Herkullinen joululahja: Appenzelleriä, savustettuja pähkinöitä ja taatelitahnaa


Joulu on antamisen ja saamisen aikaa.  Lahja ei ole vain materiaa, vaan ikivanha tapa viestiä ja hoitaa suhteita. Varsinkin joulun aikaan joutuu hikihatussa miettimään, mitä antaa ihmisille, joilla on jo kaikkea. Parempiin suihin jouluviikoilla katoava ruokalahja ilahduttaa, varsinkin jos mukana on lahjan antajan persoonallinen kädenjälki.


Idyllisissä sveitsiläisissä vuoristomaisemissa on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan Sveitsin täyteläisintä (ja haisevinta) juustoa, appenzelleriä. Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juuston valmistus ei juurikaan poikkea muiden kypsytettävien juustojen valmistuksesta, mutta appenzellerin maun salaisuus on yrttiliemi, jolla sitä harjataan säännöllisesti kypsymisen aikana. Yrttiliemen tarkan reseptin tuntee ainoastaan kaksi valmistustislaamon henkilöä."Yrttiliemen väitetään olevan yli 25 yrtin, juuren, lehtien, kukan, siementen ja kuoren sekoituksesta valmistettu uute. Alunperin jokaisella juustomestarilla oli oma sekoituksensa, mutta 1960-luvun alussa Appenzellin juustomestarit sopivat yhtenäisen yrttiliemiohjeen käytöstä", kertoi Chäsi Schönebüelin juustomestari Matthias Nef, joka on kuvassa vasemmalla. 

Juustotasting ystävien kanssa

Joulu on herkkujuustojen ja lahjomisen, mutta myös ystävien tapaamisen aikaa. Ystävien kanssa voi pitää juustotastingin, jossa juustoja vertaillaan samoin kuin vertailtaisiin yhden viinin eri vuosikertoja vertikaalisesti. Oma makuaisti kertoo miten ikääntyminen ja kellaroiminen vaikuttaa juuston makuun. 

Appenzeller® Mildly spicy (3 kk)

Appenzeller® Mildly spicy-juusto on yksi Sveitsin kaikkein suurimpia juustoerikoisuuksia.  Miedosti maustettua Appenzeller® Mildly spicy-juustoa hoidetaan kellarissa vähintään kolmen kuukauden ajan yrttiliemellä. Mildly spicy -juuston tunnistat hopeisesta etiketistä.

Appenzeller® Bio mildly spicy (3 kk)
Syksystä 1996 lähtien Appenzeller®-juustoa on valmistettu myös luomumaidosta.  Luonnonmukaisen Appenzeller® -juuston erotat juustotiskissä Bio-kuorileimasta ja BIO-sanasta etiketissä. Juuston maku on sama kuin yhtä kauan kellaroidun Appenzeller® Mildly spicy-juuston.

 Appenzeller® Strongly spicy (4 kk)
Appenzeller® Strongly spicy -juusto saa vahvan, mausteisen makunsa kypsyessään kellarissa vähintään neljä kuukautta. Appenzeller® Strongly spicy -juuston tunnistaa kultaisesta etiketistä.

Appenzeller® Extra spicy (6 kk)
Tämä Appenzeller®-perheen jäsen on todellista juustojen aatelia,  sillä se on kypsynyt kellarin uumenissa vähintään kuusi kuukautta. 5 ½ kk:n ikäisenä juustojen erikoisasiantuntijat kontrolloivat jokaisen tahkon kypsymisasteen ja valikoivat ainoastaan parhaimmat tahkot Appenzeller®-juustoista kypsytyksen loppusuoralle. Extra spicy-juuston tunnistaa mustakultaisesta etiketistä.

Appenzeller® Superior spicy  (9 kk)
Superior spicy on Appenzeller® -perheen uusin tulokas. Luonteeltaan pikantin ja tasapainoisen juuston pinnalla on suolakiteitä. Juuston maku on pyöreän kermainen. Yhdeksän kuukautta kellareissa kypsytetty Superior spicy maistuu yllättävästi erilaiselta kuin muut  Appenzeller®-perheen jäsenet.  Superior spicyn tunnistat pinkistä etiketistä.

