Marinoitu Appenzeller kruunaa buffapöydän
Monissa
perheissä mietitään jo kuumeisesti valmistujaisjuhlien tarjoilua. Kehitin Blondikeittiössä
helpon juustoherkun Appenzeller-juustosta, joka maistuu mitä mainioimmalta
kuohujuoman ja mansikoiden kanssa tarjottuna.
Juuston maku voimistuu kypsytyksen aikana
Kovien juustojen salaisuus on juustomassan tiukka puristus valmistusvaiheessa ja tahkojen pitkä kellarikypsytys. Mitä pidempi kypsytys on, sen voimakkaammaksi juuston maku muuttuu. Tunnetuimmat kovat juustot valmistetaan alppimaissa, joiden laaksoissa maito säilöttiin hyvin säilyviin juustotahkoihin. Kun juusto oli kypsynyt, tahkoja oli helppo kuljettaa lähikylien markkinoille myytäväksi. Tunnetuimmat alppijuustot ovat sveitsiläiset Appenzeller, Gruyère ja emmentaali.
®
* Appenzeller-juustoa
valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisellä juustonvalmistusmenetelmällä ja
se maun salaisuus piilee yrttiliemessä, jolla juustoa harjataan sen kypsymisen
ajan.
*
Appenzeller® Mildly spicy juustoa kypsytetään kellarissa kolmen kuukauden ajan.
Maultaan Mildly spicy on Appenzeller -juustoperheen miedoita. Mildly
spicy-juuston tunnistaa hopeisesta etiketistä.
*
Appenzeller® Extra spicy -juustoa varastoidaan vähintäin kuusi kuukautta ja se
on juustoperheen voimakkaimman makuinen juusto. Kun juusto lähestyy puolen
vuoden ikää, juustoasiantuntijat kontrolloivat jokaisen tahkon kypsyysasteen ja
valikoivat tähän laatuluokkaan ainoastaan parhaimmat juustot. Extra
spicy-juuston tunnistaa mustakultaisesta etiketistä.
MARINOITUA APPENZELLERIÄ JA MANSIKOITA
noin 10 annosta
350 g Appenzeller® Mildly spicy tai Appenzeller® Extra spicy-juustoa
Marinadi
3 rkl hunajaa
3 rkl hyvää
neitsytoliiviöljyä
1 tl karkeaa
dijoninsinappia
1/2 tl
mustapippuria
1. Leikkaa
juusto noin puolen sentin paksuiksiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet
tarjoiluvadille.
2. Sekoita
marinadin ainekset keskenään ja lusikoi juustoviipaleiden päälle. Anna maustua vähintäin pari tuntia, mielummin
seuraavaan päivään.
3. Ota juusto
lämpimään noin puoli tuntia ennen tarjoiluhetkeä. Koristele juustovati
mansikoilla.
Keväjuhlissa kuohuu
Keväjuhlissa kuohuu
Kevättä juhlistamaan
ja marinoidun Appenzellerin ja mansikoiden seuraksi sopii Vuoden Viiniksi 2017
valittu Lindauer Cuvée Brut, 12,95 euroa.
Kuivasta,
hapokkaasta ja runsaasta mausta löytyy kypsää omenaa ja sitrusta, pahteisuutta
ja mineraalisuutta. Uusiseelantilainen kuohujuoma on tyylikäs
ja tasapainoinen kokonaisuus ja sitä löytyy myös pikkolo-pulloissa hintaan 3,98
euroa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!