Appenzeller Classic maistuu Klausjagen -punajuurisalaatissa



Appenzeller-punajuurisalaatti kruunaa joulupöydän. Salaattiin voi käyttää miedompaa, kolmen kuukauden ikäistä Appenzeller Classic -juustoa, mutta vahvemman maun ystävät valitsevat  vähintäin kuusi kuukautta kypsyneen Appenzeller Extra Spicyn.  Herkullinen Appenzeller kannattaa muistaa myös jouluyön juustotarjotinta koottaessa.

Joulupukinmetsästys - Klausjagen - on sveitsiläien jouluperinne
 Yleensä joulupukkilahjasäkkeineen toivotetaan sydämellisesti tervetulleeksi kaikkialla maailmassa. Küssnachtin sveitsiläiskylässä pukki saa kuitenkin  vähän toisenlaisen vastaanoton: vuosittain yli 20 000 vierasta saapuu joulukuun viidentenä päivänä jahtaamaan pukkiparkaa. Tapahtuman nimi on “Klausjagen”, vapaasti käännettynä “joulupukinmetsästys”, ja se kuuluu Euroopan kummallisimpiin jouluperinteisiin.

Pukinmetsästys sai alkunsa keskiaikaisena pakanarituaalina, jossa kyläyhteisöt yrittivät ajaa pois pahoja henkiä sietämättömän mekkalan avulla. Tapahtuma oli niin äänekäs, että se kiellettiin 1700-luvulla, mutta se palautettiin vuosisataa myöhemmin uudessa, kristityssä muodossa – ja tällä kertaa kohteena oli joulupukki.

Koko yön kestävään paraatiin osallistuu 180 torvensoittajaa, 200 miestä “iffeleissä” – jättimäisissä valaistuissa hiippalakeissa, jotka on suunniteltu näyttämään hehkuvilta lasimaalauksilta – sekä 700 lehmänkellonsoittajaa, jotka yhdessä ajavat joulupukin ja hänen neljä pimeää tonttuaan pois kaupungista.

Niinpä tämän erikoisen jouluperinteen innoittamana tummanpuhuva Appenzeller-punajuurisalaatti sai nimensä loppuosaan Klausjagen määreen. 

Appenzeller Classic on kolme kuukautta kypsytetty juusto, joka viihtyy punajuuren seurassa. 

Appenzeller-punajuurisalaatti Klausenjagen

3-4  (400 g) punajuurta
vettä, suolaa
Lisäksi
1 pussi (80 g) salaattisekoitusta
1 päärynä
150 g  Appenzeller Classic -juustoa
1/2 dl saksanpähkinöitä
Marinoitu punasipuli
2  (150 g) punasipulia
1/2 dl seesamiöljyä
2 rkl balsamicoa
1/2 tl sormisuolaa
mustapippuria myllystä
1 tl sokeria




1. Keitä punajuuret kuorineen kypsiksi kevyesti suolalla maustetussa vedessä, noin 40 min. Anna punajuurien jäähtyä. Kuori ne ja leikkaa lohkoiksi. (Voit halutessasi keittää punajuuret valmiiksi edellisenä päivänä.)
2. Sekoita seesamiöljy, balsamico ja mausteet kulhossa. Halkaise punasipuli. Leikkaa aivan ohuiksi viipaleiksi. Lisää sipuli kastikkeen joukkoon. Sekoita. Anna marinoitua muiden raaka-aineiden käsittelyn ajan.
2. Viipaloi päärynä. Kuutioi  juusto tai höylää se viipaleiksi.
3. Valmista salaattisekoitusta ei tarvitse huuhdella, mutta jos käytät muita salaatteja yhdistellen, huuhtaise ne juoksevan veden alla.
4. Kokoa salaatti annostelemalla laakean salaattivadin pohjalle salaattisekoitusta. Lisää kauniisti asetellen punajuurilohkot ja päärynäviipaleet. Lusikoi päälle marinoitua punasipulia kastikkeineen. Viimeistele annos juustoviipaleilla/kuutioilla ja saksanpähkinöillä. Valuta loppu kastike salaatille.
5. Tarjoa rapeakuorisen maalaisleivän kera.


Zermit on kaunis lumipeitteen kuorruttamana. Kuva Vist Zürich. 

Hyvää pukinmetsästystä vaan kaikenikäiselle jouluaattona!


Blonditiina

Ps. Tämä on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin kanssa. 

Kommentit

Näitä on luettu