Blondi testasi: Buttermilk biscuits

Tämä ohjekokeilu sai alkunsa siitä, kun ystäväni kysyi Facessa, että tarkoittaako buttermilk suomeksi todellakin piimää. Juu, kyllä tarkoittaa, tai ainakin jenkkiohjeita duunaillessani tarttuisin silloin piimätölkkiin. Nyt leivontainspiraation iskiessä kotikaapissa ei ollut piimää, joten tartuin sitten kreikkalaiseen jogurttiin. Sitä kun minulla on aina kaapissa. Mutta kutsutaan tätä reseptiä kuitenkin buttermilk biscuits -ohjeeksi.  Suomennos voisi olla piimäskonssit tai piimäteeleivät. Piimä on muuten Atlantin takana nyt tosi trendikästä. Sitä käytetään niin leivontaan, marinadeihin kuin kastikkeisiin.

Buttermilk biscuits maistuu kotitekoisen karviaishillon ja juuston kanssa. 

Amerikassa biscuit ei vättämättä tarkoita keksiä, vaan leivinjauheella ja soodalla kohotettua pientä, aavistuksen makeaa leipästä. Klassiset buttermilk biscuits ovat todella suosittuja varsinkin etelävaltioissa. Ja jokaisen omalla Grannyllä on tietty maailman paras ohje. Niitä syödään paitsi aamiaisella ja brunssilla, myös pääaterioilla lihan ja kastikkeen kanssa. Aamulla ne popsitaan makeiden lisukkeiden kuten hillon, hedelmätahnojen, siirapin tai hunajan kera, mutta myös pekonin, munien ja makkaroiden kanssa.

Sukulaissuhde skonsseihin eli englantilaisiin teeleipiin on vähintäinkin vahva, joten siksi tarjoaisinkin näitä joko kiireettömällä aamiaisella tai vaikkapa sunnuntain iltapäiväteellä.


Koska taikinassa on hapanmaitotuotetta, siihen käytetään kohotusaineena myös soodaa. 

Klassinen jenkkiohje on tehty pelkästä vehnäjauhosta, mutta en tiedä mikä terveysintoilu meikäläiseen iski.  Sekoitin joukkoon 1/3 jauhomäärästä sämpyläjauhoja. Ja mielestäni viljaisuus teki asialle pelkästään hyvää. Ohjeesta tulee pellillinen biscuitseja.


Buttermilk biscuits
eli piimäteeleivät
16 kappaletta
4 dl erikoisvehnäjauhoja
2 dl  sämpyläjauhoja
2 rkl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
100 g kylmää voita
2 1/2 dl piimää tai kreikkalaista jogurttia
1 muna
Kuumenna uuni 225 asteeseen.
Sekoita keskenään jauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja suola. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja nypi se taikinan joukkoon.  Tai pistä ainekset monitoimikoneeseen.
Sekoita keskenään piimä/jogurtti ja kananmuna ja kaada jauhoseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kokoa taikinasta jauhotetuilla käsillä pallo. Jos teet taikinan monitoimikoneella, käytä konetta kunnes taikinasta muodostuu pallo.


Taputtele taikinasta pari senttiä paksu levy. Ota taikinasta juomalasilla tai muotilla kakkusia.
Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja pane leipäset paperille. Paista 12-15 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Varo paistamasta liian kuivaksi!

Otettuasi pellin uunista, sipaise halutessasi vielä lämpimien leipästen päälle hieman voita ja ripottele päälle vähän sokeria. Tarjoile vastaleivottuina, sillä biscuitit kuivahtavat melko nopeasti.

Jälikirjoitus klo 21.45! 
Henri Alén pohti Twitterissä mikä on tänä sesonkina trendikkäin laskiaispulla. Niinpä pieni surffaus paljasti, että svedut syövät tänä sesonkina nutellasemlaa. Siitä inspiroituneena täytin leipomani piimäskonssit kermalla ja nutellalla. Se muuten rokkasi!"Nutellasemlat Blondin tapaan"

Kommentit

Näitä on luettu