Tähtianiksella ja vaniljalla maustettu visipipuuro


Se on kummallinen asia, joka toistuu vuodesta toiseen.  Ihan kuin Blondi ei oppisi mitään. Pakastin tulee sulatettua silloin, kun se on kaikista hankalinta ja älyttömintä  pakasteiden kannalta eli keskikesällä.  Mutta pakastimeni paksu jääkuorrutus ja meneillään oleva marja-aika pakotti ryhtymään tositoimiin.
Pakastimen sulattaminen on vähän kuin arkeologisia kaivauksia tekisi. Minullakin on pieni arkkupakastin, jonka uumeniin oli hautautunut vaikka mitä herkkuja. Sellaisiakin, joita ei enää suin surmin uskalla syödä. Ja jotka heitin tippa silmässä pois.
Sieltä löytyi myös lukematon määrä avattuja marjapakasteita, joista oli käytetty vain osa. Niinpä keräsin nyt puolukat ja karpalot  yhteen ja päätin keittää  vispipuuron.  En ole keittänyt sitä vuosiin, vaikka silloin kuin poikani oli kasvavassa iässä, vispipuuroa oli aina jääkaapissa. Onhan se näppärä aamu- , väli- tai iltapala.  Ja olen aina pitänyt siitä itsekin.
Koska ulkona oli hyvin syksyinen, vilakka sää, minulle tuli puolukoista mieleen jouluglögi ja sen maut. Niinpä sujautin muutaman tähtianiksen ja kuivahtaneen vaniljatangonpätkän kattilaan kun keitin marjoista mehua. Vispipuuroni sai tällä kertaa ihan uudenlaisen twistin. Eikä makuyhdistelmä ollut lainkaan pöllömpi.  Tavallisesti jätän marjojen kuoret puuroon kuidun vuoksi, mutta nyt paseerasin mehun siivilän läpi.  Ja olihan minulla marjojakin tuohon annokseen tuplat normaalista.
Tähtianiksella ja vaniljalla maustettu vispipuuro
1 1/2 l  pakastepuolukoita ja karpaloita
1 1/2 l vettä
3 tähtianista
1/2 vaniljatanko
2 dl sokeria
3/4 tl suolaa
2 1/4 dl mannasuurimoita
Mittaa vesi ja marjat kattilaan, pane joukkoon tähtianis ja vaniljatanko. Keitä marjoja noin 15 minuuttia, jotta mausteet irrottavat makuaan mehuun.
Paseeraa marjaseos siivilän läpi ja mittaa saamasi mehu. Vispipuuroon käytetään 1 1/2 dl mannasuurimoita litralle nestettä.  
Lisää mehuun sokeri ja suola.  Sekoita kunnes sokeri sulaa . Vispilöi kiehuvaan mehuun mannasuurimot ja keitä puuroa viitisen minuuttia välillä sekoittaen.
Anna puuron jäähtyä ja vatkaa puuro sitten kuohkeaksi sähkövatkaimella.
Tarjoa maidon kanssa. 

Kommentit

Näitä on luettu