Kielletty riisi on väriltään mustaa
Katsoin nyt vuodenvaihteessa trendien kristallipalloon eli
surffailin erilaisilla jenkkien ruokatrendejä ennustavilla nettisaiteilla ja kirjoitin siitä Himahella-postauksen. Sieltä nousi esiin yksi omalla Facebook-sivullani keskustelua herättänyt
raaka-aine, kielletty riisi eli forbidden rice. Postataan nyt tuosta
trendiriisistä muutama sananen.
Musta riisi on alunperin Japanista kotoisin oleva lajike,
jonka jyvät ovat keskikokoisia, helmimäisiä ja tumman ebenpuun värisiä. Maultaan ja tuoksultaan riisi on erittäin
aromaattinen ja sen kuitu ja hivenainepitoisuudet ovat korkeat. Värinsä musta riisi saa antioksidantti antosyaanista, jota esiintyy myös mm. mustikassa ja aroniassa.
Mustaa riisiä viljeltiin perinteisesti Kiinassa ainoastaan
keisariperheen käyttön ja sen vuoksi se tunnettiin "kiellettynä
riisinä".
Runsaasti kuitua, natriumia, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, B-vitamiinia ja rautaa sisältävää mustaa riisiä pidetään riisien superfoodina.
Musta riisi sopii hyvin lisäkkeiksi ja salaatteihin. Sillä
on pitkä kypennysaika, joten sitä kannattaa liottaa pari tuntia ennen
keittämistä. Keittoaika vaihtelee lajikkeesta riippuen 1/2 tunnista jopa
tuntiin. Riisi kananttaa keittää
runsaassa vedessä ja jättää hieman al denteksi eli sellaiseksi, jossa on vielä hieman
purutuntumaa.
Riisin keittovettä voi kuulemma käyttää makua ja väriä
antamaan vaikkapa kastikkeisiin. Tätä vinkkiä en ole kokeillut.
/Tämän linkin takaa löytyy Himahellan tietoisku riiseistä joulukuulta.
Lämmin riisisalaatti on kevyt, mutta täyttävä ruoka. |
"Kielletty" lämmin kalkkunasalaatti
2 dl mustaa riisiä (Kielletty riisi)vettä, suolaa
200 g kalkkunan (tai broilerin) rintafileetä
1 punainen paprika
1 pieni sipuli tai 2 kevätsipulia
100 g pakastepapuja
KASTIKE
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
1-2 valkosipulinkynttä
1 tl karkeaa dijoninsinappia
2 rkl silputtua korianteria
1 tl raastettua inkivääriä
Liota mustaa riisiä pari tuntia tai pakkauksen ohjeen mukaan ennen keittämistä.
Keitä riisi runsaassa, suolalla maustetussa vedessä. Se vie aikaa noin puoli tuntia, mutta keittoaika voi vaihdella riisilaadusta riippuen.
Suikaloi paprika ja sipuli, sekoita kastikeainekset.
Valuta kypsä riisi ja sekoita kuuman riisin joukkoon kastike, paprika- ja sipulisuikaleet sekä jäiset pavut. Sekoita.
Pariloi kalkkuna- tai broilerileikkeet, mausta makusi mukaan, mutta ainakin suolla ja pippurilla.
Pane riisi-kasvissalaatti tarjolle laakealle tarjoiluvadille ja nostele kuumat kalkkunasuikaleet salaatin päälle.
Tarjoa heti.
Musta riisi näyttää keitettynä tältä. |
Tuolla hellalla se kielletty riisi nyt kiehuu hiljalleen. Riisistä tosiaan tulee hauska aromaattinen tuoksu ja keitinveden väri on tumma ja violettinen. Siinähän voisi keittää vaikka pastan tai valkoisen riisin. Voi hitsin pimpulat.... mähän kokeilen !! Saat raportin illalla :D
VastaaPoistaKiva! Mäkin katselin purkkia sillä silmällä, että mitä siitä voisi tehdä. Pitää pistää likoomaan.:-)
VastaaPoistaTiinat on tänään siis vähän samiksia :D Mukavia kokkailuhetkiä ja pirteää pakkaspäivää täältä Tinskun keittiöstä <3
PoistaTouhu-Tiinat!
VastaaPoistaNäyttää hieman omituiselta tuo musta riisi, mutta ehkä maku korvaa ulkonäköhaitat. Täytyy kokeilla, jos jostain löytää tätä.
VastaaPoistaT. Täysin arkista
Juurikin tuota riisiä tässä yhtenä päivänä kaipailin bongaamaani reseptiä varten. Mistäs tuota saa Suomessa käsiinsä?
VastaaPoistaMeillä on kyllä käytetty punaista Camarguen riisiä ja värjätty mustaa mustekalan musteella, mutta oikeasti musta on vielä kokeilematta ja kiellettyhän kuulostaa aina mielenkiintoiselta :-)