Appenzeller-frittata maistuu brunssilla tai kesälounaana



Frittata on mitä mainioin brunssitarjottava tai kesäinen lounas. Se on italialainen munakkaan tapainen ruoka, joka muistuttaa espanjalaista tortillaa.  Vahvanmakuisena juustona sveitsiläinen appenzeller antaa uunimunakkaalle kielenvievän maun. Aikamoinen ruokaunioni suomalaisella Hackmanin paistinpannulla!

Kirjoitan tätä postausta Brexitin jälkeisenä sunnuntaina, kun britit äänestivät bye-bye Euroopan unionille. Raastaessani appenzelleriä muistin, että vaikka Sveitsi on aivan keskellä Eurooppaa, se ei kuulu Euroopan unioniin. Se on itsessään liittovaltio, joka muodostuu 26 kantonista. Kantonit ovat hallinnollisesti varsin itsenäisiä, sillä jokaisella kantonilla on oma perustuslakinsa ja omat lainsäädäntö- ja toimeenpano- ja tuomioelimensä. Kaikissa kantoneissa on yksikamarinen parlamentti, jonka nimi vaihtelee kantoneittain.

Appenzellin kylää halkoo Thur-joki. 
Sveitsin valaliitolla on pitkä historia puolueettomana valtiona. Vuoden 1815 jälkeen maa ei ole osallistunut sotiin ja Sveitsi liittyi Yhdistyneisiin kansakuntiinkin vasta vuonna 2002. Sveitsissä sijaitsee paljon kansainvälisiä järjestöjä, kuten YK:n toiseksi suurin tukikohta, Punainen Risti, Maailman kauppajärjestö, Kansainvälinen työjärjestö ja urheilujärjestöjä, kuten FIFA ja Kansainvälinen olympiakomitea.

Sveitsillä on kuitenkin hyvin tiiviit suhteet unionin kanssa. Maa kuuluu mm. Schengenin sopimukseen, joka takaa sopimusmaiden kansalaisille vapaan liikkuvuuden Schengen-alueella.

Geneve-järven rannalla kasvaa viini, joten jälkiruokakin oli rusinainen. 
Sveitsi poimii rusinat eri ruokakulttuurien pullista
Sveitsiläiset eivät muodosta etnisesti tai kielellisesti yhtenäistä kansakuntaa. Maa jakautuu kolmeen kieli- ja kulttuurialueeseen: saksankieliseen, ranskankieliseen ja italiankieliseen. Sveitsi ei profiloidun maailman ruokakulttuurikartalla ns. suurien maiden joukkoon, vaikka kaikki fondyyn tuntevatkin. Sen sijaan sveitsiläiset lainaavat surutta parhaita paloja ranskalaisesta, italialaisesta ja saksalaisesta keittiöstä. Siksi appenzeller-frittata voisi hyvin olla tyypillinen ruoka Sveitsin eteläosissa, italiankielisellä alueella.


Olen ihastunut frittataan varsinkin kesällä, koska sen valmistaminen on todella helppoa. Sitä ei tarvitse käännellä eikä väännellä, mutta kokki voi aina olla varma kauniista lopputuloksesta. Se on mitä mainioin brunssiruoka hitaana loma-aamuna tai sitten nopea, kesäinen lounas. Kesällähän uusia perunoita tuppaa jäämään yli, kun silmät syövät pottuja niitä pestäessä enemmän kuin maha sitten vetää.


Fritattaan voi siis piilottaa keitettyjä perunoita, lihaa, kasviksia, sieniä tai vaikkapa pastaa. Mausteena käytetään usein yrttejä. Metsästä tai toripöydiltä löytyvät kantarellit sopivat tähän pyttäriin mainioisti.


Lisäkkeet paistetaan ensin paistinpannulla ja munamaito kaadetaan niiden päälle. Frittata voidaan paistaa valmiiksi liedellä tai uunissa, ja se voidaan kääntää tai jättää kääntämättä. Mikäs sen mukavampaa.

Frittatan voi viimeistellä tarjolle tuotaessa  appenzeller-raasteella ja rucolalla. Lisäksi  tarvitaan vain vihersalaattia ja tuoretta leipää. Juomaksi sopii tee, kahvi ja tuoremehut. Eli ne normiaamujuomat.


Appenzeller-perunafrittata
500g keitettyjä uusia perunoita
3 dl silputtua uutta sipulia tai kevätsipulia
250 g kirsikkaluumutomaatteja
(pieniä kantarelleja)
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl voita tai öljyä
6 kananmunaa
1 ½ dl  maitoa
2-3 rkl tuoretta timjamia
½ tl suolaa
200 g appenzeller-juustoraastetta (Appenzeller Extra Spicy)

1. Silppua sipulit, hienonna valkosipulinkynnet ja kuutioi perunat.
2. Sulata voi pannulla tai kuumenna öljy. Lisää pannulle sipulit (, pilkotut sienet) ja valkosipulinkynnet, kypsennä muutama minuutti. Lisää perunat jatka paistamista parin minuutin ajan.
3. Riko munien rakenne ja lisää munien joukkoon maito ja mausteet. Kaada munaseos pannulle ja anna hyytyä hetki sekoitellen.
4. Ripottele juustoraaste munakkaalle ja pane munakas 225 asteiseen uuniin paistumaan noin 25 minuutiksi tai kunnes juusto on saanut kauniin värin.
5. Leikkaa frittata pizzan tapaan lohkoiksi ja tarjoa huoneenlämpöisenä vihersalaatin kanssa.



Ps. Tämä on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin kanssa.


Appenzeller Extra Spicy kypsyy vähintään kuusi kuukautta kellarissa. 


Kommentit

Näitä on luettu