Vegen Appenzeller-nachopelti


Meksikolaishenkinen nachopelti/-vuoka toimii niin partyruokana, urheilukatsomon eväänä kuin krapulapäivän pelastusrenkaana. Siis silloin kun kaloreita ei lasketa. Tämä pelti sopii vegelle, joka ei kieltäydy hyvästä juustosta. Tässä tapauksessa se juusto on maukas, sveitsiläinen Appenzeller!


Valitse ruokaan mieleisesi vaihtoehto: Kolme kuukautta kypsytetty miedon makuinen Appenzeller Mild Spicy, vähintään neljä kuukautta kypsytetty voimkkaanmakuinen Appenzeller Strrongly Spicy tai vähintään kuusi kuukautta kypsytetty tosi voimakas Appenzeller Extra Spicy. Marketin juustotiskistä löytyvä valmiiksi pakattu Appenzeller-pala on juuri sopivankokoinen juustopala tähän käyttötarkoitukseen.

Nachopelti on kuin pyttipannu
Kansainvälisestikin tunnettu Nachos supreme on texmex-ruokien kuningas.  Perinteisesti nachos-maissilastujen päälle kerrostetaan tacomausteista jauhelihakastiketta, juustokastiketta ja kasviksia. Koko komeus kuorrutetaan uunissa. Haarukat voi heittää nurkkaan, sillä tämän ruokalajin syömisessä tyyli on vapaa.

Nachopeltiohjeita googlaillessani mieleeni on tullut pyttipannu. Siihen voi upottaa lähes mitä tahansa, kunhan siinä on maissilastuja, salsaa ja juustoa. Ruskistettu, tacomausteella maustettu jauhelihaseos on monen nachovuoan peruselementti. Juustoa syövä vege tekee tietty peltinsä nykyään Härkiksestä tai nyhtökaurasta. Niinpä sekä chili con carne kuin chili sin carne sopivat molemmat käytettäväksi tähän mättöön.  

Jotta ruoka ei ihan tukkisi verisuonia, joukkoon tarvitaan myös jotain kasvikunnan tuotteita. Minun kaapistani löytyi tällä kertaa pari avokadoa. Olisin pistänyt mukaan myös tomaattia tai paprikaa, mikäli niitä olisi ollut käsillä. Lisäksi joukkoon meni mustia Kalamata-oliiveja ja tricolori-jalapenoviipaleita suoraan purkista. Koko komeus viimeisteltiin sitten Appenzelleristä raastetulla juustolla ennen uuniin laittamista. Monet käyttävät  ruokaan myös juustokastiketta, mikä varmaan istuukin ruokaan kuin nenä päähän. Mikä estäisi käyttämästä tähän tarkoitukseen vaikka Appenzellerin valmista juustofondyyta!





Pelti viihtyi sellaisen 10-12 minuuttia uunissa. Sinä aikana pyöräytin babypinaatin lehtiä  öljy-balsamicotilkassa ja nostelin ne vuoan päälle sen tultua uunista. Näyttää edes vähän terveellisemmältä.

Minä tykkään syödä pizzan  kädestäni ja tämä ruoka kuuluu mielestäni samaan sormiruokasarjaan. Ainakin oma versioni pysyi hyvin kasassa matkallaan ääntä kohti. 

Ja mitä tämän kanssa sitten juomaksi?  Kyllähän se mainiolta meksikolaisen oluen kanssa maistuu.

Helppo Appenzeller-nachopelti
200 g maissilastuja
2 avokadoa
1 pkt (250 g) (maustettua) Härkistä tai nyhtökauraa
10-15 mustaa oliivia
3-4 rkl chipotle-salsaa (Indian)
2-3 rkl jalapenoviipaleita
200 g Appenzeller® Mildly spicy-juustoa raastettuna

2-3 kourallista babypinaattia tai salaattisekoitusta
1 rkl oliiviöljyä
2 tl balsamicoa

1. Levitä maissilastut leivinpaperin päälle uunipannulle.
2. Kuori ja viipaloi avokadot
3. Levitä maissilastuille Härkis, avokadoviipaleet, oliivit ja jalapenoviipaleet.
4. Lusikoi chipotlesalsaa ainesten päälle ja ripottele viimeiseksi päälle juustoraaste.
5. Kypsennä nachopeltiä 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes juusto saa väriä.

6. Pyöräytä pinaatti tai salaattisekoitus oliiviöljy-balsamicoseoksessa ja nostele salaatti kuuman nacopellin päälle.

Juomavinkki: Nachopellin seurana maistuu meksikolainen Corona  Extra -lagerolut. 





Ps. Tämä on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin kanssa.




Kommentit

Näitä on luettu