Aina ei mene kuin Strömsössä: Mozartin maksamuffarit

Mozartkin voisi ylättyä maksapullien uudesta tarjoilutavasta!
Aina ei mene kuin  Strömsössä Blonditiinankaan keittiössä. Ostin viikolla kaksi 300 gramman pakettia jauhettua naudanmaksaa, koska mieleni teki maksalaatikkoa. Laatikkoon hupeni kuitenkin vain toinen paketti. Niinpä katselin toista maksapakettia jääkaapissa ja mietin mitä siitä tekisi. Eikun googlaamaan.

Olen joskus tehnyt ihan työn puolesta herkullisia juutalaisia maksaruokia, joten hakusanana oli mm. liverbolls.  Päädyinkin sitten erään jenkkiblogistin  sivulle, jossa oli hyvältä kuulostava keitettyjen maksapullien ohje. Stoorissa vielä kerrottiin, että keitetyt puolalaiset maksapullat olivat Mozartin suurta herkkua. Tällaiset tarinat mä ostan heti!

Enhän minä tietenkään ohjetta ihan sellaisena aikonut tehdäkään, koska en kopioi muiden ohjeita, mutta katsoin ainesuhteita ja valmistustapaa. Maidon päätin korvata viikolla näytteeksi saamallani Plantin Creamy cooking -kaurakermalla, joka oli maustettu chilillä.  Lisäksi raastoin joukkoon sitruunankuorta raikastukseksi ja korvasin ohjeessa olleen persiljan tuoreella oreganolla ja timjamilla, jota minulla oli kaapissa. Muita muutoksia en ohjeeseen tehnyt, siis ainesuhteissa.  Mutta eipä tuosta taikinasta pullia olisi saanut itkemälläkään. Niinpä ajattelin paistaa massasta maksapihvejä.  Tarttuivat nekin mokomat lettupannuun. Hermostuin, pitäköön tunkkinsa.

Olisi massasta maksapihvejäkin voinut kai tehdä! Hermostuin, kun massa tarttui pannuun. 

Mutta Blondin keittiössä ei luovuteta ihan helpolla.  Maaliin mennään tavalla tai toisella. Niinpä sitten jaoin lopun massan muffinivuokiin ja paistoin sen uunissa. Rouhin päälle vielä hasselpähkinöitä, jotta niistä tulisi edes herkullisen näköisiä. Lopputulos oli  muuten hyvä, yllätyin itsekin.  Ja ehkä se Mozartkin olisi loppujen lopuksi tykännyt maksapullista tässäkin muodossa! Ei vaan pääse kysymään.


Mutkat suoriksi ja maksamassa uuniin! 


Mozartin maksamuffarit
noin 10 kappaletta
300 g jauhettua naudanmaksaa
1 sipuli
2 rkl öljyä
4 kuivahtanutta paahtoleipäviipaletta
2 dl  ruokakermaa (Creamy cooking Chili)
2 munaa
1- 1 1/2  rkl silputtua tuoretta oreganoa
1 rkl silputta tuoretta timjamia
1/2 sitruunan raastettu kuori
1 1/2 tl sormisuolaa (Maldon)
1/2 tl vastarouhittua mustapippuria
LISÄKSI
hasselpähkinärouhetta
pakastekarpaloita
tuoretta timjamia

1. Silppua sipuli, kuullota se öljytilkassa pehmeäksi.
2. Murentele paahtoleipä  (Poista kuoret, jos haluat. Minä en poistanut) ja turvota muruja ruokakerman joukossa. 
3. Paista maksa halutessasi pannulla.  Anna jäähtyä hetki. Tämän vaiheen voi mainosti myös ohittaa ja sekoittaa jauhemaksan suoraan leipäseoksen joukkoon.  Minä paistoin, koska jenkkiohje käski.
4. Sekoita jäähtynyt sipuliseos ja munat leipäseoksen joukkoon.
4. Silppua yrtit ja raasta hyvin pestyn sitruuna kuori.  Lisää kaikki mausteet ja maksa leipämassaan. Sekoita hyvin. 
5.  Pane paperiset muffinivuoat muffinipellin koloihin  ja lusikoi jokaiseen paperivuokaan sellainen kolme ruokalusikallista murekemassaa.  Ripottele pinnalle hieman hasselpähkinärouhetta.
6. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
7. Koristele muffarit pakastekarpaloilla tai -puolukoilla ja tuoreella yrtillä. Tarjoa lämpimänä tai haaleana pikkulusikan kera.



Mozartin maksamuffarit 




Kommentit

Näitä on luettu