Päärynä-Appenzeller-galette on trendiherkku


Pimenevien iltojen syksy, mehukkaat päärynät ja viettelevän maukas, sveitsiläinen Appenzeller-juusto kuuluvat erottomattomasti yhteen. Tarjoa Päärynä-Appenzeller-galettea viinilasillisen, teekupposen tai glögin kanssa.

Galette on crepesien ohella Ranskan Bretagnen alueen klassikkoruoka. Crepesit tunnetaan makeina jälkiruokalettuina, kun taas galetet ovat useimmiten tummemmista täysjyväjauhoista valmistettuja suolaisia piiraita. Päärynä-Appenzeller-galette on herkullinen yhdistelmä suolaista ja makeaa. 

Rapeakuorinen galette on helppo valmistaa, eikä sen valmistamiseen tarvita edes piirakkavuokaa. Galette nimittäin paistetaan saman leivinpaperin päällä, jossa se myös kaulitaan muotonsa. Taikina syntyy nyppimällä ja sekoittamalla, mutta vielä helpommalla pääsee kun käyttää pakastettua, pyöreää piirakkapohjaa. Kuten Blondikeittiössä tällä kertaa tehtiin. 
Galeten voi huoletta jättää rustiikkiseksi ulkonäöltään, eikä sen muodon tarvitse olla täydellisen pyöreä. Piirakan reunat taitellaan piirakakan päälle vaivattomasti käsin.


Päärynä-Appenzeller-galetessa on käytetty monissa marketeissä myynnissä olevaa, valmiiksi pakattua Appenzeller Classic-palaa. Mutta galetteen voi hyvin valita juuston voimakkuuden makumieltymystensä mukaan.

Appenzeller® Mildly spicy  ja Appenzeller® Bio mildly spicy ovat kolme kuukautta kypsytettyjä juustoja, joiden maku on hienostunut, mutta ei niin vahva kuin kellarissa pidempään viihtyneiden sisartensa. Appenzeller® Strongly spicy  kypsyy kellarissa neljä kuukautta ja Appenzeller® Extra spicy kuusi kuukautta. Niiden maku on sitten jo voimakaan viettelevä.

Appenzellerin maun salaisuus piilee yrttiliemessä, jonka tarkan koostumuksen tietää vain pari henkilöä. Juustoja harjataan tällä ihmeaineella koko niiden kypsymisen ajan. Yrttikylpyjen määrä kypsytyksen aikana vaikuttaa luonnollisesti juuston makuun.



Päärynä-Appenzeller-galette

neljälle
kasvis, vähälaktoosinen
Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/2  dl öljyä
3/4 tl suolaa
1 dl vettä
tai
400 g Neljän viljan ruokapiirakka -pakastetaikina
Täyte:
150 g Appenzeller Classic -juustoa
1 tl kanelia
3-4 päärynää
3 rkl pinjansiemeniä tai karkeasti rouhittuja saksanpähkinöitä
2 oksaa rosmariinia

1. Jos käytät pakastetaikinaa, sulata se pakkauksen ohjeen mukaisesti
2. Jos teet itse pohjan, sekoita jauhot ja suola kulhossa. Lisää öljy ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi, älä vaivaa. Muotoile taikina palloksi.
3. Kauli pohjataikinasta jauhotetun leivinpaperin päällä halkaisijaltaan noin 30 cm:n kokoiseksi pyöreä levy.
4. Raasta Appenzeller Classic -juusto ja sekoita raasteen joukkoon kaneli.
5.  Kuori päärynät (kotimaisia päärynöitä ei tarvitse kuoria) ja viipaloi ne pituussunnassa ohuiksi viipaleiksi.



6. Ripottele taikinalevylle puolet juustoraasteesta ja asettele päärynäviipaleet piiraspohjan päälle. Ripottele pinnalle pinjansiemenet, riivitty rosmariini ja loput Appenzeller-juustoraasteesta.
7. Taita taikinan reunat täytteen päälle. Jos käytätä valmista piirakkataikinaa, leikkaa reunoihin viillot noin kolmen sentin välein. Se helpottaa taikinan taittamista piiraan päälle.



8. Paista galettea 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä.
9. Nauti galette viinilasillisen, teekupposen tai glögin kanssa. 




Juomavinkki:

Galetten kanssa tarjottavaksi sopii chileläinen, kuiva ja hapokas sauvignon blanc -valkoviini, josta löytyy myoskin päärynän aromia,  Doña Paula Los Cardos Sauvignon Blanc , 8,99 euroa.





Joulun lähestyessä galetten kanssa maistuu kuuma ja höyryävä juoma, esimerkiksi uusi luomuglögi Blossa Ekologisk Vinglögg, 8,29 euroa. Tarkista sen saatavuus Alkostasi. 








Kommentit

Näitä on luettu