Appenzeller-punajuurikeitto on nopea laskiaisruoka




Hiihtolomalla ei keittiössä viihdytä, vaan säiden salliessa kaikki aika käytetään mieluimmin ulkoiluun, urheiluun ja vaikka juhlimiseen. Hiihtolomaviikolle osuu laskiainen, jolloin Sveitsin Baselissa vietetään Fasnacht -karnevaalia kolmen riemukkaan päivän ajan. Laskiaisriehan aikana Appenzeller-punajuurikeitto syntyy muutamassa minuutissa ja sen tarjoilutapa herättää varamasti pöytäkeskustelua.

Sveitsin kolmanneksi suurin kaupunki Basel on tunnettu festivaaleistaan, joista erityisesti Fasnacht noin 40 päivää ennen pääsiäistä on yksi värikkäimpiä. 160 000 asukkaan Basel sijaitsee Pohjois-Sveitsissä aivan Ranskan ja Saksan rajalla. 

Baselin Fasnacht alkaa tuhkakeskiviikkoa seuraavana maanantaina. Karnevaalin aloittaa aamuneljältä ’’Morgestraich’’, jolloin kaupungin valot pimenevät ja päähän kiinnitettävillä lyhdyillä varustetut juhlijat alkavat soittaa rumpuja ja huiluja. Festivaali kestää tasan 72 tuntia, ja siihen kuuluu erilaisia kulkueita ja muita tapahtumia sekä puhallinmusiikkia.



Appenzeller-punajuurikeitto maalaisleivässä

2 annosta
lakto-vegetaarinen
2 pientä maalaisleipää
200 g Appenzeller® Mildly spicy -juustoa
1 pkt (500 g) punajuuri-perunasosetta (Pirkka)
2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl kuohukermaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
3 rkl silputtua timjamia

1. Leikkaa leivästä hattu ja koverra sisus ulos.  Voit tehdä sisuksesta krutonkeja tai kuivata ne korppujauhoiksi.



2.  Raasta Appenzeller-juusto.


3. Pane  punajuuri-perunasose, vesi, murenneltu liemikuutio, kerma ja juustoraaste kattilaan ja kuumenna keittoa kunnes juusto sulaa.
4. Mausta keitto timjamilla, ripauksella mustapippuria ja tarvittaessa suolalla.
5.  Kauho keitto leipien sisään, ripottele pinnalle hieman timjamia ja juustoraastetta. Tarjoa heti.


Tarjoiluastia syntyy pataleivästä


Mikäli haluat tehdä tarjoiluastian itse, tee se pataleivästä.  Tässä takuuvarma ohje:



Hiihtolomalaisen pataleipä

1 leipä
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä

1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.

2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä  puoli tuntia.

3. Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä  puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista  ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä  vartin verran.

4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.

Vinkki: Pataleipä onnistuu niin valurauta- , lasi- kuin keraamisessakin padassa. Tärkeintä on, että pata johtaa hyvin lämpöä ja kuumenee tulikuumaksi.  Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa. Halutessasi voit voidella padan kevyesti öljyllä, jos epäilet leivän irtoamista.

Nämäkin Appenzeller-herkut sopivat hiihtolomalaisten herkutteluun:


Appenzeller-fondyy maustetaan nyt maailman parahaalla ginillä.

Rösti rakastaa Appenzelleriä



Hiihtolomaterveisin: Blonditiina

Tämä postaus on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin kanssa.






Kommentit

Näitä on luettu