Hotel Mamassa tuoksuu lämmin leipä


Innostuin pataleivästä kun sosiaalisessa mediassa näytti siltä, että "kaikki" leipovat nyt sitä. Pata on tämän hetken leipäkone.
Lauantai-iltana sekoitin leipätaikinan. Pataleipä on siitä näppärä, että taikinan tekoon menee vain aineiden sekoittamisen aika. Sitten annoin taikinan kohota peitettynä hellankulmalla yön yli. Ja aamulla muotoilin taikinan leiväksi ja paistoin kuumassa padassa. Siinä kaikki.
Sunnuntaiaamuna nautin kesän ensimmäiset terassikahvit Hotel Mamassa -lämpimän leivän kera.  Ei huono. 
Pataleipä 
1 leipä
4 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä
Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä  puoli tuntia.
Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä  puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista  ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä  vartin verran.
Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.
Vinkki: Pataleipä onnistuu niin valurauta- , lasi- kuin keraamisessakin padassa. Tärkeintä on, että pata johtaa hyvin lämpöä ja kuumenee tulikuumaksi.  Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa. Halutessasi voit voidella padan kevyesti öljyllä, jos epäilet leivän irtoamista.

Kommentit

Näitä on luettu