Appenzeller-frittata maistuu brunssilla tai kesälounaana
Frittata on mitä mainioin
brunssitarjottava tai kesäinen lounas. Se on italialainen munakkaan tapainen
ruoka, joka muistuttaa espanjalaista tortillaa.
Vahvanmakuisena juustona sveitsiläinen appenzeller antaa uunimunakkaalle
kielenvievän maun. Aikamoinen ruokaunioni suomalaisella Hackmanin
paistinpannulla!
Sveitsin valaliitolla on
pitkä historia puolueettomana valtiona. Vuoden 1815 jälkeen maa ei ole osallistunut
sotiin ja Sveitsi liittyi Yhdistyneisiin kansakuntiinkin vasta vuonna 2002. Sveitsissä sijaitsee paljon kansainvälisiä
järjestöjä, kuten YK:n toiseksi suurin tukikohta, Punainen Risti, Maailman
kauppajärjestö, Kansainvälinen työjärjestö ja urheilujärjestöjä, kuten FIFA ja
Kansainvälinen olympiakomitea.
Sveitsillä on kuitenkin hyvin
tiiviit suhteet unionin kanssa. Maa kuuluu mm. Schengenin sopimukseen, joka
takaa sopimusmaiden kansalaisille vapaan liikkuvuuden Schengen-alueella.
![]() |
Geneve-järven rannalla kasvaa viini, joten jälkiruokakin oli rusinainen. |
Sveitsi poimii rusinat eri ruokakulttuurien pullista
Sveitsiläiset eivät
muodosta etnisesti tai kielellisesti yhtenäistä kansakuntaa. Maa jakautuu
kolmeen kieli- ja kulttuurialueeseen: saksankieliseen, ranskankieliseen ja
italiankieliseen. Sveitsi ei profiloidun maailman ruokakulttuurikartalla ns.
suurien maiden joukkoon, vaikka kaikki fondyyn tuntevatkin. Sen sijaan sveitsiläiset
lainaavat surutta parhaita paloja ranskalaisesta, italialaisesta ja
saksalaisesta keittiöstä. Siksi appenzeller-frittata voisi hyvin olla tyypillinen
ruoka Sveitsin eteläosissa, italiankielisellä alueella.
Olen ihastunut frittataan
varsinkin kesällä, koska sen valmistaminen on todella helppoa. Sitä ei tarvitse
käännellä eikä väännellä, mutta kokki voi aina olla varma kauniista
lopputuloksesta. Se on mitä mainioin brunssiruoka hitaana loma-aamuna tai
sitten nopea, kesäinen lounas. Kesällähän uusia perunoita tuppaa jäämään yli,
kun silmät syövät pottuja niitä pestäessä enemmän kuin
maha sitten vetää.
Fritattaan voi siis piilottaa keitettyjä perunoita, lihaa, kasviksia, sieniä tai vaikkapa pastaa. Mausteena käytetään usein yrttejä. Metsästä tai toripöydiltä löytyvät kantarellit sopivat tähän pyttäriin mainioisti.
Frittatan voi viimeistellä
tarjolle tuotaessa
appenzeller-raasteella ja rucolalla. Lisäksi tarvitaan vain vihersalaattia ja tuoretta
leipää. Juomaksi sopii tee, kahvi ja
tuoremehut. Eli ne normiaamujuomat.
Appenzeller-perunafrittata
500g
keitettyjä uusia perunoita
3 dl
silputtua uutta sipulia tai kevätsipulia
250 g
kirsikkaluumutomaatteja
(pieniä
kantarelleja)
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
tai öljyä
6 kananmunaa
1 ½ dl maitoa
2-3
rkl tuoretta timjamia
½ tl suolaa
200 g
appenzeller-juustoraastetta (Appenzeller Extra Spicy)
1. Silppua sipulit,
hienonna valkosipulinkynnet ja kuutioi perunat.
2. Sulata voi pannulla tai
kuumenna öljy. Lisää pannulle sipulit (, pilkotut sienet) ja
valkosipulinkynnet, kypsennä muutama minuutti. Lisää perunat jatka paistamista
parin minuutin ajan.
3. Riko munien rakenne ja
lisää munien joukkoon maito ja mausteet. Kaada munaseos pannulle ja anna hyytyä
hetki sekoitellen.
4. Ripottele juustoraaste
munakkaalle ja pane munakas 225 asteiseen uuniin paistumaan noin 25 minuutiksi
tai kunnes juusto on saanut kauniin värin.
5. Leikkaa frittata pizzan
tapaan lohkoiksi ja tarjoa huoneenlämpöisenä vihersalaatin kanssa.
Ps. Tämä on kaupallinen
yhteistyö Emmi-meijerin kanssa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!