Sveitsinleike täytetään tietysti Appenzellerillä




Sveitsinleike eli ranskaksi Escalope Cordon Bleu on vasikan – tai porsaanleike, jossa kahden ohueksi nuijitun, leivitetyn leikkeen välissä tai taskuksi taitetun lihan välissä on kinkkua ja juustoa.
Suomalaisista lihatiskeistä vasikkaa on vaikea löytää, mutta herkullinen klassikkoleike syntyy mainosti possun lehtipihvistä tai broilerin rintafileestä. Leikkeen sisällä oleva kinkku on juhlapöydässä ilmakuivattua kinkkua ja  juusto herkullista sveitsiläistä, voimakkaan makuista Appenzelleria.


Tuplapaneroinnissa sen salaisuus

Tyypillistä leikkeille on se, että liha on ohueksi nuijittua ja kahteen kerran leivitettyä. Leivitys eli panerointi tarkoittaa ruoka-aineen kastamista jauhoihin ennen paistamista. Kahteen kertaan leivitettäessä liha kastetaan jauhotuksen jälkeen kevyesti vatkattuun kananmunaan ja sen jälkeen korppujauhoon. Tätä kutsutaan leivittämiseksi à l´anglaise eli englantilaiseen tapaan.

Sveitsinleikkeessä nuijuttu liha taitetaan taskuksi, jonka sisään pannaan kinkkua ja juustoa. Toinen tapa on käyttää kahta leikettä päällekkäin. Kun leike on täytetty, se leivitetään tuplapaneerauksella. Paneroimisen jälkeen leike paistetaan kypsäksi runsaassa rasvassa.




Sveitsinleike Appenzellin tapaan
4  possun lehtipihviä tai broilerin rintafileetä
ripaus sormisuolaa
ripaus mustapippuria
4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
4 viipaletta Appenzeller -juustoa
LEIVITYS
1 dl vehnäjauhoja
2  kananmunaa
1 dl korppujauhoja
1 tl savustettua paprikajauhetta
 (sormisuolaa)
KYPSENNYKSEEN
 voita ja/tai öljyä
1. Lehtipihvit ovat valmiiksi nuijittuja, mutta jos käytät possun ulkofileetä tai broilerin rintaleikettä, pane 1 ½ cm paksuinen liha pakastepussiin tai kahden elintarvikemuovin väliin.
 2. Nuiji pihvit hellästi noin puolen sentin paksuisiksi, ohuiksi pihveiksi. Leikkeen tulisi tulla kooltaan noin kolminkertainen.
3. Mausta liha suolalla ja pippurilla. Pane toiselle puoliskolle viiplale ilmakuivattua kinkkua ja reilu viipale appenzeller-juustoa. Käännä leike kaksinkerroin ja kiinnitä cocktailtikulla.
 4. Pyöräytä sveitsinleike vehnäjauhoissa, kasta kevyesti vatkatussa munassa ja lopuksi pyöräytä leike korppujauhoissa. Anna leikkeiden kuivahtaa vartin verran ennen paistamista, jotta panerointi kiinnittyy lihaan.
5. Kuumenna pannussa tilkka öljyä ja ruokalusikallinen voita.
6. Kun öljyn pinta väreilee ja rasva hieman ruskistuu, on pannu tarpeeksi kuuma. Paista leikkeet molemmin puolin, noin kolme  minuuttia puoleltaan. Voit myös kypsentää leikkeet uppopaistamalla öljyssä
Tarjoa leikkeet keitettyjen tai vokattujen ruusukaalien tai keitettyjen herneiden, Pähkinänmäen perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.   

Tarjoa sveitsinleike ruusukaalien ja Pähkinänmäen perunoiden kanssa.

Ruusukaalit: Keitä ruusukaaleja 5-7 minuuttia suolalla maustetussa vedessä ja valuta. Halkaise hieman jäähtyneet ruusukaalit ja paista ne pannulla voissa tai öljyssä. Mausta sormisuolalla, parilla teelusikallisella hunajaa ja ruokalusikallisella sitruunamehua. Halutessasi voit koristella sveitsinleikkeet ja lisäkkeen granaattiomenan siemenillä.


Pähkinämäen perunat
4-6 annosta
8-10 perunaa
4-6 valkosipulinkynttä
1 t1/2 tl sormisuolaa
2-3 rkl hasselpähkinäöljyä
LISÄKSI
1 dl mantelirouhetta tai seesaminsiemeniä
2 dl juustoraastetta  (Appenzeller Classic)
1/4 tl mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
1. Pese perunat hyvin. Halutessasi voit myös kuoria perunat.  Hienoona valkosipulinkynnet.
2. Leikkaa perunoihin viiltoja noin 2 mm päähän toisistaan. Älä tee viiltoja pohjaan asti, vaan jätä viiltoja  noin sentin päähän pohjasta, jotta perunat pysyisivät koossa.
3. Voitele iso paistinpannu tai uunivuoka ja pane perunat siihen viipaloitu puoli ylöspäin.
4. Voitele perunat pähkinäöljyllä  tai pane niiden pinnalle pieniä voinokareita. Ripottele mausteeksi suolaa ja hienonnettua valkosipulia.
5. Kypsennä perunoita 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Viinivinkki

Sveitsinleikkeen seuraksi sopii saksalainen, hyvähappoinen riesling-valkoviini, esimerkiksi Most Wanted Riesling 2016. ,12,95 euroa. Tarkista saatavuus Alkon nettisivuilta.


Ps. Tämä on kaupallinen postaus yhteistyössä Emmi-meijerin kanssa. 



Kommentit

Näitä on luettu