Appenzelleriä ja omenoita Wilhelm Tellin tapaan

Kotimaiset omenat ovat nyt maukkaimmillaan. Niitä ei tarvitse kuoria. 

Wilhelm Tell oli legendaarinen sankari, jonka on sanottu eläneen Sveitsissä 1300-luvulla. Wilhelm Tell oli  jousipyssyvirtuoosi, jonka tunnetuin teko oli se, että hän ampui nuolen poikansa pään päälle asetetun omenan läpi.

Ei ole varmaa, oliko Wilhelm Tell todellinen historiallinen henkilö vai ei. Tarina sankarista, joka ampuu omenan oman lapsensa pään päältä ja sen jälkeen tyrannin, joka komensi tämän tempun tehtäväksi, on tunnettu useiden maiden kansanperinteessä, muun muassa Tanskassa ja Englannissa. Näin kertoo Wikipedia.


Appenzeller-omenapaistos saa rapeaa suutuntumaa härkäpapurouheesta. 


Toimikoon tämä legenda sveitsiläisenä aasinsiltana syksyiseen omenaherkkuun, joka syntyi Blondikeittiössä yhdistämällä kotimaisia omenoita, luomu-Appenzelleriä ja härkäpapurouhetta. Tuo härkäpapuhan on nyt niin trendikästä, joten kokeilin härkäpapurouheseosta omppupaistokseen rapeutta suutuntumaan antamaan. Se muuten toimi siinä tehtävässä mainiosti. Ennakkoluuloiset kokeilkoot paistokseen perinteisiä kaurahiutaleita tai vaikkapa granolaa.

Luomu-Appenzeller aateloi omenapaistoksen

Juusto ei myöskään tule mieleen ensimmäisenä, kun puhutaan makeasta omenapaistoksesta. Mutta se svengasi tässä sesonkiherkussa todella mainiosti. Valitsin juustoksi Appenzeller-perheen miedoimman makuista juustoa, tällä kertaa luomuna.
Syksystä 1996 lähtien Appenzeller®-juustoa on valmistettu myös luomumaidosta. Makunsa puolesta se ei juuri yhtä kauan varastoidusta Appenzeller® Bio mildly spicy-juustosta, joten sitäkin voi käyttää yhtä hyvin.  Juustotiskillä  luomujuuston erottaa kuorileiman Bio-leimasta ja "BIO"-etiketistä.

Appenzeller-omenapaistos sopii vaikka sunnuntaibrunssin makeaksi herkuksi. 

Appenzeller-omenapaistos

neljä annosta

1 kg kotimaisia omenoita
1/2 dl rusinoita
1/2 dl saksanpähkinärouhetta
1 tl kanelia
1 dl omenamehua, -siideriä tai valkoviiniä
voita vuoan voiteluun
Muruseos
100 g  Appenzeller® Bio mildly spicy -juustoa raastettuna
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 dl härkäpapurouheseosta (tai kaurahiutaleita)
100 g pehmeää voita

Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Voitele yksi iso piirakkavuoka tai muutama pienempi vuoka.
Kuori ja lohko omenat ohuehkosti. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Nosta viipaleet voideltuun piirakkavuokaan.
Hienonna pähkinät veitsellä karkeaksi rouheeksi.
Ripottele omenoiden päälle rusinat, pähkinät ja kaneli.  Kaada mehu vuokaan.
Nypi sormin tasaiseksi muruksi juustoraaste, sokeri, jauhot ja voi. Levitä seos omenoiden päälle.
Kypsennä uunin keski- tai alatasolla noin 30 minuuttia.

Tarjoa kuumana vaniljakastikkeena tai vaniljajäätelön kanssa. Paistos sopii myös sunnuntaibrunssin makeaksi herkuksi.

Tämä postaus on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin kanssa. 



Kommentit

Näitä on luettu