Siideritaivaan reseptit

Siiderijuhlat Broom Farmilla. Siidereiden maisteleminen ei ole ryppyotsaista touhua eikä niitä syljetä. Iloisissa juhlissa olivat mukana Mike Johnson, omenaviljelijä ja siiderintekijä, Phil Long, siidrintekijä, HenryHewitt ja John Edwards, edellisten assistentteja, sekä Miken sisko Hilary Draper, kuuluisan siiderikakun tekijä. Mukana hengaili myös siiderikoira Fizzy.
Blondi piipahti kuvausryhmän kanssa siideritaivaassa eli Länsi-Englannissa, Herefordshiren kreivikunnassa.

Hilaryn siiderikakku
Siiderikakku on maustekakku, jota leivotaan Herefordshiressä vuosittaisten siiderifestivaalien aikaan. Reseptit vaihtelevat leipurin mukaan, mutta Hilary Draperin kakkun erikoisuus on siiderissä liotetut rusinat.
200 g rusinoita
1 1/4 dl kuivaa omenasiideriä
125 g voita tai margariinia
1 1/4 dl ruokosokeria
2 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
2 tl piparkakkumaustetta
1 iso omena
Liota rusinoita siiderissä vähintään 8 tuntia. 
Sekoita kaikki ainekset keskenään, lisää rusinat taikinaan viimeiseksi. 
Paista kakkua suorakaiteenmuotoisessa, voidelllussa ja korppujauhotetussa vuoassa 150 asteessa noin 1 1/2 tuntia. 

Lammasmureketta ja siideriomenoita
700 g lampaan jauhelihaa
300 g naudan jauhelihaa
5 valkosipulinkynttä
1 iso sipuli
1 rkl voita tai öljyä
1 dl korppujauhoja
1 dl kuivaa siideriä
3 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 kananmunaa
LISÄKSI
5-6 omenaa
2 rkl voita
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1/2 l kuivaa siideriä
Silppua sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilpput pannulla öljytilkassa tai voissa.
Turvota korppujauhot siiderissä. Lisää korppujauhojen joukkoon mausteet, munat, sipulisilput ja jauhelihat. Sekoita murekemassa tasaiseksi.
Muotoile mureketaikina suorakaiteen muotoiseksi tangoksi ja pane se voideltuun uunivuokaan.
Poista omenista siemenkodat ja lohko ne. Jos käytät kotimaisia omenoita, niitä ei tarvitse kuoria. Sulata voi pannulla ja paista omenalohkoja voissa muutaman minuutin ajan. Mausta suolalla ja pippurilla. Pane omenalohkot murekkeen viereen ja kaada päälle kuivaa omenasiideriä.
Kypsennä mureketta 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa keitettyjen perunoiden, riisin tai kuskusin kanssa.

Naudanfileetä sinappikastikkeella
600-800 g naudan sisä- tai ulkofileetä
voita/öljyä
suolaa
pippuria
SINAPPIKASTIKE
3/4 dl kuivaa omenasiideriä
2 rkl calvadosta
1 dl kuohukermaa
2 rkl karkeaa Dijon -sinappia
1 1/2 rkl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapapippuria
(ripaus sokeria)
Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Poista lihasta pintakalvot.
Tee kastike. Sekoita keskenään siideri ja calvados pienessä paistinpannussa. Keitä kokoon kunnes lientä on jäljellä reilun ruokalusikallisen verran. Lisää pannulle kerma ja keitä sekoittaen viitisen minuuttia tai kunnes kastike sakenee. Mausta kastike sinapilla, sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Pidä kastike lämpimänä.
Paista pihvit. Leikkaa liha poikkisyyhyn, jolloin se säilyttää muotonsa kypsentämisen aikana ja se on mureaa.
Silitä sileällä pihvinuijalla pihvin pinta tasaiseksi muovikalvon välissä. Näin saat maukkaamman paistopinnan ja mehut pysyvät paremmin lihan sisällä.
Sipaise pihvin pintaan tilkka öljyä pinnan palamisen ehkäisemiseksi. 
Kuumenna pannu liedellä ja sipaise pannulle hivenen öljyä. Paneöljytty pihvi pannulle ja liikuta sitä hetki, jottei se ota pannuunkiinni. Kun pihvi on saanut hyvän makupinnan, laske levyn lämpöä.Käännä pihvi, ennen kuin sen pintaan ehtii nousta lihasmehustetta. Älä painele pihviä.
Poista pihvi pannulta, kun sen pintaan tirskahtavat ensimmäiset lihasmehusteet. 1-2 sentin paksuisen pihvin pistoaika on 3-4 minuuttia. 3-4 senttiä paksua pihviä paistetaan pannulla tai grillataan grillissä niin kauan, että saadaan pihville makupinnat.
Tämän jälkeen pihvi kypsennetään 100-asteisessa uunissa sisälämpötilaltaan 60-asteiseksi. Näin saadaan kauttaaltaan mehukas ja tasaisen kypsä pihvi. Ripottele kypsälle pihville suolaa ja pippuria.
Tarjoa pihvi kastikkeineen pinaattipyreen ja perunagratiinin kanssa.

Pinaattipyree
200 g pinaatinlehtiä
1 rkl voita
1/2 tl suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
Ryöppää pinaatin lehdet. Laita isoon kattilaan runsaasti vettä ja kuumenna kiehuvaksi, upota pinaatit muutamaksi sekunniksi veteen ja jäähdytä heti jääkylmässä vedessä. Valuta ja kuivaa pinaatinlehdet mahdollisimman hyvin.
Sulata voi kattilassa ja kuullota pinaatteja muutama minuutti. Soseuta pinaatit 
monitoimikoneessa. Mausta seos suolalla, valkopippurilla ja raastetulla muskottipähkinällä.

Gratin Dauphinoise eli juusto-perunagratiini
1 kg perunoita
2 dl kuohukermaa
4 dl täysmaitoa
2 kuorittua ja murskattua valkosipulinkynttä
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
200 g emmental-juustoaraastetta
Kuori ja viipaloi perunat. Silppua valkosipulinkynnet.
Yhdistä kerma ja maito, mausta se suolalla, mustapippurilla ja valkosipulilla. Keitä perunaviipaleita viisi minuuttia kermamaidossa.
Lado puolet perunoista uunivuokaan nesteineen ja mausta pippurilla.
Ripottele perunoille juustoraastetta, lisää loput perunat ja päällystä raastetulla juustolla. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. 
Tarjoa pihvin kanssa.

Suklaabrowniet
1 3/4 dl jauhoja
1/4 tl suolaa
100 g voita
100g suklaata (70% kaakaota)
100 g suklaata (80% kaakaota)
2 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita hieman jäähtynyt suklaa-voiseos munavaahtoon. Nostele jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina 20x20 cm uunivuokaan.
Paista 175 asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Suklaapalojen on tarkoitus jäädä kosteaksi.
Tarjoa mansikoiden tai chili-omenahillokkeen ja vaniljajäätelön kanssa.

Chili-omenahilloke
3 isoa, hapanta omenaa
1 1/2 dl sokeria
1/2 dl siideriä tai vettä
1/2 punainen chili
Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Kuutioi omenat ja hienonna chili, josta siemenet ovat poistettu. Pane omenapalat sokerin, chilin ja siidertilkan kanssa kattilaan. Anna kiehua parikymmentä minuuttia.
Jäähdytä.
Tarjoa suklaaleivonnaisten, jäätelön tai juustojen lisäkkeenä.

Kommentit

Näitä on luettu