Kuminainen Appenzeller -piirakka kruunaa rapujuhlat


Elokuun pimenevät illat ovat rapujuhlien aikaa.  Ruotsalaiset tarjoavat rapujuhlissaan usein juustopiirakkaa, mikä onkin oiva lisätarjottava, mikäli rapuja ei ole henkeä kohti tarjolla määrättömästi. Sveitsiläisestä, kuusi kuukautta kypsytetystä Appenzeller Extra Spicy -juustosta syntyy piirakka, joka vei väkisinkin kielen. Piiras on parhaimmillaan haaleana.

Sveitsissä ei ole varsinaista rapujuhlaperinnettä, mutta juhlan aihetta kuunvaihteessa toki löytyy.  Sveitsissä nimittäin juhlitaan 1.8. maan kansallispäivää. Yleinen käsitys on, että maa itsenäistyi 1291, vaikka asiasta ei vallitse täyttä yhteisymmärrystä. Itsenäisyyttä juhlitaan Sveitsissä hieman samaan tapaan kuin Yhdysvalloissa, grillaten ja ilotulituksia katsellen.  

Mutta varmaan heille kelpaisi skandinaaviseen tapaan valmistetut ravutkin, varsinkin juustopiirakan kanssa tarjottuna. Ruotsalaiset syövät juustoa sellaisenaankin rapujen kanssa, joten sitäkin vaihtoehtoa kannattaa kokeilla.


Kuminainen Appenzeller -juustopiirakka
noin 10 palaa
Pohja
125 g voita
300 g  (5 dl) vehnäjauhoja
1 rkl vettä
tai
400 g  valmis, pakastettu piirakkataikina
Täyte
200 g  Appenzeller-raastetta (Extra Spicy)
3 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 tl kuminaa
1/2 dl silputtua tilliä
1. Pane paloiteltu kylmä voi ja vehnäjauhot taikinakulhoon. Nypi taikina murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa ettei se sitkisty. Peitä taikina kelmulla ja laita se kovettumaan jääkaappiin puoleksi tunniksi.
2. Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan (⌀ 24cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia.
3. Valmista täyte. Riko kananmunien rakenne rikki kulhossa ja lisää kerma sekä raastettu Appenzeller-juusto. Mausta suolalla, pippurilla, kuminalla ja silputulla tillillä.
4. Kaada täyte piirakkavuokaan  esipaistetun pohjan päälle ja paista noin viisi minuuttia ensin 200 asteisessa uunissa ja laske sitten uunin lämpötilaa 175 asteeseen. Kypsennä piirakkaa kunnes se on kauniin kullanruskea ja kypsä.  Aikaa tähän menee noin 20 minuuttia,
5. Tarjoa hieman jäähtyneenä.



Rapujuhlien juomat
Ravut ja Appenzeller-juustopiirakka viihtyvät näiden juomien seurassa.

Viiniä vai olutta?  Monet nauttivat rapujen kanssa mieluiten olutta, jotkut raikasta, hedelmäistä valkoviiniä. Kellarin aarteita ei rapujuhlissa kannata tarjota, varsinkin jos tarjolla on myös snapsia. Jotkut väittävät, että snapsi ja viini eivät kuulu samoihin rapujuhliin, mutta kukin tyylillään.

Snapsi – ryypyksi sopii kossu, akvaviitti, kirch tai muu maustettu viina. Tarjoa snapsi pakastinkylmänä.

Viini – klassisia rapuviinejä ovat sauvignon blanc – ja riesling – rypäleistä valmistetut viinit. Ranskan Sancerre- ja Pouilly-Fumé – viinit ovat parhaasta päästä. Ranskan Alsacen, Saksan ja Uuden maailman rieslingeistä löytyy mallikkaita rapuviinejä. Myös chardonnay – rypäleestä valmistettu raikas chablis on tunnetusti hyvä äyriäisviini, mutta saman rypäleen vahvasti tammitettuja versioita kannattaa välttää.

Olut – vaalea lager tai pilsner ovat varmoja rapuoluita. Kannattaa kokeilla myös vehnäolutta tai jopa stoutia.

Ihania rapukutsuja elokuun tummenissa illoissa toivottaa
Blonditiina


Tämä puutarhatonttu grillaili Appenzellin kaupungissa.

Ps. Tämä postaus on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin kanssa.

Kommentit

Näitä on luettu