Appenzeller Classic maistuu Klausjagen -punajuurisalaatissa
Appenzeller-punajuurisalaatti kruunaa joulupöydän. Salaattiin voi käyttää miedompaa, kolmen kuukauden ikäistä Appenzeller Classic -juustoa, mutta vahvemman maun ystävät valitsevat vähintäin kuusi kuukautta kypsyneen Appenzeller Extra Spicyn. Herkullinen Appenzeller kannattaa muistaa myös jouluyön juustotarjotinta koottaessa.
Joulupukinmetsästys
- Klausjagen - on sveitsiläien jouluperinne
Pukinmetsästys sai alkunsa keskiaikaisena
pakanarituaalina, jossa kyläyhteisöt yrittivät ajaa pois pahoja henkiä
sietämättömän mekkalan avulla. Tapahtuma oli niin äänekäs, että se kiellettiin
1700-luvulla, mutta se palautettiin vuosisataa myöhemmin uudessa, kristityssä
muodossa – ja tällä kertaa kohteena oli joulupukki.
Koko yön kestävään paraatiin osallistuu 180
torvensoittajaa, 200 miestä “iffeleissä” – jättimäisissä valaistuissa
hiippalakeissa, jotka on suunniteltu näyttämään hehkuvilta lasimaalauksilta –
sekä 700 lehmänkellonsoittajaa, jotka yhdessä ajavat joulupukin ja hänen neljä
pimeää tonttuaan pois kaupungista.
Niinpä tämän erikoisen jouluperinteen innoittamana tummanpuhuva Appenzeller-punajuurisalaatti sai nimensä loppuosaan Klausjagen
määreen.
![]() |
Appenzeller Classic on kolme kuukautta kypsytetty juusto, joka viihtyy punajuuren seurassa. |
Appenzeller-punajuurisalaatti Klausenjagen
3-4 (400
g) punajuurta
vettä, suolaa
Lisäksi
Lisäksi
1 pussi (80 g) salaattisekoitusta
1 päärynä
150 g
Appenzeller Classic -juustoa
1/2 dl saksanpähkinöitä
Marinoitu
punasipuli
2 (150 g)
punasipulia
1/2 dl seesamiöljyä
2 rkl balsamicoa
1/2 tl sormisuolaa
mustapippuria myllystä
1. Keitä punajuuret kuorineen
kypsiksi kevyesti suolalla maustetussa vedessä, noin 40 min. Anna punajuurien
jäähtyä. Kuori ne ja leikkaa lohkoiksi. (Voit halutessasi keittää punajuuret valmiiksi
edellisenä päivänä.)
2. Sekoita seesamiöljy,
balsamico ja mausteet kulhossa. Halkaise punasipuli. Leikkaa aivan ohuiksi
viipaleiksi. Lisää sipuli kastikkeen joukkoon. Sekoita. Anna marinoitua muiden
raaka-aineiden käsittelyn ajan.
2. Viipaloi päärynä. Kuutioi juusto tai höylää se viipaleiksi.
3. Valmista
salaattisekoitusta ei tarvitse huuhdella, mutta jos käytät muita salaatteja
yhdistellen, huuhtaise ne juoksevan veden alla.
4. Kokoa salaatti
annostelemalla laakean salaattivadin pohjalle salaattisekoitusta. Lisää
kauniisti asetellen punajuurilohkot ja päärynäviipaleet. Lusikoi päälle
marinoitua punasipulia kastikkeineen. Viimeistele annos
juustoviipaleilla/kuutioilla ja saksanpähkinöillä. Valuta loppu kastike
salaatille.
5. Tarjoa rapeakuorisen
maalaisleivän kera.
![]() |
Zermit on kaunis lumipeitteen kuorruttamana. Kuva Vist Zürich. |
Hyvää pukinmetsästystä vaan
kaikenikäiselle jouluaattona!
Blonditiina
Ps. Tämä on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin kanssa.
Ps. Tämä on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin kanssa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!