Caesarinsalaatti syntyy myös Appenzelleristä



Tällä kertaa Blondikeittiössä valmistui klassikkosalaatti, joka kehitettiin Yhdysvalloissa maan itsenäisyyspäivänä 1924.  

Caesarinsalaatin kehitti Italiasta Yhdysvaltoihin San Diegon lähelle muuttanut ravintoloitsija Caesar Cardini. Cardini asui San Diegossa Kaliforniassa, mutta työskenteli rajan takana Tijuanassa kieltolain aikana. Cardini keksi salaatin 4. heinäkuuta 1924 kun Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän juhlinta oli tyhjentänyt keittiön raaka-aineista.  Gardini  nyhjäsi tyhjästä ja valmisti asiakkaidensa silmien edessä sekoituksen vihreästä salaatista, valkosipuliöljyssä paistetuista leipäkuutioista, oliiviöljystä, kananmunasta, anjoviksesta sekä parmesaanijuustosta.  Salaatilla ei ole mitään tekemistä Rooman keisari Julius Caesarin kanssa.

Myöhemmin salaattia on ruvettu höystämään myös paahdetulla pekonilla, katkaravuilla, vuohenjuustolla sekä grillatulla kanalla.

Kyseessä oli ns. nyhjää tyhjästä -salaatti, mutta kuten monille vahingossa syntyneille jutuille on gastronomian historiassa tapahtunut, siitä tuleekin hitti. Klassikkosalaatissa on parmesaania, mutta Cardini olisi varmasti käyttänyt siihen voimakkaan makuista Appenzelleriä, mikäli hänellä sitä vain olisi ollut. 

Caesarinsalaatti syntyy vain muutamasta aineksesta, mutta juustolla on herkussa keskeinen rooli.


Caesarinsalaatti

1-2(400 g) rooman- eli side- tai jäävuorisalaattia
4 viipaletta vaaleaa paahtoleipää tai n. 80 g leipäkrutonkeja
1-2rkl neitsytoliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
Appenzeller-raastetta tai lastuja
Kastike
1 kananmunan keltuainen
3-4 anjovisfileetä
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl vettä
1 tl sinappia
ripaus mustapippuria
1 dl öljyä
1 valkosipulinkynsi

1. Huuhdo salaatinlehdet, valuta ja revi salaatti laakeaan kulhoon.

2. Kuutioi paahtoleivät. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kiehauta öljyssä hienonnettu valkosipulinkynsi. Lisää pannuun leipäkuutiot. Paista ne rapeiksi ja kullanruskeiksi.

3. Valmista kastike. Sekoita keltuaisen joukkoon hienonnetut anjovisfileet, sitruunanmehu, vesi, sinappi, mustapippuri ja öljy vähitellen ohuena nauhana. Mausta kastike hienonnetulla valkosipulilla.


4. Kaada kastike salaatin joukkoon ja sekoita nostellen. Ripottele päälle Appenzeller-raaste ja leipäkuutiot tai -krutongit.

Heinäkuun helteitä vielä odotellessa!

Blonditiina

Ps. Tämä on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin kanssa. 


Kommentit

Näitä on luettu