Rösti rakastaa Appenzelleriä

Appenzellerillä ja ilmakuivatulla kinkulla aateloitu rösti on syystalven lohturuokaa parhaimmillaan. 

Rösti on perinteinen sveitsiläinen ruoka, joka koostuu pääasiassa perunasta. Se oli alunperin suosittu aamupalaruoka maanviljelijöiden keskuudessa. Jotkut lähteet mainitsevat röstin Sveitsin kansallisruokana, mutta suosituinta ruoka on kuitenkin saksankielisillä alueilla. Sveitsissä puhutaan yleisesti röstigrabenista eli ”röstikuilusta”, joka viittaa ranskan- ja saksankielisen Sveitsin väliseen kulttuurirajaan.

Sveitsiläiset rakastavat perunaa
Uudesta maailmasta Kolumbuksen matkassa Eurooppaan tullut peruna näyttelee isoa roolia monen maan ruokakulttuurissa. Sveitsi ei tee poikkeusta. Talvesta selviytyminen on vaatinut ruokastrategian, joka sisältää mahdollisimman paljon lähiruokaa ja paikallisia raaka-aineita. Peruna on ollut siihen täydellinen pakkaus. Hitaita hiilihydraatteja sisältävä peruna kasvaa hyvin erilaisissa maaperissä, se säilyy hyvin ja sillä on pärjätty myös silloin,  kun lumiset talvet ovat säännöstelleet muun ruoan saatavuutta. Ajat ovat toki muuttuneet, mutta perunoita sveitsiläiset syövät yhä. 

Ruoan valmistustapa on helppo ja ruoan eri variaatiot kertovat  paikallisesta maataloudesta. Röstiin kun voi upottaa kaikkea mahdollista omenoista ja pekonista kuuluisiin ja herkullisiin sveitsiläisiin juustoihin. Voimakkaan makuinen Appenzeller antaa miedolle perunalle makusäväyksen, jota on vaikea vastustaa. Kun kaveriksi lisätään vielä Shcwarzwaldin ilmakuivattua kinkkua, ollaan moderniksi tuunatun Bernin röstin äärellä. 

Röstin kanssa nautittavaksi sopii belgialainen luostariolut tai kotimainen pienpanimo Ale. 

Perunapaistoksen voi valmistaa joko puolikypsäksi keitetyistä tai raaoista perunoista.

Bernin rösti syntyy perunasta, Appenzeller juustosta ja pekonista tai ilmakuivatusta kinkusta.


Röstiä, appenzellerjuustoa ja schwazvaldin kinkkua

neljälle

Röstiperunat
1 kg kiinteitä perunoita (esim. Nicola)
1–2 sipulia
2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1 tl mustapippuria
voita tai öljyä paistamiseen
Pinnalle
persiljasilppua tai auringonkukan versoja
Lisäksi
200 g  Appenzeller® EXTRA, juustoa
100 g ilmakuivattua schwarzwaldin kinkkua
Kuori ja raasta peruna ja sipulit raastimen karkealla terällä. Sekoita raasteet yhteen ja valuta ylimääräinen neste pois siivilässä. Mausta peruna-sipuliseos suolalla ja pippureilla. Voit säilyttää raasteita kulhossa kylmässä vedessä yön yli jääkaapissa. Valuta ne hyvin siivilässä ennen käyttöä ja mausta vasta valuttamisen jälkeen.
Kuumenna rasvaa pannulla, muotoile raastemassasta ohuita pihvejä ja paista miedolla lämmöllä molemmin puolin, kunnes perunasipuliraaste on kypsää. ( Voit myös tehdä yhden ison röstin paistinpannulla, mutta käytä silloin kääntämisessä apuna lautasta.)
Sulata juusto mikrossa tai grillissä. Kaada sula, kuuma juusto röstiperunoiden päälle.  Lisää annoksen päälle pari siivua ilmakuivattua kinkkua ja koristele silputulla persiljalla tai versoilla.
Voit myös valmistaa röstin etukäteen ja kuumentaa sen tarjolle. Laita silloin juustoviipale perunapaistoksen päälle ja kuorruta perunakakku 225 asteisessa uunissa ennen tarjoilua.


Yhteistyössä: Emmi-meijeri






Kommentit

Näitä on luettu