Sadepäivänä syntyi sitruuna-timjamipullia


Pullan leipomisessa jännittävää on se, että jokaisen leipurin vehnänen maistuu erilaisilta, vaikka taikina tehtäisiinkin täsmälleen samoista aineksista. Yksi käyttää enemmän jauhoja, toinen vaivaa taikinaa kauemmin, kolmas hulauttaa taikinaan enemmän kardemummaa kuin toinen. Edustan sitä koulukuntaa, jonka mielestä pullaa leipoessa ei kannata pihdata muissa aineissa kuin vehnäjauhoissa. Pehmeän pullan salaisuus piilee nimittäin jauhojen määrässä ja vaivaamisajassa. Mitä paremmin taikinan vaivaat, sitä vähemmän jauhoja tarvitset ja sitä pehmeämpää pullaa saat. Vaivaamista ei kannata pelästyä, sehän hoituu näppärästi konevoimalla.
Pullataikina syntyy näppärästi leipäkoneella
Löytyykö kaappisi kätköistä sellainen retrolaite kuin leipäkone? Minä nimittäin tein sitruunapullien taikinan sillä. Suomen tunnetuin leipäkonetaituri Kaarina Roininen muistutti minua siitä, miten näppärästi pullataikina syntyy moneksi vuodeksi unohtamallani leipäkoneella. Leipäkoneessa voi tehdä kolmen desin pullataikinan. Kolme desin taikina tarkoittaa leipurikielessä siis käytettävän taikinanesteen määrää. Kaarinan ohjeessa pullataikinaan ei käytetä munaa. Kaikki pulla-ainekset mitataan koneeseen ja kone saa käydä 10 minuuttia. Taikinan saa kohota kaksinkertaiseksi, jonka jälkeen siitä leivotaan pellillinen pikkupullia. Pullat pitää kohottaa vielä toisen kerran ja sen jälkeen paistaa tavallisessa 225-asteisessa uunissa.

Tahmeat tai vähemmän tahmeat sitruuna-timjamipullat

Rakastan voisilmäpullia, mutta voi riitti juuri pullataikinaan (Minulle on turha tulla ehdottelemaan öljyjä tai margariineja!). Niinpä mietin mistä loihdin pullaan sen silmän. Kaapissa oli lemon curd -purkki ja pihalla kasvaa timjami. Siitähän se ajatus sitten lähti.
Lemon curdia  käytettäessä pullien pinnasta tulee tahmea. Jos ei halua tahmeita pullia,voi  sekoittaa 100 grammaan voita 1/2 dl sokeria ja yhden sitruunan raastetun kuoren ja silputun timjamin. Ja loihtii siitä pulliin sitruunaisen voisilmän.
Tahmeat sitruuna-timjamipullat
pellillinen pullia
3 dl maitoa
25 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 muna
1 sitruuunan raastettu kuori
8-10 dl vehnäjauhoja
100 g  voita
SITRUUNA-TIMJAMISILMÄT
1 1/2 dl lemon curd -tahnaa
1 1/2  rkl silputtua (sitruuna)timjamia
tai
100 g voita
1/2 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
ripaus suolaa
1 1/2 rkl silputtua timjamia
Jos käytät leivontaan tuoretta hiivaa, lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen. Jos käytät pullataikinaan kuivahiivaa, nesteen on oltava reilusti kättä lämpimämpää (noin 42 astetta) ja kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin. Lisää joukkoon kananmunat, sokeri, raastettu sitruunan kuori ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää jauhot taikinaan. Alusta pullataikina kimmoisaksi lisäämällä vähitellen vehnäjauhoja. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa pullataikinaa, kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista ja leipurin kädestä.
Kohota pullataikinaa lämpimässä paikassa, kunnes se lähes kaksinkertaistuu tilavuudeltaan.
Leivo taikinasta 16 pikkupullaa, pane ne leivinpaperille pellille  ja peitä leivinliinalla. Anna kohota.
Silppua timjami ja sekoita se lemon curd -sitruunatahnan joukkoon. Tai jos teet voisilmäpullia, sekoita ainekset keskenään.
Voitele pullat ennen paistamista kananmunalla, tee pullaan kolo sormella ja pane siihen lusikallinen sitruunatahnaa
Paista  sitruunapullia 225 asteessa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia tai kunnes pullan pinta ja pohja ovat kauniin vaaleanruskeat.
Sitruunapullat ovat hieman tahmeita ja parhaimillaan jäähtyneinä.

Kommentit

Näitä on luettu