Terveisiä Kreikasta: Spanakópita eli kreikkalainen pinaatti-fetapiirakka

Piipahdin syyskuussa Kreikassa ja siellä tätä ihanaa piirakkaa tarjottiin kahdellakin eri illallisella mézen osana. Ja näytti sitä olevan hotellin aamiaispöydässäkin. Muistin miten herkullisesta, illanistujaisiin sopivasta piiraasta onkaan kyse! 
Oman ohjeeni olen kehittänyt jo vuosia sitten, ja huono kuvakin on näpsäisty pitämiltäni Välimeren ruokakursseilta, jossa Spanakópitaa tarjottiin tervetuliaiskahvilla. Aivan ihana piirakka, joka sopii lakto-ovo-vegellekin. Piiraan kanssa maistuu niin tee, valkoviini kuin olutkin. 


Spanakópita
eli kreikkalainen pinaatti-fetapiirakka
6–7 arkkia filotaikinaa
voisulaa tai oliiviöljyä
PINAATTITÄYTE
450 g pinaattia
2-3 sipulia
1 dl pinjansiemeniä
1 rkl oliiviöljyä
ripaus mustapippuria
1 tl suolaa
400 g kuttufetaa
RAHKATÄYTE
500 g maitorahkaa tai kreikkalaista jogurttia
2 kanamunaa
1 dl silputtua minttua
2–3 rkl sokeria
PINNALLE
2 rkl hunajaa
kanelia
Valmista ensin juustotäyte. Sekoita rahkan tai jogurtin joukkoon munat, sokeri ja minttu.
Paahda pinjansiemenet kuivalla teflonpannulla. Höyrytä huuhdeltupinaatti kypsäksi ja hienonna se. Pilko ja kuullota sipuli ja lisääpinaatti pannulle. Mittaa joukkoon pinjansiemenet ja lisää pippuria ja suolaa maun mukaan.
Avaa sulanut filotaikinapaketti. Levitä leivinpaperin päälle 25 sentin kokoisen, reunalliseen uunivuokaan muutama taikinalevy päällekkäin pohjaksi ja sivele levyn väliin oliiviöljyä tai voisulaa.
Levitä pohjalle ensin pinaattia, sitten fetaa ja rahkaa ja lopuksi pari taikinalevyä. Toista niin kauan kuin täytteitä riittää. Pane lopuksi kaksi taikinalevyistä piiraan kanneksi ja siveli niidenkin väliin rasvaa. Painele reunat kiinni ja liimaa yhteen tarvittaessa oliiviöljyllä.
Leikkaa piirakka terävällä veitsellä neliöiksi ennen paistamista.
Valuta päälle hunajaa ja ripottele pinnalle kanelia. Paista 175 asteessa noin 40-50 minuuttia eli kunnes pinta on kullanruskea.



Juomavinkki: Kreikkalaisen pinaattipiiraan seuraan sopii kreikkalainen, Assyritiko-rypäleestä tehty, aromikas ja hapokasv valkoviini, Assyrtiko 2013, 10,66 e.  Oluenystävä valitsee vaalean lagerin. Myös tee on hyvä piiraakan seuralainen. 

Kommentit

Näitä on luettu