Appenzeller-fondyy maustetaan nyt maailman parhaalla ginillä
Sveitsiläinen
kansallisherkku juustofondyy ja siihen liittyvät rituaalit painuivat
unohtumattomasti mieleeni jo alakouluikäisenä. Asterix ja alppikukka
-sarjakuvassa ensimmäisestä haarukasta fondyypataan pudonneesta ruokapalasta
saa keppiä, toisesta raippoja ja kolmannesta kerrasta upotetaan Geneve-järveen.
Ei sellaista unohda!
Seurustelua fondyypadan äärellä
Sveitsiläisistä juustoruoista
tunnetuin on varmasti fondyy, joka valmistetaan sulattamalla raastettua juustoa
valkoviiniin. Valmis fondyy voidaan maustaa ripauksella muskottipähkinää ja tilkalla kirchiä, paikallista kirsikkaviinaa.
Juustofondyy on mitä mainioin illanistujaisruoka. Se on yhteisöllistä syömistä, samasta padasta jakamista. Lisäksi kokin ei tarvitse viihtyä keittiössä kuin juuston sulamisen ajan!
Suomalainen versio aiheesta syntyi Blondikeittiössä, kun kirsikkaviinan asemesta juustofondyyseen lorautettiinkin kotimaista, Isostakyröstä kotoisin olevaa Napue-giniä ja mukaan silputtiin hieman rosmariinia. Ehkä hieman vedin kotiinpäin väittäessäni otsikossa, että se on maailman paras gini, mutta mailman parhaan Gin & Tonicin raaka-aineena Napue on maailmalla palkittu.
Juustofondyy on mitä mainioin illanistujaisruoka. Se on yhteisöllistä syömistä, samasta padasta jakamista. Lisäksi kokin ei tarvitse viihtyä keittiössä kuin juuston sulamisen ajan!
Suomalainen versio aiheesta syntyi Blondikeittiössä, kun kirsikkaviinan asemesta juustofondyyseen lorautettiinkin kotimaista, Isostakyröstä kotoisin olevaa Napue-giniä ja mukaan silputtiin hieman rosmariinia. Ehkä hieman vedin kotiinpäin väittäessäni otsikossa, että se on maailman paras gini, mutta mailman parhaan Gin & Tonicin raaka-aineena Napue on maailmalla palkittu.
Yrtit yhdistävät appenzelleriä ja suomalaista giniä
Sveitsiläistä Appenzeller-juustoa ja Isostakyröstä kotoisin olevaa Napue-giniä yhdistää moelmpien ainutlaatuiseen makuun liittyvä salaisuus: yrtit.
Kypsyvää appenzeller-tahkoa käännellään
säännöllisesti ja sitä harjataan yrttiliemellä, josta appenzeller saa sille
tyypillisen makunsa. Yrttiliemen koostumus on tarkoin varjeltu salaisuus,
ainoastaan kaksi valmistustislaamon henkilöä tuntee tarkan reseptin. Sen
sanotaan kuitenkin olevan yli 25 yrtin, juuren, lehtien, kukan, siementen ja
kuoren sekoituksesta valmistettu ekstrakti.
Napue-ginin salaisuus on
monimutkainen prosessi, jossa yhdistetään 12 perinteistä ja neljä kotimaista
giniyrttiä. Suomalaisia makuja Napuessa ovat karpalo, tyrni, tuore koivunlehti
ja mesiangervo.
![]() |
Suomalaisella twistillä maustetun juustonfondyyn seuraksi sopivat ruisleipäpalat ja sveitsiläinen valkoviini. |
Rosmariininmakuinen Appenzeller-Napue-juustofondue
noin 4 annosta
1-2 valkosipulinkynttä
4 dl valkoviiniä
700 g Appenzeller® SURCHOIX
tai EXTRA, raastettuna
300 g Freiburger
Vacherin-juustoa tai emmental-juustoa
2-3 cl Napue-giniä
1 rkl perunajauhoja tai
maissitärkkelystä
ripaus mustapippurirouhetta
2 tl silputtua, tuoretta
rosmariinia
Sivele tyhjä
fonduepata valkosipulinkynnellä ennen fondyyn valmistamista. Valkosipuli estää
juuston kiinnipalamista.
Kuumenna
valkoviini ja lisää juusto joukkoon raasteena, kourallinen kerrallaan ja koko
ajan sekoittaen. Anna kiehua miedolla lämmöllä, sekoittaen 10-15 minuuttia.
Sekoita
perunajauhot tilkkaan giniä ja lisää seos kuuman juustomassan joukkoon koko
ajan sekoittaen. Seos on valmista, kun juustomassa on tasaista ja kiiltävää.
Mausta mustapippurilla silputulla rosmariinilla.
Nosta pata
lämmittimen päälle.
Sekoittele juustomassaa
silloin tällöin tarjoilun aikana.
Dippaa juustoon:
(Ruis)leipäkuutioita,
kasvispaloja (esimerkiksi parsakaalia, herkkusieniä, paprikaa, kesäkurpitsaa),
maustekurkkua. Voit tarjota fondyyn kanssa myös keitettyjä perunoita tai uuniperunoita.
Appenzeller®-fondyy on oikotie onneen
Parhaasta
Appenzeller®-juustosta valmistettu, valmiiksi pakattu Appenzeller®-fondyy on
helppo ja nopea tapa päästä dippailemaan sulaa, kielenvievää juustomassaa. Sveitsissä on muuten tällaisia pakkauksia sisältäviä juustofondyyautomaatteja! Fondyyhimo kun saattaa yllättää milloin tahansa!
Sinkkutaloudessa tämä kahden hengen minifondyy on näppärä. Mikroaaltouunissa sulatettuna se on hetkessä valmista nautittavaksi. Mausta valmisfondyy ginitilkalla ja silppua joukkoon rosmariinia. Saostavia perunajauhoja ei tarvita.
Sinkkutaloudessa tämä kahden hengen minifondyy on näppärä. Mikroaaltouunissa sulatettuna se on hetkessä valmista nautittavaksi. Mausta valmisfondyy ginitilkalla ja silppua joukkoon rosmariinia. Saostavia perunajauhoja ei tarvita.
Juustofondyyn kaverina toimii
parhaiten raikkaan hapokas valkoviini. Sveitsiläistunnelmaan sopii tietty
sveitsiläinen valkoviini, pirteä ja hedelmäinen, puolikuia Jolicoeur 2014, 13,98 euroa.
Myös Sveitsin naapurimaasta Itävällasta kotoisin oleva kuiva riesling tai grüner veltliner on herkullinen valinta.Oluen ystävät varmasti nauttisivat fondyyn kaverina vaaleaa Alea.
Myös Sveitsin naapurimaasta Itävällasta kotoisin oleva kuiva riesling tai grüner veltliner on herkullinen valinta.Oluen ystävät varmasti nauttisivat fondyyn kaverina vaaleaa Alea.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!