Päärynä-Appenzeller-galette on trendiherkku
Pimenevien iltojen syksy, mehukkaat päärynät ja viettelevän maukas, sveitsiläinen Appenzeller-juusto kuuluvat erottomattomasti yhteen. Tarjoa Päärynä-Appenzeller-galettea viinilasillisen, teekupposen tai glögin kanssa.
Galette on crepesien ohella
Ranskan Bretagnen alueen klassikkoruoka. Crepesit tunnetaan makeina jälkiruokalettuina,
kun taas galetet ovat useimmiten tummemmista täysjyväjauhoista valmistettuja
suolaisia piiraita. Päärynä-Appenzeller-galette on herkullinen yhdistelmä
suolaista ja makeaa.
Rapeakuorinen galette on
helppo valmistaa, eikä sen valmistamiseen tarvita edes piirakkavuokaa. Galette
nimittäin paistetaan saman leivinpaperin päällä, jossa se myös kaulitaan
muotonsa. Taikina syntyy nyppimällä ja sekoittamalla, mutta vielä helpommalla pääsee kun käyttää
pakastettua, pyöreää piirakkapohjaa. Kuten Blondikeittiössä tällä kertaa tehtiin.
Galeten voi huoletta jättää
rustiikkiseksi ulkonäöltään, eikä sen muodon tarvitse olla täydellisen pyöreä.
Piirakan reunat taitellaan piirakakan päälle vaivattomasti käsin.
Päärynä-Appenzeller-galetessa on käytetty monissa marketeissä myynnissä olevaa, valmiiksi pakattua Appenzeller Classic-palaa. Mutta galetteen voi hyvin valita juuston voimakkuuden makumieltymystensä mukaan.
Appenzeller® Mildly
spicy ja Appenzeller® Bio mildly spicy
ovat kolme kuukautta kypsytettyjä juustoja, joiden maku on hienostunut, mutta
ei niin vahva kuin kellarissa pidempään viihtyneiden sisartensa. Appenzeller®
Strongly spicy kypsyy kellarissa neljä
kuukautta ja Appenzeller® Extra spicy kuusi kuukautta. Niiden maku on sitten jo
voimakaan viettelevä.
kasvis, vähälaktoosinen
Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/2 dl öljyä
3/4 tl suolaa
1 dl vettä
tai
400 g Neljän viljan ruokapiirakka -pakastetaikina
Täyte:
150 g Appenzeller Classic
-juustoa
1 tl kanelia
3-4 päärynää
3 rkl pinjansiemeniä tai karkeasti rouhittuja saksanpähkinöitä
2 oksaa rosmariinia
1. Jos käytät
pakastetaikinaa, sulata se pakkauksen ohjeen mukaisesti
2. Jos teet itse pohjan, sekoita
jauhot ja suola kulhossa. Lisää öljy ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi, älä
vaivaa. Muotoile taikina palloksi.
3. Kauli pohjataikinasta
jauhotetun leivinpaperin päällä halkaisijaltaan noin 30 cm:n kokoiseksi pyöreä
levy.
4. Raasta Appenzeller Classic
-juusto ja sekoita raasteen joukkoon kaneli.
5. Kuori päärynät (kotimaisia päärynöitä ei
tarvitse kuoria) ja viipaloi ne pituussunnassa ohuiksi viipaleiksi.
6. Ripottele taikinalevylle
puolet juustoraasteesta ja asettele päärynäviipaleet piiraspohjan päälle.
Ripottele pinnalle pinjansiemenet, riivitty rosmariini ja loput
Appenzeller-juustoraasteesta.
7. Taita taikinan reunat
täytteen päälle. Jos käytätä valmista piirakkataikinaa, leikkaa reunoihin
viillot noin kolmen sentin välein. Se helpottaa taikinan taittamista piiraan
päälle.
8. Paista galettea 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä.
8. Paista galettea 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä.
9. Nauti galette viinilasillisen, teekupposen tai glögin kanssa.
Joulun lähestyessä galetten kanssa maistuu kuuma ja höyryävä juoma, esimerkiksi uusi luomuglögi Blossa Ekologisk Vinglögg, 8,29 euroa. Tarkista sen saatavuus Alkostasi.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!