Vappu on munkkijuhlaa!

Munkit kuuluvat vappuun kuin vappunenä naamariin. Katso miten munkit syntyivät Himahellassa. 

Munkkeja leivotaan Blondin keittiössä kerran vuodessa, nimittäin vappuna.

Vappumunkit 
noin 30 kappaletta
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 munaa
1 ½ dl sokeria
2  tl suolaa
1 rkl kardemummaa
14-16 dl (n. 1 kg) vehnäjauhoja
150 g  voita tai margariinia
PAISTAMISEEN
1  l rypsi- tai auringonkukkaöljyä
Pinnalle
hienoa sokeria
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä pehmeä tai sulatettu rasva.
Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta pikkupullia. Siirrä pullat uunipellille, jossa on leivinpaperi. Kohota pullat hyvin liinan alla.
Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Kokeile sen kuumuutta vaalealla leipä- tai taikinapalalla. Öljy on riittävän kuumaa (170 - 180 asteista), jos leipä tulee kauniin ruskeaksi noin minuutissa. Varo ylikuumenemista.
Tee pikkupullista munkkirinkeleitä työntämällä etusormet pullan läpi ja pyöräytä muutaman kerran. Munkkirinkeli kypsyy tasaisemmin kuin pyöreä munkki.
Paista muutama munkki kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle.
Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa lautasella tai paperipussissa.



Kommentit

Näitä on luettu