Pataleipä on nyt kaikkien uunissa
Vuosi sitten kysyin 10 000 jäsenen Facebookin
Kotiruokaryhmässä moniko on tehnyt pataleipää. Sunnuntain aikana yli 200
ihmistä ilmoitti kokeilleensa ohjetta. Pataleipä on 2010-luvun vastine 1980-luvun
leipäkoneelle. Se on tapa leipoa itse leipää, josta ei tulekaan kotitekoisen
oloista, vaan rapeaa ja kuohkeaa. Kuin leipomosta ostettua. Lisäksi ohje on mitä
yksinkertaisin. Kuivat aineet
sekoitetaan keskenään, lämmin neste lisätään ja taikina vain sekoitetaan. Sitä
EI saa vaivata. Puolen vuorokauden kuluttua leipä paistetaan tulikuumassa
padassa, joka toimii kuin uuni uunissa. Pellille ei tarvitse heitellä vettä tai
käyttää suihkepulloa höyryä ja rapeutta tuottamaan.
Aromikkaan maun salaisuus on pitkä
kohotusaika. Padassa paistettuna leipä on rapea pinnalta ja pehmeä sisältä.
Pataleipä onnistuu niin valurauta-, lasi- kuin keraamisessakin padassa. Tärkeintä on, että pata johtaa hyvin lämpöä ja kuumenee tulikuumaksi. Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa. Halutessasi voit voidella padan kevyesti öljyllä, jos epäilet leivän irtoamista
Pataleipä onnistuu niin valurauta-, lasi- kuin keraamisessakin padassa. Tärkeintä on, että pata johtaa hyvin lämpöä ja kuumenee tulikuumaksi. Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa. Halutessasi voit voidella padan kevyesti öljyllä, jos epäilet leivän irtoamista
Sämpyläjauhot antavat leivälle mukavaa rouheisuutta ja kuitua . |
Rouheinen pataleipä
1 leipä
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä
Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää
lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä
kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä
pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
Kumoa taikina reilusti jauhotetulle
pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä
leivinliinalla ja anna kohota vielä
puoli tuntia.
Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata
kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut
pöydällä puolisen tuntia, ota kuuma pata
uunista ja nosta taikina tulikuumaan
pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja
niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi
tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä vartin verran-
Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se
irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää
rapean kuorensa.
1 leipä
7 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä
2-3 aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl silputtua tuoretta rosmariinia tai 1 tl kuivattua
Yhdistä kulhossa kuivat aineet, hienonnetut aurinkotomaatit ja rosmariini. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.
Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä vartin verran.
Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.
Pataleipä on ihan parasta! Mä laitan taikinan kohoomaan mikroon, on taatusti vedoton paikka. Lisään yleensä taikinaan kaikki mitä on saatavilla, herukat, kookoshiutaleita, jouluna laitoin murskattuja pipareita ja rusinoita, oliivit sopii tosi hyvin jne. Mahdollisuuksia on miljoonia! Myös veden lisäksi kaatelen sekaan erilaisia mehuja jopa chiliöljyä olen kokeillut ja hyvää oli! Ei muuta ku mielikuvitus liikenteeseen!
VastaaPoistaPataleipäbuumi näyttää taas riehuvan hurjana!! Mutta hyvää lämmin leipä onkin. Samoin minä olen vaihdellut aineksia aina kaapin sisällön ja mielihalujeni mukaan. Ainoastaan hiivan ja jauhojen määrän tulee olla jotakuinkin standardi, jotta leipä onnistuu.
VastaaPoistaMitäs jos tekis tuore hiivalla, mitkä olis suhteet?
VastaaPoistaMietin juuri ihan samaa.
Poista