Appenzeller-nyhtöleipä sopii rentoihin illanistujaisiin



Syksyn saapuessa on jälleen ihanaa käpertyä illalla sohvan nurkkaan katsomaan telkkaria perheen kanssa tai  kutsua ystävät rentoihin illanistujaisiin, joiden valmistelu ei  vie juurikaan aikaa eikä rasita kukkaroa. Tällaista iltaa silmälläpitäen Blondikeittiössä syntyi Appenzeller-nyhtöleipä.

Omassa nuoruudessani meillä oli usein saunanjälkeisenä herkkuna valkosipulileipä, jossa viipaloidun ranskanleivän tai ruisvuokaleivän väleihin laitettiin persiljalla maustettua valkosipulivoita, leipä käärittiin folioon ja sitä kuumennettiin 20 minuuttia 200-asteisessa uunissa, kunnes voi suli ja leipä oli kuumaa. Siitähän tämä nyhtöleipäajatus sitten lähti.



Nyhtöleipä eli pul-apart bread ei todellakaan ole oma keksintöni. Sitä on näkynyt blogeissa jo vuosia erilaisina versioina. Appenzeller-juuston suurena ystävänä halusin kuitenkin tehdä leivän juustosta, jossa on oma vahva, kielenvievä makunsa. Muut nyhtöleipään käyttämäni aineet, valkosipulia lukuunottamatta, kun ovat maultaan aika neutraaleja.


Kun teet Appenzeller-nyhtöleipää, voit valita juuston voimakkuuden makumieltymystesi mukaan. Joku kun tykkää miedommasta,  toinen vahvemmasta juustosta.

Appenzeller® Mildly spicy  ja Appenzeller® Bio mildly spicy ovat kolme kuukautta kypsytettyjä juustoja, joiden maku on hienostunut, mutta ei niin vahva kuin kellarissa pidempään viihtyneiden sisartensa. Appenzeller® Strongly spicy  kypsyy kellarissa neljä kuukautta ja Appenzeller® Extra spicy kuusi kuukautta. Niiden maku on sitten jo voimakaan viettelevä.

Appenzellerin maun salaisuus piilee yrttiliemessä, jonka tarkan koostumuksen tietää vain pari henkilöä. Juustoja harjataan tällä ihmeaineella koko niiden kypsymisen ajan. Yrttikylpyjen määrä kypsytyksen aikana vaikuttaa luonnollisesti juuston makuun.

Monissa marketiessa on myynnissä valmiiksi pakattu Appenzeller Classic -juustopala, jossa on juustoa 210 grammaa eli juuri sopivasti nyhtöleivässä käytettäväksi.

APPENZELLER-NYHTÖLEIPÄ
neljälle hengelle
1 pitkänomainen moniviljaleipä tai maalaisleipä
100 g voita
2 kevätsipulia
2 solo-valkosipulinkynttä (tavallisia kynsiä noin 10)
kourallinen basilikaa tai lehtipersiljaa
15 kirsikkatomaattia tai 5-6 aurinkokuivattua tomaattia
210 g Appenzeller Classic -juustoa

1. Tee valkosipuli-yrttivoi. Pane voi, kuoritut valkosipulinkynnet, paloitellut kevätsipulit ja yrtit monitoimikoneeseen ja käytä konetta, kunnes tahna on tasaista. Voit tehdä valkosipulivoin myös sauva- tai tehosekoittimella.
2. Leikkaa leipä viipaleiksi siten, että palat jäävät pohjasta kiinni. Voitele välit valkosipuli-yrttivoilla.
Leikkaa leipä vielä pitkittäin viipaleiksi, jotta siitä tulee ruudullinen.


3. Pistele ruutujen väliin puolitettuja kirsikkatomaatteja.
4. Viipaloi juusto ja pistele Appenzeller-viipaleita kaikkiin leipäväleihin.


5. Kääri leipä folioon ja kypsennä sitä ensin 8 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Avaa folio ja jatka kypsentämistä kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä, noin 12-15 minuuttia.
6. Tarjoa leipä kuumana teen, ale-oluen tai hedelmäisen valkoviinin kanssa.




Viinivinkki:  Nyhtöleivän kaveriksi sopii pirteä ja hedelmäinen, silti aivan kuiva italialainen, Piemontesta kotoisin oleva valkoviini Ricossa Appassimento Bianco 2015, 12,99 euroa. 




Herkullisia hetkiä Appenzeller-nyhtöleivän parissa!

Toivottaa Blonditiina

Ps. Tämä on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin kanssa











Kommentit

Näitä on luettu