Mitä viiniä Appenzeller® -juustojen kaveriksi?


Appenzellerin yrttistä makua ei pidä peittää liian voimakkailla viineillä, joten sen seuraksi kannattaa valita kevyt tai keskitäyteläinen punaviini. Uusiseelantilaisessa  Matua Marlbourg Pinot Noir -viinissä, 14,95 euroa, tuoksuvat punaiset marjat kuten kirsikat, karpalot ja mansikat.Voit kokeilla myös ranskalaista Syrah ja Grenache- lajikkeista valmistettua Gerard Bertrand Naturalys Côtes duRhône- viiniä, 13,48 e.  Keskitäyteläisessä viinissä maistuvat karpalohollo. kirsikka, herukka ja pippuri.


Juustojen kanssa tarjotaan usein pähkinöitä ja erilaisia hillokkeita. Niinpä Blondikeittiössä syntyi pari erilaista ideaa, joita voi antaa Appenzeller® -juustojen kanssa lahjaksi. Näin joululahjaan saadaan jo se alussa mainittu persoonallinen kosketus.

Savustetut Sweet & Spicy  -pähkinät

noin 6 dl
400 g erilaisia pähkinöitä (saksanpähkinöitä, cashewpähkinöitä, manteleita, pekaanipähkinöitä)
Mausteseos
3/4 dl fariini- tai muscavadosokeria
1 1/2 dl sokeria
1 tl sormisuolaa
1 tl chilijauhetta (Ancho)
1 tl savustettua paprikajauhetta
1/2 tl rouhittua mustapippuria
Lisäksi
1 valkuainen
2 rkl kylmää vettä

1. Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään kulhossa.
2. Vatkaa toisessa kulhossa valkuainen ja vesi kevyeksi vaahdoksi.  Kaada pähkinät valkuaisvaahtoon ja pyörittele niitä siellä siten, että valkuainen tarttuu koko pähkinän pinnalle.
4. Kaada valkuaisessa pyöräytetyt pähkinä  mausteseoksen joukkoon ja kääntele pähkinöitä niin, että ne kuorruttuvat kauttaaltaan.
5. Vuoraa sähklöavustimen ritilä alumiinifoliolla ja levitä pähkinät alustalle.  Lataa sähkösavustin noin 2 dl savustuspuruja. (Itse käytin omenapuunlastuja.) Pane pistoke seinään ja savusta pähkinöitä ensin noin 15 minuuttia.  Kääntele niitä ja jatka savustamista toiset 15 minuuttia.
6. Ota pähkinät savustimesta ja levittele ne puhtaalle leivinpaperille siten, että irrottelet pähkinät toisistaan. Jos et tee näin, tuloksena on yksi iso pähkinälevy.
7. Anna pähkinöiden jäähtyä ja  purkita ne pieniin lasipurkkeihin. Pähkinät säilyvät viileässä parisen viikkoa.Vinkki! Mikäli et omista savustinta, karamellisoi pähkinät uunissa. Levitä pähkinät leivinpaperin päälle uunipannulle ja paahda niitä 175-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.  Halutessasi voit lisätä mausteseoksessa savustetun paprikan määrän 2 teelusikalliseen.Tämä ihan joululta maistuva taatelitahna on kielenvievä pari kaikenikäisten Appenzeller-juustojen kanssa. 

Jouluinen taatelitahna 
noin 2 dl
vegaani, gluteeniton
250 g kuivattuja taateleita tai taatelitahnaa (saa etnokaupoista)
2 dl vettä
1 dl muscavado-sokeria
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
1 tl piparkakkumaustetta
1. Pane  taatelit ja vesi kattilaan ja liota niitä muutama tunti tai yön yli. Taatelitahna on heti valmista käytettäväksi eli lisää vain vesi.
2. Lisää sokeri, appelsiinin raastettu kuori ja menu, piparkakkumauste ja keitä noin 20 minuuttia. Lusikoi tölkkeihin. Säilytä jääkaapissa. Tahna säilyy viileässä säilytettynä vähintäin kuukauden verran.

Tämä on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin kanssa

Kommentit

Näitä on luettu