leipä
7 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä
2-3 aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl silputtua tuoretta rosmariinia tai 1 tl kuivattua
Yhdistä kulhossa kuivat aineet, hienonnetut aurinkotomaatit ja rosmariini. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä  puoli tuntia.
Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä  puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista  ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä  vartin verran.
Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.

Kommentit

  1. Pataleipä on ihan parasta! Mä laitan taikinan kohoomaan mikroon, on taatusti vedoton paikka. Lisään yleensä taikinaan kaikki mitä on saatavilla, herukat, kookoshiutaleita, jouluna laitoin murskattuja pipareita ja rusinoita, oliivit sopii tosi hyvin jne. Mahdollisuuksia on miljoonia! Myös veden lisäksi kaatelen sekaan erilaisia mehuja jopa chiliöljyä olen kokeillut ja hyvää oli! Ei muuta ku mielikuvitus liikenteeseen!

    VastaaPoista
  2. Pataleipäbuumi näyttää taas riehuvan hurjana!! Mutta hyvää lämmin leipä onkin. Samoin minä olen vaihdellut aineksia aina kaapin sisällön ja mielihalujeni mukaan. Ainoastaan hiivan ja jauhojen määrän tulee olla jotakuinkin standardi, jotta leipä onnistuu.

    VastaaPoista
  3. Mitäs jos tekis tuore hiivalla, mitkä olis suhteet?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!

Näitä on luettu