Otetaan mitä on -lounas eli varhaiskaali-chorizoshakshuka


Shakshukaan törmasin ensimmäisen kerran reilu vuosi sitten Israelissa hotellin aamiaispöydässä. Siellä tämä on supersuosittu, simppeli ruoka, jossa yhdistyvät mausteinen tomaattiliemi ja siinä kypsiksi paistuvat (tai oikeastaan hautuvat) kananmunat. Tarkempi perehtyminen ruokalajin taustoihin osoitti, että se on todennäköisesti peräisin Tunisiasta, mutta on levinnyt Israelin lisäksi ainakin Libyaan, Algeriaan ja Marokkoon.
Shakshuka on siitä mukava ruoka, että ainekset löytyvät lähes aina omasta keittiöstä tai ne saa lähikaupasta. Tarvitaan vain paprikaa, sipulia, valkosipulia, purkillinen säilyketomaatteja ja kananmuna per syöjä. Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä shakshukaa, ja reseptin helppous antaa tilaa vaikka minkälaisille yhdistelmille ja luovalle hulluudelle. Niinpä tänä heinäkuisena perjantaina leikin jälleen kokkisotaa jääkaappini kanssa. Ja siellä olleista aineista syntyi tällä kertaa varhaiskaalia ja chorizoa sisältävä versio aiheesta. Pakastimesta nimittäin löytyi paketti Herra Snellmanin lisäaineetonta chorizo-makkaraa. Se on aika mausteista, eli jos makkarat jättää pois, lisäisin joukkoon hieman chiliä tai vaikkapa thaimaalaista Sriracha-kastiketta tulista kärkeä antamaan.
Varhaiskaali-chorizoshaksuka
1 pkt (230 g) chorizo-makkaraa
1(puna)sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 eriväristä paprikaa
noin 200 g lohko varhaiskaalia
1 rkl öljyä
2 rkl (valkoista)balsamiviinietikkaa
1/2-1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
2 tl sokeria
3/4 tl suolaa
1 tlk (400 g) säilyketomaatteja
1 dl vettä
4 kananmunaa
ripaus mustapippuria
2 rkl silputtuja yrttejä: basilikaa, meiramia, lehtipersiljaa
Kuori ja suikaloi sipuli ja kaali, hienoona valkosipulinkynnet, viipaloi paprikat. Paloittele makkara. Kuumenna öljy isossa, uuninkestävässä paistinpannussa. Kuullota sipuli ja valkosipuli, lisää hetken kuluttua paprika ja kaali. Kypsennä viitisen minuuttia tai kunnes paprikat ja kaali ovat pehmenneet. Lisää balsamiviinietikka ja anna kiehahtaa
Lisää pannulle chorizomakkarat, mausteet, sokeri ja suola. Kääntele parin minuutin ajan. Lisää tomaattisäilyke ja vesi. Anna hautua miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Sekoita lopuksi joukkoon tuoreet mausteyrtit.
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Tee kasvisten joukkoon neljä kuoppaa ja riko jokaiseen kananmuna. Mausta kananmunat ripauksella pippuria.
Nosta pannu uunin keskitasolle viideksi minuutiksi eli kunnes kananmunat ovat hyytyneet. Ripottele yrttejä vielä valmiin pannun päälle. Tarjoa heti tuoreen leivän kanssa.

Kommentit

Näitä on luettu