Appenzeller-vohveli on streetfoodia
Appenzeller-vohvelien idea lähti ranskalaisesta Croque monsieurista eli lämpimästä kinkku-juustoleivästä.  Oikeasti kyse ei ole vohvelista, vaan vohvelikuvioisesta lämpimästä leivästä.  Mutkattoman, mutta herkullisen katuruoan maun salaisuus  piilee Appenzeller Strongly spicy juustossa.

Sveitsiläinen ruokakulttuuri vaihtelee alueittain, ja jokaisella alueella on omat erikoisuutensa. Ranskankielisellä alueella Ranskan vaikutus näkyy myös lautasella, ja siellä vallitsee ranskalainen ruokakulttuuri.

Sveitsin itäosassa, aivan Ranskan rajan lähellä sijaitseva ranskankielinen Geneve on maan toiseksi suurin kaupunki. Geneve oli alun perin itsenäinen valtio, mutta liittyi osaksi Sveitsiä 1800-luvulla. Geneveläiset ovat ylpeitä juuristaan, ja parhainta palvelua kaupungissa saa yhä ranskaksi.

Appenzeller-vohvelit: klassikkoleipä sveitsiläisellä twistillä


Geneve inspiroikin minut valmistamaan katuruokaa, jossa on ranskalais-sveitsiläinen twisti.

Croque monsieur ja croque madame ovat ranskalaisia, kinkulla ja juustolla päällystettyjä lämpimiä voileipiä. Madameen tulee myös paistettu kananmuna.  Koska halusin leipiini sveitsiläisen puumerkin, käytin leipiini Appenzeller Strongly spicy -juustoa.


Voimakkaanmakuista Appenzeller® Strongly spicy-juustoa kypsytetään vähintään neljä kuukautta. Täyteläisen maun salaisuus piilee siinä salaisesa yrttlliemessä, jolla sitä kypsymisen aikana harjataan. Appenzeller Strongly spicy-juuston erottaa muista Appenzeller-juustoista kultaisesta etiketistä.

Vohvelirauta on pop

Välillä  jo kaapin perälle unohtunut vohvelirauta on pitänyt kaivaa esiin, kun sille on keksitty uutta käyttöä. Rapakon takana vohveliraudalla paistetaan alkuperäisen käyttötarkoituksen lisäksi muitakin brunssiherkkuja. Mm. kanelipullat ja rullattu pizza ovat saaneet pinnalleen vohvelikuvion. Niinpä klassinen Croque monsieur sai blondikeittiössä muodon, joka tunnetaan jatkossa appenzellervohvelina.

Appenzeller-vohvelit

4 hampurilaissämpylää
8 viipaletta käristettyä pekonia tai savukinkkua
1/2 dl majoneesia
1 tl karkeaa dijoninsinappia
1 rkl makeaa chilikastiketta
8 viipaletta Appenzeller Strongly spicy-juustoa

Paista pekoni rapeaksi pannulla omassa rasvassaan, Voit kypsentää sen myös mikrossa  kahden talouspaperiarkin välissä. Aikaa siihen menee noin 3-4 minuuttia mikroaaltouunin tehosta riippuen.
Sekoita keskenään majoneesi, sinappi ja chilikastike.
Halkaise hampurilaissämpylät ja voitele sämpylöiden toinen puoli majoneesiseoksella. Pane kaksi viipaletta Appenzelleriä majoneesin päälle, juuston päälle käristetty pekoni tai kinkkuviipaleet ja niiden päälle jälleen juustoviipaleet.
Kypsennä leivät vohveliraudalla, niin saat pintaan hauskan vohvelikuvion.
Nauti heti.

Mutkaton juomavinkki


Appenzellervohveleiden palanpainikkeeksi sopii olut, lager tai pils. Kaada lasiisi vaikka saksalaista Krombacher Pilsiä, 3,10 e.

Myös mutkaton viini käy, valitse esimerkiksi pirteä ja hedelmäinen valkoviini Hardys Bin 141 Colombard Chardonnay 2015, 6, 78 e tai tai marjaisa ja raikas punaviini, vaikkapa Viña Maipo Pinot Noir 2014, 6, 89 e.


Tämä postaus on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin kanssa.Kommentit

Näitä on luettu