Blonditiinan kesäherkku: Mansikka-appenzeller-pizzaa suoraan grillistäKesälläkin tekee mieli pizzaa ja joka perjantai on pizzaperjantai. Kesän herkullisin pizza syntyy mansikoista ja kuusi kuukautta kypsytetystä Extra Spicy Appenzeller -juustosta grillissä. Appenzeller-juusto on niin mausteisen täyteläistä tavaraa, että muita makuaineita pizza ei todellakaan kaipaa.

Vuosi sitten Sveitsissä vieraillessani ihastuin  ikihyviksi Appenzellerlandiin.  Se sijaisee Sveitsin koillisosassa, Alpsteinin ja Bodensee-järven välissä. Seutu on maalauksellista, loivien mäkien, vaikuttavien vuorien ja vihreiden niittyjen leimaamaa. Väkisinkin tuli mieleen lapsena lukemani Pikku Heidi - kirja, joka kertoi tytöstä, joka asui isoisänsä kanssa alppimaisemissa.  

Appenzellerland on suosittu matkailukohde myös kesäisin. Silloin sen kansoittavat vaeltajat ja vuorikiipeilijät.  Matkailu onkin yhä enenevässä määrin sveitsiläisten tulolähde.

Kesäkuussakin Alppit ovat lumihuippuisia. 


Appenzeller Extra Spicy kypsyy vähintäin puoli vuotta kellareissa

Tässä idyllisessä vuoristomaisemassa on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan Sveitsin täyteläisintä (ja haisevinta) juustoa, appenzelleriä. Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juuston valmistus ei juurikaan poikkea muiden kypsytettävien juustojen valmistuksesta, mutta appenzellerin maun salaisuus on yrttiliemi, jolla sitä harjataan säännöllisesti kypsymisen aikana. Yrttiliemen tarkan reseptin tuntee ainoastaan kaksi valmistustislaamon henkilöä.

"Yrttiliemen väitetään olevan yli 25 yrtin, juuren, lehtien, kukan, siementen ja kuoren sekoituksesta valmistettu uute. Alunperin jokaisella juustomestarilla oli oma sekoituksensa, mutta 1960-luvun alussa Appenzellin juustomestarit sopivat yhtenäisen yrttiliemiohjeen käytöstä", kertoi Chäsi Schönebüelin  juustomestari Matthias Nef vieraillessamme juustolassa.

Appenzeller Extra Spicy lepäilee kellarissa vähintäin kuusi kuukautta. 

Appenzeller® Extra spicy viihtyy kypsytyskellarissa puoli vuotta. Kun juusto on  5 1/2 kuukautta vanha, kellarimestarit arvioivat kypsyysaseen ja vain parhaimmat juustoista saavat tahkolleen mustakultaisen etiketin. Juusto on maultaan mausteinen ja voimakas, joten juustossa riittää tarvittavaa potkua  ja mansikoiden raikas makeus komppaa kauniisti juuston rasvaisen täyteläisyyden kanssa.

MANSIKKA-APPENZELLER-GRILLIPIZZA
2 pizzaa
Pizzapohja:
2 1/2 dl vettä
15 g hiivaa tai 1 tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
noin 5 dl durum-vehnäjauhoja tai pizzajauhoja
Täyte:
1 tlk (valkosipulilla tai yrteillä maustettua) tomaattimurskaa
250 g Appenzeller Extra Spicy -juustoa
1 rkl tuoretta rosmariinia
1/2 l mansikoita
herneenversoja tai rucolaa
rouhittua mustapippuria

Tee pizzaohja.  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja vehnäjauhot. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja käytä taikinanesteen lämpimämpää ( + 42 astetta) vettä.Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Kuumenna pizzojen kohotessa grilli noin 200-250 asteeseen.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli siitä kaksi suorakaiteen muotoista pizzapohjaa. Anna kohta 10 minuuttia. Voitele taikina kevyesti öljyllä ja pane pohjat joko aluminifoliolle tai silikoniselle
grillialustalle. Pane pohjataikina kuumaan grilliin ja anna niiden paistua kupu kiini viitisen minuuttia.
Kun pizzojen pohjat alkavat saada väriä, ota pohjat grillistä.Levitä tomaattimurska puolikypsien pizzapohjien päälle. Raasta juusto ja levitä raaste pizzapohjalle. Ripottele päälle silputtua, tuoretta rosmariinia.

Pane pizzat takaisin grilliin ja jatka kypsentämistä kupu päällä, kunnes juusto sulaa ja saa väriä. Ota pizzat grillistä.


Levittele kuuman pizzan päälle viipaloidut mansikat. Rouhaise päälle vielä hieman mustapippuria ja ripottele silputtua rosmariinia. Viimeistele pizza herneenversoilla tai rucolalla.

Tarjoa heti hedelmäisen ja pirteän valkoviinin tai kepeän punaviinin kanssa.

Saksalainen, pirteä ja hedelmäinen, puolimakea valkoviini on hapokas, mineraalinen ja  hennon mausteinen. Se sopii mainiosti juustoisen pizzan kumppaniksi.


Herkullista, kesänmakuuista pizzahetkeä toivottaa
Blonditiina Tämä postaus on kaupallinen yhteistyö Emmi-meijerin kanssa.
Kommentit

Näitä on luettu