Sveitsinleike täytetään tietysti Appenzellerillä
Sveitsinleike eli ranskaksi Escalope Cordon
Bleu on vasikan – tai porsaanleike, jossa kahden ohueksi nuijitun,
leivitetyn leikkeen välissä tai taskuksi taitetun lihan välissä on kinkkua ja
juustoa.
Suomalaisista lihatiskeistä vasikkaa on
vaikea löytää, mutta herkullinen klassikkoleike syntyy mainosti possun
lehtipihvistä tai broilerin rintafileestä. Leikkeen sisällä oleva kinkku on
juhlapöydässä ilmakuivattua kinkkua ja
juusto herkullista sveitsiläistä, voimakkaan makuista Appenzelleria.
Tuplapaneroinnissa sen salaisuus
Tyypillistä leikkeille on se, että liha on
ohueksi nuijittua ja kahteen kerran leivitettyä. Leivitys eli panerointi
tarkoittaa ruoka-aineen kastamista jauhoihin ennen paistamista. Kahteen kertaan
leivitettäessä liha kastetaan jauhotuksen jälkeen kevyesti vatkattuun
kananmunaan ja sen jälkeen korppujauhoon. Tätä kutsutaan leivittämiseksi à
l´anglaise eli englantilaiseen tapaan.
Sveitsinleikkeessä nuijuttu liha taitetaan
taskuksi, jonka sisään pannaan kinkkua ja juustoa. Toinen tapa on käyttää kahta
leikettä päällekkäin. Kun leike on täytetty, se leivitetään
tuplapaneerauksella. Paneroimisen jälkeen leike paistetaan kypsäksi runsaassa
rasvassa.
Sveitsinleike Appenzellin tapaan
4
possun lehtipihviä tai broilerin rintafileetä
ripaus sormisuolaa
ripaus mustapippuria
4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
4 viipaletta Appenzeller -juustoa
LEIVITYS
1 dl vehnäjauhoja
2
kananmunaa
1 dl korppujauhoja
1 tl savustettua paprikajauhetta
(sormisuolaa)
KYPSENNYKSEEN
voita
ja/tai öljyä
1. Lehtipihvit ovat valmiiksi nuijittuja,
mutta jos käytät possun ulkofileetä tai broilerin rintaleikettä, pane 1 ½ cm
paksuinen liha pakastepussiin tai kahden elintarvikemuovin väliin.
2.
Nuiji pihvit hellästi noin puolen sentin paksuisiksi, ohuiksi pihveiksi.
Leikkeen tulisi tulla kooltaan noin kolminkertainen.
3. Mausta liha suolalla ja pippurilla. Pane
toiselle puoliskolle viiplale ilmakuivattua kinkkua ja reilu viipale
appenzeller-juustoa. Käännä leike kaksinkerroin ja kiinnitä cocktailtikulla.
4.
Pyöräytä sveitsinleike vehnäjauhoissa, kasta kevyesti vatkatussa munassa ja
lopuksi pyöräytä leike korppujauhoissa. Anna leikkeiden kuivahtaa vartin verran
ennen paistamista, jotta panerointi kiinnittyy lihaan.
5. Kuumenna pannussa tilkka öljyä ja
ruokalusikallinen voita.
6. Kun öljyn pinta väreilee ja rasva hieman
ruskistuu, on pannu tarpeeksi kuuma. Paista leikkeet molemmin puolin, noin
kolme minuuttia puoleltaan. Voit myös
kypsentää leikkeet uppopaistamalla öljyssä
Tarjoa leikkeet keitettyjen tai vokattujen
ruusukaalien tai keitettyjen herneiden, Pähkinänmäen perunoiden ja raikkaan
salaatin kanssa.
Tarjoa sveitsinleike ruusukaalien ja
Pähkinänmäen perunoiden kanssa.
Ruusukaalit:
Keitä ruusukaaleja 5-7 minuuttia suolalla maustetussa vedessä ja valuta.
Halkaise hieman jäähtyneet ruusukaalit ja paista ne pannulla voissa tai
öljyssä. Mausta sormisuolalla, parilla teelusikallisella hunajaa ja
ruokalusikallisella sitruunamehua. Halutessasi voit koristella sveitsinleikkeet
ja lisäkkeen granaattiomenan siemenillä.
Pähkinämäen perunat
4-6 annosta
8-10 perunaa
4-6 valkosipulinkynttä
1 t1/2 tl sormisuolaa
2-3 rkl hasselpähkinäöljyä
LISÄKSI
1 dl mantelirouhetta tai seesaminsiemeniä
2 dl juustoraastetta (Appenzeller Classic)
1/4 tl mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
1. Pese perunat hyvin. Halutessasi voit myös
kuoria perunat. Hienoona
valkosipulinkynnet.
2. Leikkaa perunoihin viiltoja noin 2 mm päähän
toisistaan. Älä tee viiltoja pohjaan asti, vaan jätä viiltoja noin sentin päähän pohjasta, jotta perunat
pysyisivät koossa.
3. Voitele iso paistinpannu tai uunivuoka ja
pane perunat siihen viipaloitu puoli ylöspäin.
4. Voitele perunat pähkinäöljyllä tai pane niiden pinnalle pieniä voinokareita.
Ripottele mausteeksi suolaa ja hienonnettua valkosipulia.
5. Kypsennä perunoita 200 asteisessa uunissa
noin puoli tuntia.
Viinivinkki
Sveitsinleikkeen seuraksi sopii saksalainen,
hyvähappoinen riesling-valkoviini, esimerkiksi Most Wanted Riesling 2016. ,12,95 euroa. Tarkista saatavuus Alkon nettisivuilta.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!