Villit Appenzeller-perunat kesän grillijuhliin



Raclette on kaikkien sulatettujen juustoruokien äiti ja niin helppo tarjottava, että se sopii myös kesäöiden yöpalaksi. Tällä kertaa Appenzeller tarjotaan sulatettuna vuohenputkella maustettujen uusien perunoiden kanssa. 

Raclette on peräisin sveitsiläisiltä vuoripaimenilta, joilla oli tapana sulattaa juustoa nuotion loimussa. Nykyisin raclette valmistetaan yleisimmin sähkökäyttöisellä raclette-pöytägrillillä, jossa juustoviipaleita sulatetaan pienissä raclette-pannuissa. Jos sellaista ei ole käytettävistä,  juuston voi sulattaa myös grillissä esimerkiksi blinipannussa.


Lehmät syövät villiyrttejä laiduntaessaan vuorilla Sveitsissä.

Vuohenputki antaa Appenzeller-perunoille villin maun

Juhannuksena sulatettu Appenzeller maistuu taivaalliselta keitettyjen uusien perunoiden kanssa. Ja jos ihan villiksi heittäydytään, joukkoon silputaan vuohenputkea. Villiyrttiperunat pannaan pieneen paistinpannuun ja päälle ladotaan viipaloitua tai raastettua Appenzelleriä. Pannu grilliin ja kun juusto on sulanut, herkku on valmista nautittavaksi. Juustoperunat ovat herkkua sellaisenaan, mutta ne voi tarjota myös muiden grilliruokien lisäkkeenä.


Villit Appenzeller-perunat
1 kilo uusia perunoita
vettä, reilusti merisuolaa
1 dl silputtua vuohenputkea (tai basilikaa)
noin 200 g Appenzeller Mild Spicy - tai Appenzeller Extra Spicy -juustoa
ripaus mustapippurirouhetta

1. Pese perunat hyvin ja keitä kypsiksi reilulla suolalla maustetussa vedessä.
2. Silppua nuoret vuohenputket (tai basilika) ja sekoita silppu kypsien perunoiden joukkoon.  Pane perunat paistinpannulle tai grillinkestävään uunivuokaan.
3. Viipaloi Appenzeller juustohöylällä ja lado viipaleet perunoiden päälle. Rouhaise päälle muutama kierros mustapippuria myllystä.
4. Pane pannu grilliin ja anna juuston sulaa perunoiden päälle.
5. Ripottele perunoiden päälle lopuksi vielä vuohenputkisilppua.
6. Tarjoa sellaisenaan kasvisruokana tai muiden grilliruokien lisäkkeenä.




Juomavinkki: Tarjoa Appenzeller-perunoiden kanssa kuivaa, raikasta valkoviiniä, esimerkiksi grüner veltlineriä tai rieslingiä. Kesällä ruoan kanssa maistuu myös vehnäolut.

Steinschaden Grüner Veltliner Löss & Stein 2016 on erinomaisen hinta-laatusuhteen omaava kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, päärynäinen, kevyen kukkainen, mausteinen valkoviini Itävallasta. Viinillä on hintaa 10, 50 euroa.



Vuohenputki on cityihmisen villiyrtti
Vuohenputki valloittaa parhaillaan suomalaista luontoa. Ei tarvitse kotiovelta montaa askelta ottaa, kun ensimmäinen esiintymä puskee vastaan näin omakotialueella. Vuohenputkea viljeltiin jo keskiajalla luostareiden puutarhoissa, ja vuohenputkimuhennos on esiintynyt luostareiden ruokalistoillakin.



Maku on parhaimmillaan silloin, kun lehdet kerätään vaaleanvihreinä ja vielä hiukan suppuisina.   Vuohenputken lehtiä voi käyttää keittoihin, pestoihin, piirakoihin, patoihin, muhennoksiin, munakkaisiin, leivän päälle ja taikinoihin. Lehdet sisältävät mm. rautaa ja C-vitamiinia.

Nautitaan hyvästä ruoasta ja valoisista kesäöistä! 

Tämä on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin kanssa. 




Kommentit

Näitä on luettu