Blonditiinan kesäherkku: Mansikka-appenzeller-pizzaa suoraan grillistä
Kesälläkin tekee mieli pizzaa ja joka perjantai on
pizzaperjantai. Kesän herkullisin pizza
syntyy mansikoista ja kuusi kuukautta kypsytetystä Extra Spicy Appenzeller
-juustosta grillissä. Appenzeller-juusto on niin mausteisen täyteläistä tavaraa,
että muita makuaineita pizza ei todellakaan kaipaa.
Tässä idyllisessä vuoristomaisemassa on valmistettu jo yli
700 vuoden ajan Sveitsin täyteläisintä (ja haisevinta) juustoa, appenzelleriä. Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52
kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juuston valmistus ei juurikaan poikkea muiden
kypsytettävien juustojen valmistuksesta, mutta appenzellerin maun salaisuus on
yrttiliemi, jolla sitä harjataan säännöllisesti kypsymisen aikana. Yrttiliemen tarkan reseptin tuntee ainoastaan kaksi
valmistustislaamon henkilöä.
MANSIKKA-APPENZELLER-GRILLIPIZZA
2 pizzaa
Pizzapohja:
2 1/2 dl vettä
Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Kuumenna pizzojen kohotessa grilli noin 200-250 asteeseen.
Levitä tomaattimurska puolikypsien pizzapohjien päälle. Raasta juusto ja levitä raaste pizzapohjalle. Ripottele päälle silputtua, tuoretta rosmariinia.
Pane pizzat takaisin grilliin ja jatka kypsentämistä kupu päällä, kunnes juusto sulaa ja saa väriä. Ota pizzat grillistä.
Tarjoa heti hedelmäisen ja pirteän valkoviinin tai kepeän punaviinin kanssa.
Herkullista, kesänmakuuista pizzahetkeä toivottaa
Blonditiina
Vuosi sitten Sveitsissä vieraillessani ihastuin ikihyviksi Appenzellerlandiin. Se sijaisee Sveitsin koillisosassa, Alpsteinin
ja Bodensee-järven välissä. Seutu on maalauksellista, loivien mäkien,
vaikuttavien vuorien ja vihreiden niittyjen leimaamaa. Väkisinkin tuli mieleen
lapsena lukemani Pikku Heidi - kirja, joka kertoi tytöstä, joka asui isoisänsä
kanssa alppimaisemissa.
Appenzellerland on suosittu matkailukohde myös kesäisin. Silloin sen kansoittavat vaeltajat ja vuorikiipeilijät. Matkailu onkin yhä enenevässä määrin sveitsiläisten tulolähde.
Appenzellerland on suosittu matkailukohde myös kesäisin. Silloin sen kansoittavat vaeltajat ja vuorikiipeilijät. Matkailu onkin yhä enenevässä määrin sveitsiläisten tulolähde.
![]() |
Kesäkuussakin Alppit ovat lumihuippuisia. |
Appenzeller Extra Spicy kypsyy vähintäin puoli vuotta kellareissa
"Yrttiliemen väitetään olevan yli 25 yrtin, juuren,
lehtien, kukan, siementen ja kuoren sekoituksesta valmistettu uute. Alunperin
jokaisella juustomestarilla oli oma sekoituksensa, mutta 1960-luvun alussa
Appenzellin juustomestarit sopivat yhtenäisen yrttiliemiohjeen käytöstä",
kertoi Chäsi Schönebüelin juustomestari Matthias Nef vieraillessamme
juustolassa.
Appenzeller® Extra spicy viihtyy kypsytyskellarissa puoli
vuotta. Kun juusto on 5 1/2 kuukautta
vanha, kellarimestarit arvioivat kypsyysaseen ja vain parhaimmat juustoista
saavat tahkolleen mustakultaisen etiketin. Juusto on maultaan mausteinen ja
voimakas, joten juustossa riittää tarvittavaa potkua ja mansikoiden raikas makeus komppaa
kauniisti juuston rasvaisen täyteläisyyden kanssa.
Pizzapohja:
2 1/2 dl vettä
15 g hiivaa tai 1 tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
noin 5 dl durum-vehnäjauhoja tai pizzajauhoja
Täyte:
1 tlk (valkosipulilla tai yrteillä maustettua) tomaattimurskaa
250 g Appenzeller Extra Spicy -juustoa
1 rkl tuoretta rosmariinia
1/2 l mansikoita
herneenversoja tai rucolaa
rouhittua mustapippuria
Tee pizzaohja. Liuota
hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja vehnäjauhot. Jos käytät
kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja käytä taikinanesteen lämpimämpää ( + 42
astetta) vettä.
Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Kuumenna pizzojen kohotessa grilli noin 200-250 asteeseen.
Jaa taikina kahteen osaan ja kauli siitä kaksi suorakaiteen
muotoista pizzapohjaa. Anna kohta 10 minuuttia. Voitele taikina kevyesti
öljyllä ja pane pohjat joko aluminifoliolle tai silikoniselle
grillialustalle. Pane pohjataikina kuumaan grilliin ja anna niiden
paistua kupu kiini viitisen minuuttia.
Kun pizzojen pohjat alkavat saada väriä, ota pohjat grillistä.
Kun pizzojen pohjat alkavat saada väriä, ota pohjat grillistä.
Levitä tomaattimurska puolikypsien pizzapohjien päälle. Raasta juusto ja levitä raaste pizzapohjalle. Ripottele päälle silputtua, tuoretta rosmariinia.
Pane pizzat takaisin grilliin ja jatka kypsentämistä kupu päällä, kunnes juusto sulaa ja saa väriä. Ota pizzat grillistä.
Levittele kuuman pizzan päälle viipaloidut mansikat.
Rouhaise päälle vielä hieman mustapippuria ja ripottele silputtua
rosmariinia. Viimeistele pizza
herneenversoilla tai rucolalla.
Tarjoa heti hedelmäisen ja pirteän valkoviinin tai kepeän punaviinin kanssa.
Saksalainen, pirteä ja hedelmäinen, puolimakea valkoviini on hapokas, mineraalinen ja hennon mausteinen. Se sopii mainiosti
juustoisen pizzan kumppaniksi.
Herkullista, kesänmakuuista pizzahetkeä toivottaa
Blonditiina
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!