Appenzeller-punajuurikeitto on nopea laskiaisruoka
Sveitsin kolmanneksi suurin kaupunki Basel on tunnettu festivaaleistaan,
joista erityisesti Fasnacht noin 40 päivää ennen pääsiäistä on yksi
värikkäimpiä. 160 000 asukkaan Basel sijaitsee Pohjois-Sveitsissä aivan Ranskan
ja Saksan rajalla.
Baselin Fasnacht alkaa tuhkakeskiviikkoa seuraavana
maanantaina. Karnevaalin aloittaa aamuneljältä ’’Morgestraich’’, jolloin kaupungin valot pimenevät ja päähän
kiinnitettävillä lyhdyillä varustetut juhlijat alkavat soittaa rumpuja ja
huiluja. Festivaali kestää tasan 72 tuntia, ja siihen kuuluu erilaisia
kulkueita ja muita tapahtumia sekä puhallinmusiikkia.
Appenzeller-punajuurikeitto maalaisleivässä
2 annosta
lakto-vegetaarinen
2 pientä maalaisleipää
200 g Appenzeller® Mildly spicy -juustoa
1 pkt (500 g) punajuuri-perunasosetta (Pirkka)
2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl kuohukermaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
3 rkl silputtua timjamia
1. Leikkaa leivästä hattu ja koverra sisus ulos. Voit tehdä sisuksesta krutonkeja tai kuivata
ne korppujauhoiksi.
2. Raasta Appenzeller-juusto.
3. Pane punajuuri-perunasose, vesi, murenneltu liemikuutio, kerma ja juustoraaste kattilaan ja kuumenna keittoa kunnes juusto sulaa.
4. Mausta keitto timjamilla, ripauksella mustapippuria ja
tarvittaessa suolalla.
Tarjoiluastia syntyy pataleivästä
Mikäli haluat tehdä tarjoiluastian itse, tee se pataleivästä. Tässä takuuvarma ohje:
Hiihtolomalaisen pataleipä
1 leipä
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä
1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42
astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja
jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika
on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile
taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja
anna kohota vielä puoli tuntia.
3. Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja
käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee
pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat
kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota
tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä vartin verran.
4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta
helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.
Vinkki: Pataleipä
onnistuu niin valurauta- , lasi- kuin keraamisessakin padassa. Tärkeintä on,
että pata johtaa hyvin lämpöä ja kuumenee tulikuumaksi. Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä
leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa. Halutessasi voit
voidella padan kevyesti öljyllä, jos epäilet leivän irtoamista.
Nämäkin Appenzeller-herkut sopivat hiihtolomalaisten herkutteluun:
Appenzeller-fondyy maustetaan nyt maailman parahaalla ginillä.
Rösti rakastaa Appenzelleriä
Hiihtolomaterveisin: Blonditiina
Nämäkin Appenzeller-herkut sopivat hiihtolomalaisten herkutteluun:
Appenzeller-fondyy maustetaan nyt maailman parahaalla ginillä.
Rösti rakastaa Appenzelleriä
Hiihtolomaterveisin: Blonditiina
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!