Helmikuun sesonkimenu : Laskiaisherkkuja
Helmikuun sesonkimenu pyörii luonnollisesti laskiaisen ympärillä. Tämä vähän fiinimpi kattaus kelpaa vaikka minkälaisen mäenlaskun after partyiksi.
Helmikuun sesonkimenu
Samppanjahernari eli Cremé Ninon
*
Alexsander
Nevskin legendaariset blinit
*
Laskiaiskakku
Tuoreista tai pakasteherneistä valmistettu samppanjahernekeitto on juhlaruokaa niin heleän vihreältä väriltään kuin hienostuneelta maultaan. Keitto viimeistellään pöydässä samppanja- tai kuohuviinilorauksella, joka saa keiton kauniisti kuplimaan. Ja maku on kielenvievä.
Mutta harva samppanjahernarin nimeen vannova tietää, että keitto on nimetty maailman vanhimman ammatinharjoittajan mukaan. Ruokalistalla alkukeiton voisi nimetä suomalaisittain Kurtisaanin keitoksi. Enemmän tarinaa samppanjasopasta löydät täältä. Monikohan tilaisi soppaa vain nähdäkseen millaista makunautintoa on tarjolla. Katso Créme Ninon -hernarin valmistus Himahellan videolta!
Créme Ninon eli samppanjahernari
600 g
pakasteherneitä
1 rkl voita
1 pieni porkkana
1 salottisipuli
2 tl
kuivattua lipstikkaa
5 dl vettä
LISÄKSI
4 dl vettä
½ dl kasvis- tai lihafondia tai 1 liemikuutio
1 rkl
soijaa
suolaa
½ sitruunan mehu
2 dl
vaahdotettua kuohukermaa
noin 3
dl kuivaa samppanjaa tai kuohuviiniä
Silppua salottisipuli, kuori ja kuutioi
porkkana pieniksi kuutioiksi.
Sulata voi kattilassa, kuullota sipuli
kevyesti, lisää herneet, porkkana, lipstikka ja 1 tl suolaa. Lisää vettä sen
verran, että se juuri ja juuri peittää herneet. Anna kiehua ja keitä hiljalleen
noin 30 minuuttia.
Kiehauta vesi ja fondi.
Kaada herneiden keitinvesi pois ja soseuta
herneseos. Hienoimman lopputuloksen saat painelemalla herneet siivilän lävitse.
Sekoita hernesose ja kasvisliemi, kiehauta
seos. Mausta sitruunamehulla ja lisää suolaa maun mukaan.
Nostele pari desiä kermavaahtoa lämpimään
hernekeittoon lempeästi sekoittaen, koska keitto näyttää kauniimmalta hieman
raidallisena.
Kaada keitto lämpimään tarjoilukulhoon.
Tuo keitto pöytään, avaa samppanjapullo
ja kaada kuohuviiniä keittoon.
Sekoita varovasti, sillä kuplat eivät saa
kadota.
Tarjoile välittömästi lämmitetyissä
kulhoissa.
3 1/2 dl maitoa tai
vettä
20 g hiivaa
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 keltuainen
1 dl pilsneriä
2 valkuaista
PAISTAMISEEN
(kirkastettua) voita
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, suola
ja lisää puolet jauhomäärästä.
Anna juuren käydä ja hapantua huoneenlämmössä vähintään
viisi tuntia, mieluiten yön yli.
Sekoita blinitaikinaan keltuainen, olut ja loput jauhoista.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita taikinaan
juuri ennen paistamista.
Kuumenna blini- tai lettupannu. Paista blinit kuumassa,
(kirkastetussa) voissa molemmin puolin. Kääntele bliniä muutaman kerran
pannussa. Älä anna pannun kuumentua liikaa, jotta blinit ehtivät kypsyä myös
sisältä.
Vinkki! Saat blineistä gluteenittomia, kun korvaat
vehnäjauhot gluteenittomalla vehnäjauhoseoksella. Vaihda silloin myös pilsneri
maitoon tai veteen.
Tarjoa
blinit mädin, silputun sipulin, smetanan ja sienisalaatin kanssa. Voi myös
tarjota graavattua tai kylmäsavustettua lohta, savuporoa tai sillipannacottaa
blinien seurana.
Viinivinkki (Kuva Alko):
Ranskalainen
Wolfberger (W) Crémant d’Alsace Organic Brut,14,90 e sopii mainiosti
tarjottavaksi läpi koko tämän laskiaismenun.
Kuohuviini on erittäin kuiva, siinä on pirtsakat hapot ja kevyttä paahteisuutta.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!