Terassillani savuaa!


Tuhansien järvien maassa kun eletään, savustus kuuluu ehdottomasti suomalaiseen suveen. Mutta urbaanissa ympäristössä savustuspöntön asettelu avotulelle on usein mahdoton yhtälö viranomaisten ja taloyhtiöiden asettamien säädösten vuoksi. Onneksi asiaan on kehitetty näppärä ratkaisu, nimittäin sähkösavustin. Maman terdellä sen paikka on siinä Weberin vieressä. 
Terassi tai piha sähkösavustinta käytettäessä pitää kuitenkin olla, sillä savustin soveltuu vain ulkokäyttöön. Samoin laitetta tulee käyttää palamattomalla alustalla ja OpaMuurikan käyttöohjeiden mukaan “savustin ei ole tarkoitettu lasten tai henkilöiden käyttöön, jotka eivät ole turvallisen käytön edellyttämässä kunnossa.”

Pahaat savustuskalat

Parhaita savustuskaloja ovat rasvaiset kalat, kuten lohi, muikku, silakka, siika ja ankerias. Koska kalastan lähinnä Cittarin kalatiskillä, savustan usein lohta.  Yksinkertaisesti pidän lohesta, sen kaikissa muodoissa.
Kalat voi suolata joko ennen tai jälkeen savustamisen. Suosittelen ensimmäistä tapaa eli ripottele peratuille kaloille kevyesti karkeaa suolaa ja anna kalaojen suolautua viileässä pari tuntia. Näin kalat suolautuvat tasaisesti. Toinen tapa on ripotella karkeaa suolaa kuumille kaloille savustamisen jälkeen. Tämä tyyli sopii lähinnä pikkukaloille. Tai jos on kiire saada savustettu kala ruokapöytään. Ja todella ruokailijaystävällistä on savustaa kala, varsinkin lohi, ruodottomana fileenä.

Sähkösavustin on helppoikäyttöinen

Sähkösavustimen käyttö ei ole rakettitiedettä. Ensiksi purupellille levitellään ohut kerros, noin 2 dl, savustukseen sopivaa karkeahkoa savustuspurua. Purun sekaan olen tavallisesti heittänyt pari sokeripalaa. Sokeri antaa kalalle lisäväriä.
Savustukseen sopivat monet puulajit, mm. leppä, omenapuu, tammi, hikkori ja kirsikkapuuhake. Lohta savustaessani oma lempparini on ollut omenapuu. Vaikka pihallani pari vanhaa omppupuuta onkin, olen ostanut savustuspurua kaupasta mm.Weber-tuotemerkillä varustettuna. Omppupuu antaa paitsi makua, myös väriä savustettavaan kalaan.
Kala tai kalat asetellaan yhteen kerrokseen ritilälle ja ritilä työnnetään savustimeen tippupellin päälle. Kansi kiinni ja pistoke maadoitettuun pistorasiaan. Sitten vaan odotellaan, että pönttö alkaa sauhuta. Savustusaika riippuu tietty kalojen määrästä ja koosta. Pienet kalat savustuvat 20 minuutissa ja suuret kalat 50-60 minuutissa. Kalat ovat kypsiä, kun ruodot ja nahka irtoavat helposti. Lohifile savustuu sellaisessa puolessa tunnissa.
Eikä savustuksessa kannata jämähtää pelkkään kalaan. Lihaakin voi savustaa, mutta silloin kannattaa käyttää apuna lihalämpömittaria kypsyysasteen kontrolloimiseen.
Savustusprosessissa syntyvä kosteus tiivistyy nesteeksi ja tippuu pisaroina savustimen päädystä alas. Minä opin sen käytännön kautta, sillä pilasin terassipöytäliinan hölmöyttäni. Siksi savustimeni alla on tavallisesti sanomalehti, vaikka se ei ehkä paloturvallisin vaihtoehto olekaan.

Sähkösavustinta voi  käyttää terassilla, mutta ei sisätiloissa. 

Kesäherkut helposti

Savukala, salaatti ja uudet perunat?  Mitä muuta ihminen kesäsafkaltaan kaipaa? No, mä leivoin vielä pataleivän ja hölskytin kurkutkin. Ja sen toisen puolen kalasta graavasin ja käytin tillin asemesta mausteena tuoretta korianteria. Antoi muuten aika mielenkiintoissen twistin lohelle. 

Kommentit

Näitä on luettu