Kuminainen Appenzeller -piirakka kruunaa rapujuhlat
Elokuun pimenevät
illat ovat rapujuhlien aikaa.
Ruotsalaiset tarjoavat rapujuhlissaan usein juustopiirakkaa, mikä onkin
oiva lisätarjottava, mikäli rapuja ei ole henkeä kohti tarjolla määrättömästi.
Sveitsiläisestä, kuusi kuukautta
kypsytetystä Appenzeller Extra Spicy -juustosta syntyy piirakka, joka vei väkisinkin
kielen. Piiras on parhaimmillaan haaleana.
Sveitsissä ei ole varsinaista rapujuhlaperinnettä, mutta juhlan
aihetta kuunvaihteessa toki löytyy. Sveitsissä
nimittäin juhlitaan 1.8. maan kansallispäivää. Yleinen käsitys on, että maa itsenäistyi
1291, vaikka asiasta ei vallitse täyttä yhteisymmärrystä. Itsenäisyyttä
juhlitaan Sveitsissä hieman samaan tapaan kuin Yhdysvalloissa, grillaten ja ilotulituksia
katsellen.
Mutta varmaan heille kelpaisi skandinaaviseen tapaan valmistetut ravutkin, varsinkin juustopiirakan kanssa tarjottuna. Ruotsalaiset syövät juustoa sellaisenaankin rapujen kanssa, joten sitäkin vaihtoehtoa kannattaa kokeilla.
Mutta varmaan heille kelpaisi skandinaaviseen tapaan valmistetut ravutkin, varsinkin juustopiirakan kanssa tarjottuna. Ruotsalaiset syövät juustoa sellaisenaankin rapujen kanssa, joten sitäkin vaihtoehtoa kannattaa kokeilla.
Kuminainen Appenzeller -juustopiirakka
noin 10 palaa
Pohja
125 g voita
300 g (5 dl)
vehnäjauhoja
1 rkl vettä
tai
400 g valmis,
pakastettu piirakkataikina
Täyte
200 g
Appenzeller-raastetta (Extra Spicy)
3 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 tl kuminaa
1/2 dl silputtua tilliä
1. Pane paloiteltu kylmä voi ja vehnäjauhot taikinakulhoon.
Nypi taikina murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina
tasaiseksi. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa ettei se sitkisty. Peitä taikina
kelmulla ja laita se kovettumaan jääkaappiin puoleksi tunniksi.
2. Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan (⌀ 24cm)
pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla
noin 10 minuuttia.
3. Valmista täyte. Riko kananmunien rakenne rikki kulhossa
ja lisää kerma sekä raastettu Appenzeller-juusto. Mausta suolalla, pippurilla,
kuminalla ja silputulla tillillä.
4. Kaada täyte piirakkavuokaan esipaistetun pohjan päälle ja paista noin
viisi minuuttia ensin 200 asteisessa uunissa ja laske sitten uunin lämpötilaa
175 asteeseen. Kypsennä piirakkaa kunnes se on kauniin kullanruskea ja
kypsä. Aikaa tähän menee noin 20
minuuttia,
5. Tarjoa hieman jäähtyneenä.
Ravut ja Appenzeller-juustopiirakka viihtyvät näiden juomien
seurassa.
Viiniä vai olutta? Monet nauttivat rapujen kanssa mieluiten
olutta, jotkut raikasta, hedelmäistä valkoviiniä. Kellarin aarteita ei rapujuhlissa
kannata tarjota, varsinkin jos tarjolla on myös snapsia. Jotkut väittävät, että
snapsi ja viini eivät kuulu samoihin rapujuhliin, mutta kukin tyylillään.
Snapsi – ryypyksi
sopii kossu, akvaviitti, kirch tai muu maustettu viina. Tarjoa snapsi pakastinkylmänä.
Viini – klassisia
rapuviinejä ovat sauvignon blanc – ja riesling – rypäleistä valmistetut viinit.
Ranskan Sancerre- ja Pouilly-Fumé – viinit ovat parhaasta päästä. Ranskan
Alsacen, Saksan ja Uuden maailman rieslingeistä löytyy mallikkaita rapuviinejä.
Myös chardonnay – rypäleestä valmistettu raikas chablis on tunnetusti hyvä
äyriäisviini, mutta saman rypäleen vahvasti tammitettuja versioita kannattaa
välttää.
Olut – vaalea
lager tai pilsner ovat varmoja rapuoluita. Kannattaa kokeilla myös vehnäolutta
tai jopa stoutia.
Ihania rapukutsuja elokuun tummenissa illoissa toivottaa
Blonditiina
![]() |
Tämä puutarhatonttu grillaili Appenzellin kaupungissa. |
Ps. Tämä postaus on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin
kanssa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!