Suklaa sulattaa sydämet

Omatekoiset namit ovat henkilökohtainen rakkauden- tai ystävyyden osoitus Valentinen päivänä. 


Valentinen päivä teki maihinnousun Amerikkaan 1800-luvun lopulla. St. Valentine’s Day on siitä asti ollut Yhdysvalloissa yksi tärkeimpiä juhlapäiviä, jonka tunnukseksi muodostui punainen sydän. Punainen ja pinkki viestittävät lemmestä ja sydämet näkyvät kaikessa mahdollisessa: korteissa, suklaassa, pipareissa, kakuissa ja leivoksissa.


Joskus lemmentaival voi olla myös kivistä kuljettavaa. Rocky Road -nameissa on nimensä mukaan sattumia, vaahtokarkkeja ja suolapähkinöitä. Lusikoi massa pieniin karamellivuokiin tai tee siitä muotilla tikkareita.

Rocky Road  -karkit
40-50 kappaletta
Valmistusaika: noin tunti
Gluteeniton, kasvis
250 g valkoista tai tummaa suklaata
1 ½ dl karkeaa maapähkinävoita
1 tlk karamellisoitua kondensoitua maitoa
100 g pieniä vaahtokarkkeja
1 dl suolapähkinöitä
1 dl (50 g) kuivattuja karpaloita tai marjasekoitusta
(2 rkl tummaa rommia)
Sulata paloiteltu suklaa ja maapähkinävoi kulhossa vesihauteessa. Sekoita joukkoon loput ainekset ja sekoita massa tasaiseksi. Mausta halutessasi alkoholilla, mutta se ei ole välttämätöntä.
Voit valmistaa karkit eri tavoin. Lusikoi massaa pieniin paperisiin karamellivuokiin ja koristele vaahtokarkeilla, saat pieniä petit four –leivoksia. Nosta karkit viileään jähmettymään.
Tai kumoa seos leivinpaperilla vuorattuun laidalliseen vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Peitä ja nosta viileään. Leikkaa kovettunut seos annospaloiksi ennen tarjoilua.
Tai pane massa kakkutikkarimuotteihin ja tee niistä pallonmuotoisia tikkareita.

Täytetyt hedelmät ovat kuin pieniä leivoksia, petit fourseja. Ne sopivat vaikka kahvin kanssa tarjottaviksi.

Pistaasimarsipaanilla täytetyt hedelmät
noin 50 kpl
Valmistusaika: noin tunti + maustumisaika

Gluteeniton
600 g kuivattuja, kivettömiä aprikooseja, viikunoita tai luumuja
1 dl tummaa rommia
PISTAASIMARSIPAANI
 3/4 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
 3/4 dl kuorittuja manteleita
 1 1/2 dl tomusokeria
 1 pienen kananmunan valkuainen
KUORRUTUS
300 g tummaa suklaa
pistaasipähkinärouhetta, kookoshiutaleita tai nonparelleja
Pane hedelmät maustumaan rommiin vuorokaudeksi.
Tee pistaasimarsipaani: Jauha pistaasipähkinät ja mantelit tehosekoittimessa. Mittaa tomusokeri joukkoon. Lisää  kananmunanvalkuaista vähän kerrallaan koneen käydessä, kunnes seos on muovailtavaa taikinaa.
Valuta hedelmät.
Tee pistaasimarsipaanista pieniä palloja (Ø 1 cm). Työnnä marsipaanipallot kivettömissä hedelmissä jo oleviin koloihin tai tee veitsellä niihin viilto.
Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa.
Kasta täytetyt hedelmät sulaan suklaaseen ja pane ne leivinpaperille. Koristele pistaasipähkinärouheella, kookoshiutaleilla tai nonparelleilla.
Pane hedelmät jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.
Säilytä viileässä. Hedelmät säilyvät 1-2 viikkoa.

Tummat lakritsitryffelit saavat voimakkaamman lakritsinmaun, jos pyörittelet ne vielä lakritsijauheessa.

Lakritsitryffelit
n. 50 kappaletta

Valmistusaika noin tunti

Gluteeniton
2 dl kuohukermaa
300 g tummaa suklaata (70%)
50 g voita
1/2 dl tomusokeria
1 rkl raakakakritsijauhetta
PINNALLE
1 dl kaakaojauhetta tai lakritsijauhetta
Kuumenna kerma kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä muutama minuutti.
Lisää kermaan hienonnettu suklaa. Sekoita varovasti ja lisää voi ja sokeri sekä lakritsijauhe käännellen joukkoon. Anna jäähtyä.
Vatkaa seosta voimakkaasti puuhaarukalla. Anna jäähtyä kylmässä muutamia tunteja
Muovaa jäähtynyt massa kahdella lusikalla tai käsissä pallosiksi ja siivilöi päälle lakritsi- tai kaakaojauhetta.
Anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Säilytä tryffelit tarjoiluun asti viileässä.



Kommentit

Näitä on luettu