Asado - argentiinalaiset grillijuhlat


Argentiina on kuuluisa malbec-viineistään ja erinomaisesta pihvilihasta. Asado tarkoitta paitsi grillattu lihaa, myös grillijuhlaa, jossa erilaisia lihoja tirisee hehkuvilla hiilillä ja viini virtaa. Taustalla soi tietenkin intohimoinen tango.
Argentiina tunnetaan tangosta, jalkapallosta, pampalla vaeltavasta pihvikarjasta sekä tuhdeista punaviineistään. 1850-luvulta lähtien Argentiina, ja erityisesti Mendozan alue, houkutteli etupäässä italialaisia ja espanjalaisia siirtolaisia: Välimerelliseen tapaan heidän ruokajuomansa oli aina ollut viini, joten he alkoivat viljellä viiniä takapihoillaan ja toivat näin viininvalmistustaidon mukanaan uuteen kotimaahansa.

Argentiinalaiset ovat grillikansaa

Vanhan maailmassa ollaan hyvin perhesidonnaisia. Se näkyy myös siirtolaisten jälkikasvussa, sillä argentiinalaiset ovat hyvin yhteisöllisiä Kiinteitä perhesiteitä ja ystävyyttä ylläpidetään yhteisten ruokahetkien myötä aina kun se on mahdollista. Perheen kanssa tavaan pöydän ympärillä vähintäänkin sunnuntailounailla. Argentiinalaiset ovat grillikansaa ja grilli löytyy lähes jokaiselta takapihalta. Turistikin on todennäköisesti päässyt osalliseksi argentiinalaisista asadosta eli grillijuhlista, joissa lihaa tirisee grillissä vähintään puoli kiloa ruokailijaa kohden.


Viini ja ruoka käyvät aina käsi kädessä 

Malbec on Argentiinan kansallisrypäle, josta valmistettuja tuhteja ja hilloisia punaviinejä hörpitäänkin asado-herkkujen kanssa. Maan toisesta nimokkorypäleestä, valkoisesta Torrontésista tehtävät kukkeat ja aromikkaat valkoviinit sopivat hyvin hellepäivän terassiviiniksi tai alkupalojen kanssa nautittavaksi.
Argentiinalaisesta juomakulttuurista ei voi puhua mainitsematta mateta, paikallista yrttijuomaa.Yerba mate on valmistettu kuivatetuista, lievästi paahdetuista Saint Hilarie-puun jauhetuista lehdistä. Mate on argentiinalaisille seremonia, joka liittyy yhdessä olemiseen ja rentoutumiseen. Rinnastus rauhanpiipun polttamiseen ei ole lainkaan liioiteltua. Mate nautitaan perheen kanssa yhteisten aterioiden jälkeen ja se jaetaan ystävien kesken kierrättämällä yhteistä, kurpitsan muotoista teekuppia, josta hauduke imetään bombilla-pillillä. Kesällä juomasta tehdään jääteetä sekoittamalla maten joukkoon sitruunalimonadia ja jäitä.

Fiesta del Asado 

eli Argentiinalaiset grillijuhlat
Empanadas
Michel Torino Cuma Malbec punaviini / Fuzion Chenin Torrontés –valkoviini/ Las Moras Rosé Shiraz-Viognier -kuohuviini
x
Asado, chimichurri,
Korianterinmakuinen perunasalaatti
Vihersalaatti
Don David Malbec Reserve/ Paula Syrah
x
Mansikoita Ducle de leche

Empanadas
Empanadakset ovat suosittuja pikkupiiraita niin Argentiinassa kuin muuallakin latinalaisessa Amerikassa. Alkupaloina ja pikkuruokina tarjottavissa suupaloissa voi olla erilaisia liha- ja kasvistäytteita
Taikina 
1 l vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 munaa
1 dl vettä tai maitoa
½ tl suolaa
200 g voita tai margariinia
Täyte
350 g lammasjauhelihaa
1 iso sipuli
2¬3 valkosipulinkynttä
1 (grillattu) paprika
1 dl silputtuja vihreitä oliiveja
1 dl rusinoita
1 tl savustettua paprikajauhetta
½ punainen chili
½ dl  hienonnettua tuoretta meiramia tai oreganoa
ripaus mustapippuria
1 ½ tl sormisuolaa
2 kovaksi keitettyä munaa
Kypsennykseen: 
öljyä
Tee taikina. Sekoita leinjauhe vehnäjauhoihin.  Sekoita  kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi, anna taikina levätä viileässä pari tuntia.
Tee täyte. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää lihan joukkoon silputtu sipuli, hienonnetut valkosipulinkynnet ja silputtu paprika. Anna jäähtyä hiukan ja lisää joukkoon hienonnetut munat, oliivit ja rusinat. Sekoita hyvin ja mausta vahvasti.
Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä joko 10x10 sentin neliöit tai ota muotilla ympyröitä. Pane kullekin neliölle nokare täytettä, voitele reunat munalla ja taita pasteijoiksi. Painele reunat hyvin kiinni haarukalla.
Kypsennä pasteijat upporasvassa tai voitele munalla ja kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Asado
4 naudan välikyljystä eli entrecôtea
4 karitsan paahtopaistia, lampaan ulkofileetä tai lampaankyljyksiä
broilerin reisileikkeitä
maustettuja tuoremakkaroita
Grillaa lihat haluamaasi kypsyysasteeseen, mausta suolalla ja pippurilla.
Tarjoa chimichurrin kanssa.

