Appenzeller-vohveli on streetfoodia
Sveitsiläinen ruokakulttuuri vaihtelee alueittain, ja
jokaisella alueella on omat erikoisuutensa. Ranskankielisellä alueella Ranskan
vaikutus näkyy myös lautasella, ja siellä vallitsee ranskalainen
ruokakulttuuri.
Sveitsin itäosassa, aivan Ranskan rajan lähellä sijaitseva
ranskankielinen Geneve on maan toiseksi suurin kaupunki. Geneve oli alun perin
itsenäinen valtio, mutta liittyi osaksi Sveitsiä 1800-luvulla. Geneveläiset
ovat ylpeitä juuristaan, ja parhainta palvelua kaupungissa saa yhä
ranskaksi.
Geneve inspiroikin minut valmistamaan katuruokaa, jossa on ranskalais-sveitsiläinen twisti.
Appenzeller-vohvelit: klassikkoleipä sveitsiläisellä twistillä
Geneve inspiroikin minut valmistamaan katuruokaa, jossa on ranskalais-sveitsiläinen twisti.
Croque monsieur
ja croque madame ovat ranskalaisia,
kinkulla ja juustolla päällystettyjä lämpimiä voileipiä. Madameen tulee myös
paistettu kananmuna. Koska halusin
leipiini sveitsiläisen puumerkin, käytin leipiini Appenzeller Strongly spicy -juustoa.
Voimakkaanmakuista Appenzeller® Strongly spicy-juustoa
kypsytetään vähintään neljä kuukautta. Täyteläisen maun salaisuus piilee
siinä salaisesa yrttlliemessä,
jolla sitä kypsymisen aikana harjataan. Appenzeller Strongly spicy-juuston erottaa muista Appenzeller-juustoista kultaisesta
etiketistä.
Vohvelirauta on pop
Välillä jo kaapin
perälle unohtunut vohvelirauta on pitänyt kaivaa esiin, kun sille on keksitty
uutta käyttöä. Rapakon takana vohveliraudalla paistetaan alkuperäisen
käyttötarkoituksen lisäksi muitakin brunssiherkkuja. Mm. kanelipullat ja
rullattu pizza ovat saaneet pinnalleen vohvelikuvion. Niinpä klassinen Croque
monsieur sai blondikeittiössä muodon, joka tunnetaan jatkossa
appenzellervohvelina.
Appenzeller-vohvelit
4 hampurilaissämpylää
8 viipaletta käristettyä pekonia tai savukinkkua
1/2 dl majoneesia
1 tl karkeaa dijoninsinappia
1 rkl makeaa chilikastiketta
8 viipaletta Appenzeller Strongly spicy-juustoa
Paista pekoni
rapeaksi pannulla omassa rasvassaan, Voit kypsentää sen myös mikrossa kahden talouspaperiarkin välissä. Aikaa
siihen menee noin 3-4 minuuttia mikroaaltouunin tehosta riippuen.
Sekoita keskenään
majoneesi, sinappi ja chilikastike.
Halkaise hampurilaissämpylät
ja voitele sämpylöiden toinen puoli majoneesiseoksella. Pane kaksi viipaletta
Appenzelleriä majoneesin päälle, juuston päälle käristetty pekoni tai
kinkkuviipaleet ja niiden päälle jälleen juustoviipaleet.
Kypsennä leivät
vohveliraudalla, niin saat pintaan hauskan vohvelikuvion.
Nauti heti.
Mutkaton juomavinkki
Appenzellervohveleiden palanpainikkeeksi sopii olut, lager
tai pils. Kaada lasiisi vaikka saksalaista Krombacher
Pilsiä, 3,10 e.
Myös mutkaton viini käy, valitse esimerkiksi pirteä ja
hedelmäinen valkoviini Hardys
Bin 141 Colombard Chardonnay 2015, 6, 78 e tai tai marjaisa
ja raikas punaviini, vaikkapa Viña Maipo Pinot Noir 2014, 6, 89
e.
![]() |
Tämä postaus on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin kanssa. |
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!