Äänestä kyllä Appenzellerin ja parsan liitolle
Huhtikuun viimeisenä sunnuntaina Appenzellissa on vaalit. Koska uunistani on juuri tullut sesonkiherkku, Appenzellerin aateloima parsa-quiche, nostan oikean käteni
tuon herkullisen piirakan välittömälle nauttimiselle!
![]() |
Appenzeller-parsapiirakka on parhaimmillaan haaleana, joten se sopii vaikka piknik-evääksi. |
Appenzell Innerrhodenin kantonissa on 600 vuotta vanha poliittinen perinne säilynyt
tähän päivään asti. Huhtikuun viimeisenä sunnuntaina kaikki äänioikeutetut
miehet ja naiset kokoontuvat yhteen voidakseen äänestää oikean käden nostolla
tärkeistä kantonin asioista.
Sveitsissä kansalaiset voivat tehdä poliittisia aloitteita
ja äänestää suoraan lakien hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Kansanäänestyksiä
on muutama vuodessa. Niitä järjestetään niin valtakunnallisella, alueellisella
kuin paikallisella tasolla. Viime vuosien äänestyksissä aiheet ovat vaihdelleet
kannabiksen laillistamisesta ulkomaalaisten väkiluvun rajoittamiseen ja
EU-maiden työntekijöiden vapaasta liikkumisesta perustuslain uudistamiseen.
Muistutettakoon kuitenkin, että Euroopan maista Sveitsi antoi naisille
äänioikeuden vasta vuonna 1971.
Appenzeller-piirakka vaikka pääsiäisbrunssille tai vappupiknikille
Vuosi sitten vierailin Appenzellisssä tutustumassa
juustonvalmistukseen. Appenzelleriä voisi kai kutsua onnelliseksi juustoksi, sillä
siitä huolehditaan kuin lapsesta konsanaan. Tahkoa käännellään säännöllisesti
ja sitä harjataan yrttiliemellä, josta appenzeller saa sille tyypillisen
makunsa.
![]() |
Juustomestari Matias Nefin työpäivä alkaa juustolassa aamukolmelta. |
Yrttiliemen
koostumus on tarkoin varjeltu salaisuus, ainoastaan kaksi valmistustislaamon henkilöä tuntee tarkan
reseptin. Sen sanotaan kuitenkin olevan yli 25 yrtin, juuren, lehtien, kukan,
siementen ja kuoren sekoituksesta valmistettu ekstrakti. Alunperin jokaisella
juustomestarilla oli oma sekoituksensa, mutta 1960-luvun alussa Appenzellin
juustomestarit sopivat yhtenäisen yrttiliemiohjeen käytöstä. Siitä lähtien
yrttilientä on valmistettu Emil Ebneter & Co. -tislaamossa kaikkien
juustoloiden käyttöön.
Koska parsa on parhaillaan sesongissa, oli luonnollista muodostaa näistä kahdesta herkusta makuliitto, jolle voi äänestää kyllä kaikissa kevään juhlissa. Koska piiras maistuu haaleana, se on myös mitä parhain piknik-eväs.
Appenzeller-parsapiirakka
Pohja
1 pkt (400 g) valmista ruisperunataikinaa (Sunnuntai)
Täyte
1 nippu (500g )
vihreää parsaa
vettä, suolaa
350 g raastettua
Appenzeller-juustoa
2 dl kuohukermaa
3 munaa
1/4 tl
mustapippurirouhetta
1 tl sormisuolaa
1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Painele taikina
irtopohjaisen piirakkavuoan pohjalle (halkaisija noin 24 cm) pohjalle ja
reunoille napakasti. Koska taikinalla on tapana valua esipaiston aikana, käytä
vaikkapa riisiä tai kuivattuja herneitä taikinapainona. Pane leivinpaperi piiraspohjan
päälle ja kaada paperin päälle riisiä tai herneitä niin, että ne täyttävät
vuoan. Esipaista pohjaa 10 minuuttia ja poista taikinapainot.
3. Leikkaa pois parsojen puumainen kanta. Parsoja ei tarvitse kuoria. Keitä parsatankoja kolme
minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valuta hyvin.
3. Raasta juusto ja levitä raaste esipaistetun pohjan
päälle. Asettele parsat kauniisti piiraspohjalle.
Sekoita kerma ja kananmunat keskenään, mausta seos suolalla ja
pippurilla. Kaada seos parsojen päälle.
5. Paista parsa-juustopiirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia tai kunnes juusto on saanut kauniin värin ja munamassa hyytynyt.
7. Tarjoa parsapiiras haaleana.
PS. Tämä on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin kanssa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!