Chimichurri
Grilliherkkujen kanssa tarjotaan chimichurri-kastiketta, joka sekin on Argentiinan kansallisruoka. Tarinan mukaan englantilaiselle lihakauppiaalle Jimmy Currylle tarjottiin avotulella grillattua lihaa argentiinalaisella karjatilalla 1800-luvulla. Kiitokseksi mies valmisti paikallisista yrteistä kastikkeen, jota nautittiin lihan kanssa. Hitiksi nousseelle kastike nimettiin hänen mukaansa, mutta nimi lausuttiin argentiinalaisittain Chimi Churri.
½ dl hienonnettuja valkosipulin kynsiä
3 laakerinlehteä
1 rkl Provencen yrttiseosta
½ dl tuoretta hienonnettua timjamia
½ dl tuoretta hienonnettua basilikaa
1 dl tuoretta hienonnettua persiljaa
1 rkl sormisuolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl makeaa chilikastiketta
1 rkl hienonnettua punaista chiliä
2 dl oliiviöljyä
3/4 dl balsamiviinietikkaa
1 dl kiehuvaa vettä
Hienonna valkosipulinkynnet ja tuoreet yrtit.
Mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin tai pulloon. Ravista niin kauan, että ainekset ovat kokonaan sekoittuneet. Jätä jääkaappiin vuorokaudeksi tekeytymään, minkä jälkeen kastike on valmis käytettäväksi. Kastike säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Korianterinmakuinen perunasalaatti
1 kg pienikokoisia uusia perunoita
1 nippu rucolaa
1 varhaissipuli varsineen
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
½ dl silputtua korianteria
KASTIKE
1 dl oliiviöljyä  
2 rkl valkoista balsamicoa
2 tl karkeaa Dijon-sinappia
ripaus sormi suolaa 
ripaus mustapippuria
Harjaa uudet perunat ja keitä ne lähes kypsiksi reilulla merisuolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä haaleiksi.
Valmista kastike sekoittamalla kaikki aineet sekaisin.
Silppua sipuli varsineen. Hienonna korianteri.
Sekoita perunat, sipulisilppu, rucola ja korianteri. Kaada kastike perunoiden joukkoon. Ripittele joukkoon seesaminsiemenet.

Mansikoita Dulce de Leche
1 l mansikoita
1 tlk karamellisoitua maitotiivistettä tai itsetehtyä Dulce de Lecheä
kaurakeksejä
1 l vaniljajäätelöä
Perkaa ja viipaloi mansikat. Murentele kaurakeksit
Kokoa mansikoista, keksimuruista, jäätelöstä ja kinuskimaisesta maitotiivisteetä kaunis jälkiruoka-annos.

Dulce de Leche
Dulce de leche on perinteinen makupala useissa Latinalaisen Amerikan maissa. Sitä käytetään makeisissa ja muissa makeissa jälkiruoissa kuten kakuissa, kekseissä tai jäätelössä .Se on kinuskimaista kastiketta, joka maistuu taivaalliselta mansikoiden ja jäätelön kanssa. Sitä saa valmiina purkissa tai sen voi valmistaa itse makeutetusta kondensoidusta maidosta.
1 tlk kondensoitua maitotiivistettä
vettä
Pane säilyketölkki kiehuvaan veteen ja keitä sitä 1 ½  - 3 tuntia. Saat pehmeän, paksuhkon ja toffeenmakuisen kastikkeen, dulce de lechen, joka sopii niin jälkiruokakastikkeeksi kuin kakkujen täytteeksi.

Fernet con Cola
Fernet con Cola merkitsee argentiinalaisille samaa kuin kossuvissy suomalaisille.Yrttikatkerosta valmistettu drinkki on tuhtia oloa laskeva digestiivi raskaan liha-aterian jälkipeleissä.
4 cl Fernet Brancaa
kolajuomaa
jäitä
viipale sitruunaa
Kaada alkoholi jäiden päälle pitkään lasiin, täytä lasi kolajuomalla ja koristele sitruunaviipaleella.


Argentiina viinilasissa 

Kuplivaa lihan kaveriksi

Kuiva, kypsän marjainen ja pirteästi kupliva kuohuviini toimii niin aperitiivina kuin grillatun vaalean lihan kaverina. Toimii hyvin myös roseeksi jätetyn karitsan paahtopaistin kanssa.
Las Moras Rosé Shiraz-Viognier, 10.48 e

Mehevän edullinen Malbec

Argentiinan kansallisrypäleestä Malbecista valmistettu luomupunaviini on täyteläinen, kypsän marjainen ja helppo punaviini. Erinomainen yleisviini silloin, kun grillissä kypsyy monenlaisia herkkuja vaaleasta lihasta erilaisiin makkaroihin. Sopii myös Empanadas-pasteijoiden kaveriksi.

Michel Torino Cuma Malbec, 8,98 €

Medium-pihvin täsmäviini 

Syrah-rypäleistä valmistetusta intensiivisestä ja täyteläinen punaviinistä voi aistia yrttejä ja paahteisia mausteita. Nuorekkaassa punkussa on terhakkaat tanniinit, jotka viihtyvät erinomaisesti puolikypsän pihvin seurassa. 
Paula Syrah, 8,99e

Grillimestarin suosikki

Täyteläisen ja tuhdin punaviinin Malbec-rypäleet ovat kasvaneet lähes maailman huipulla, 1700 metrin korkeudessa. Korkea ilmanala tuo viineihin intensiivisyyttä ja hapokkuutta. Huolella valmistettu, tamminen viini on tyylikäs seuralainen vaativammallekin grilliherkulle.
Don David Malbec Reserve, 11, 99 e

Kukkeaa hedelmäisyyttä

Torrontés on Argentiinan oma valkoinen rypäle, josta saadaan kukkeita hedelmäisiä valkoviinejä.  Ne maistuvat terassiviiniä, salaattien ja pikkupalojen kaverina.
Fuzion Chenin Torrontes 2014 -hanapakkaus, 28,50 e.


Kommentit

Näitä on luettu