Purkkiruokaa piknikille!


Seksihelteet ovat vihdoinkin täällä! Kun arska hymyilee, on aika ottaa kesästä kaikki irti joko piknikin tai grillibileiden muodossa. Ja ruoat voi tarjota suoraan purkista.  
Purkkiruoka on sanana saanut uuden merkityksen. Se ei välttämättä tarkoita enää ruokasäilykettä, vaan purkista tai tölkistä tarjottua ruokalajia. Annospurkit on helppo ottaa mukaan piknikille tai viedä vaikka nyyttäreinä kootuille BBQ-kutsuille.
Nelisen vuotta sitten Kaliforniassa reissatessani huomasin, että ruokia tarjoiltiin monissa paikoissa purkeista tai tölkeistä ihan hienoissa ravintoloissakin. Sama tölkittäminen levisi ruokablogeihin ja ruokalehtiin.  Trendi ei vieläkään ole "so last season", sillä edelleen alkukeitot, salaatit, jälkkärit kuin boolityyppiset juomatkin tuodaan eteen purkissa tai tölkissä. 
Mutta mikäs sen kätevämpää. Lastenruokapurkkiin voi tehdä valmiin annoksen, kääntää kannen kiinni ja säilyttää jääkaapissa tarjoiluhetkeen. Lisäksi purkitettu ruoka on helppo kuljettaa mukana vaikkapa piknikille. Isommat lasipurkit toimivat tarjoilukulhoina ja ovat vielä ihan vinkeän näköisiä ainakin puutarha- tai BBQ-kutsuilla.
Rakastan kesällä ja varsinkin helteellä kylmiä keittoja. Andalusialainen kasviskeitto eli gazpacho on jo monelle tuttu juttu. Ystävättäreni tarjoisi 40-vuotispäivillään kylmää , valkosipulista manteligazpachoa, johon ihastuin ikihyviksi. Lisäksi siinä ei ole mitään pilaantuvia maitotuotteita. Siispä minä purkittaisin sitä.
Piknikillä voisi olla mukana kypsää paahtopaistia, grillibileissä herkut tulevat tietty hehkuvilta hiililtä. Pidän varsinkin paahtopaistin, mutta myös grilliruokien kaverina saksalaistyyppisestä,  kirkkaasta perunasalaatista. Mutta jos jotain vaihtelua kaipaa, uusien pottujen sekaan voi pyöräyttää myös mojo-kastikketta, joka on kotoisin Kanarian saarilta. Lisäkkeenä voisi hyvin olla myös muita espanjalaisia tapaksia, kuten  marinoituja paprikoita ja oliiveja.
Jälkkäritölkiksi sopisi lemon posset -vanukas tai lakritsipannacotta. Niin pirteästi sitruunainen, englantilainen kermavanukas tai lakritsijuurella maustettu pannacotta maistuu taivaalliselta mansikoiden tai pensasmustikoiden kanssa.
Nyt, jos koskaan, pitää tarttua hetkeen. Ei ole mitään tietoa, kauanko helle meitä hemmottelee!


Manteligazpacho
8-10 annosta
250 g kokonaisia kuorittuja manteleita
6 dl jääkylmää vettä
100 g ( 4 viipaletta) kuivahtanutta vaaleaa leipää, josta kuoret poistettu 8¬10 valkosipulinkynttä
½ dl oliiviöljyä
½ dl sherry- tai balsamiviinietikkaa
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
KORISTEEKSI
paahdettuja mantelilastuja
Jos käytät kuorimattomia manteleita, kalttaa ne. Kasta mantelit kiehuvaan veteen ja kuori.
Laita tehosekoittimeen mantelit, leipä ja valkosipulinkynnet. Lisää vesi koneen käydessä ja käytä konetta kunnes seos on tahnamaista. Lisää öljy ja etikka ohuena nauhana keiton sekaan.
Mausta keitto suolalla ja pippurilla. Jaa keitto shottilaseihin ja koristele paahdetuilla mantelilastuilla.

Marinoidut paprikat
8-10 annosta
6 eriväristä paprikaa
2 solo-valkosipulinkynttä
1 ruukku lehtipersiljaa
1 tl sormisuolaa
3–4 rkl avokado-sitruunaöljyä ( tai 1/2 dl oliiviöljyä ja 1/2 sitruunan raastettu kuori)
Grillaa paprikat ja kuori ne. Suikaloi paprikat.
Silppua valkosipulinkynnet ja lehtipersilja yhdessä suolan kanssa.
Pane purkkiin kerroksittain suikaloituja paprikoita ja yrttiseosta. Kostuta sitruunanmakuisella öljyllä. Anna maustua seuraavaan päivään.
Tarjoa lihan lisäkkeenä tai tapas-leipien päällä alkupalana.

Uudet perunat Mojo-kastikeessa
8-10 annosta
2 kg uusia perunoita
vettä 2 rkl merisuolaa
MOJO-KASTIKE
2 punaista (grillattua) paprikaa
1 punainen chili
1 dl neitsytoliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
2 rkl sitruunapestoa
1 ruukku lehtipersiljaa
1 ruukku korianteria
2 solo-valkosipulinkynttä
1 tl sormisuolaa
mustapippuria myllystä
Mojo-kastike kannattaa valmistaa edellisenä päivänä. Sen maku paranee ja aromit vahvistuvat kun se saa lepäillä jääkaapin rauhassa. Pilko ainekset ja pane ne monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen. Käytä konetta kunnes kastike on tasaista.
Pese ja keitä raaputetut uudet perunat merisuolalla maustetussa vedessä Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi.
Valuta perunat ja sekoita mojo-kastike perunoiden joukkoon.
Tarjoa perunat huoneenlämpöisinä. Hyviä ne ovat kuuminakin.



Lemon posset
4 annosta
3,3 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 dl sitruunamehua
Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kolmisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sitruunamehu. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria tai mehua.
Kaada seos neljään Piltti-purkkiin. Käännä kansi kiinni ja nosta jääkaappiin hyytymään.
Hyydytä vähintään kolme tuntia. Mieluimmin seuraavaan päivään.
Tarjoa mansikoiden tai pensasmustikoiden sekä kauralastujen kanssa.

Kommentit

Näitä on luettu