Villit Appenzeller-perunat kesän grillijuhliin
Raclette on kaikkien sulatettujen juustoruokien äiti ja niin helppo tarjottava, että se sopii myös kesäöiden yöpalaksi. Tällä kertaa Appenzeller tarjotaan sulatettuna vuohenputkella maustettujen uusien perunoiden kanssa.
Raclette on peräisin
sveitsiläisiltä vuoripaimenilta, joilla oli tapana sulattaa juustoa nuotion
loimussa. Nykyisin raclette valmistetaan yleisimmin sähkökäyttöisellä
raclette-pöytägrillillä, jossa juustoviipaleita sulatetaan pienissä
raclette-pannuissa. Jos sellaista ei ole käytettävistä, juuston voi sulattaa myös grillissä
esimerkiksi blinipannussa.
![]() |
Lehmät syövät villiyrttejä laiduntaessaan vuorilla Sveitsissä. |
Vuohenputki antaa Appenzeller-perunoille villin maun
Juhannuksena sulatettu Appenzeller maistuu taivaalliselta keitettyjen uusien perunoiden kanssa. Ja jos ihan villiksi heittäydytään, joukkoon silputaan vuohenputkea. Villiyrttiperunat pannaan pieneen paistinpannuun ja päälle ladotaan viipaloitua tai raastettua Appenzelleriä. Pannu grilliin ja kun juusto on sulanut, herkku on valmista nautittavaksi. Juustoperunat ovat herkkua sellaisenaan, mutta ne voi tarjota myös muiden grilliruokien lisäkkeenä.
1 kilo uusia perunoita
vettä, reilusti merisuolaa
1 dl silputtua vuohenputkea (tai basilikaa)
noin 200 g Appenzeller Mild
Spicy - tai Appenzeller Extra Spicy -juustoa
ripaus mustapippurirouhetta
1. Pese perunat hyvin ja
keitä kypsiksi reilulla suolalla maustetussa vedessä.
2. Silppua nuoret vuohenputket
(tai basilika) ja sekoita silppu kypsien perunoiden joukkoon. Pane perunat paistinpannulle tai grillinkestävään
uunivuokaan.
3. Viipaloi Appenzeller
juustohöylällä ja lado viipaleet perunoiden päälle. Rouhaise päälle muutama kierros mustapippuria
myllystä.
4. Pane pannu grilliin ja
anna juuston sulaa perunoiden päälle.
5. Ripottele perunoiden
päälle lopuksi vielä vuohenputkisilppua.
Juomavinkki: Tarjoa
Appenzeller-perunoiden kanssa kuivaa, raikasta valkoviiniä, esimerkiksi grüner
veltlineriä tai rieslingiä. Kesällä ruoan kanssa maistuu myös vehnäolut.
Steinschaden Grüner Veltliner
Löss & Stein 2016 on erinomaisen hinta-laatusuhteen omaava kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, päärynäinen,
kevyen kukkainen, mausteinen valkoviini Itävallasta. Viinillä on hintaa 10, 50
euroa.
Vuohenputki on cityihmisen villiyrtti
Vuohenputki
valloittaa parhaillaan suomalaista luontoa. Ei tarvitse kotiovelta montaa
askelta ottaa, kun ensimmäinen esiintymä puskee vastaan näin omakotialueella.
Vuohenputkea viljeltiin jo keskiajalla luostareiden puutarhoissa, ja
vuohenputkimuhennos on esiintynyt luostareiden ruokalistoillakin.
Maku on parhaimmillaan
silloin, kun lehdet kerätään vaaleanvihreinä ja vielä hiukan suppuisina. Vuohenputken lehtiä voi käyttää keittoihin,
pestoihin, piirakoihin, patoihin, muhennoksiin, munakkaisiin, leivän päälle ja
taikinoihin. Lehdet sisältävät mm. rautaa ja C-vitamiinia.
Nautitaan hyvästä ruoasta ja valoisista kesäöistä!
Nautitaan hyvästä ruoasta ja valoisista kesäöistä!
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!