Blondi testasi: Säilöttyjä ankankoipia ja etiopialaista berbere -mausteseosta

Tänään Blondin keittiössä syntyi talvinen pataruoka, jossa pääosaa näytteli säilötyt ankankoivet. Samalla tuli testattua etiopialainen berbere -mausteseos.  Koko kokkaussessio sai alkunsa Mosa Interiorsistä hankkimistani intialaisista tynnyrinpohjista tehdyistä lautasista.  Koskaan ei tiedä, mistä se ajatus oikein lähtee. 




Uunista tulleena Blondin ankkapata näytti tältä.

Olen jo monta kertaa katsonut kaapissani pyörivää Cuisesses de Canard Confites -ankkasäilykettä sillä silmällä. Kyseessä on  4-5 ankankoipea sisältävä täyssäilyke. Ankankoivet ovat kypsennetty hitaasti omassa rasvassaan ja ne ovat sellaisenaan käyttövalmiita.  DeliDelin verkkokaupassa 1250 gramman tölkki ankanreisiä näytti maksavan 19,50 euroa.  Kaikkea tölkissä olevaa rasvaa ei todellakaan panna pataan, mutta se kannattaa säästää ja paistaa herkullisessa rasvassa vaikka keitetyt perunat. Tulee muuten aika herkkua. 



Ankankoipien rasva kannattaa käyttää vaikka perunoiden paistamiseen. 

Etiopialaisessa Berbere-mausteseoksessa dominoivat intensiiviset maut, kuten chili, paprika, inkivääri, muskottipähkinä ja kardemumma. Näin sanotaan Santa Marian -nettisivustolla. Suolatonta mausteseosta suositellaan käytettäväksi broilerille ja erilaisiin liharuokaiin. No, ankkakin on lintu, joten tartuinpa nyt ensimmäisen kerran tuohon mausteseokseen. Se on hyvin aromaattinen, mutta lempeähkö mausteseos.  Kutsuisin ensikohtaamistamme hyvin miellyttäväksi. 


Nämä kasvikset päätyivät talviseen pataruokaan. 
Lisäksi käytin pataruokaan kilon pussillisen Lidlin uunijuureksia, joka on yksinkertaisuudessaan mielestäni yksi nerokkaimmista tuotteista. Minulla on pussillinen niitä lähes aina vihanneslokerossani.  Liemenä käytin pataan punkkupullon pohjat ja kaapissa vielä olevaa glögitiivistettä kiehuvaan veteen lantrattuna. Niinpä sitten näistä aineksista muhi uunissa 1 1/2 tunnissa ihan kelvollinen (lue: erittäin maukas)  lauantaisafka. Vai miltä  kuvan perusteella näyttäisi?

Tätä liemipitoista ruokaa varten kattaukseen kannattaa varata myös lusikka.

Säilöttyjä ankanreisiä Blondin tapaan

1 kilo unijuureksia (Lidl-sekoitus eli palsernakkaa, porkkanaa ja punajuuria)
2-3 sipulia
5-6 perunaa
1 yksikyntinen solo-valkosipuli
2 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
LISÄKSI
2 dl punaviiniä
1 dl glögitiivistettä (Marli)
2 dl kiehuvaa vettä
2 tl etiopialaista berbere-mausteseosta (Santa Maria: paprikaa, muskottipähkinää, chiliä)
1 tlk (1250 g) säilöttyjä ankanreisiä

Kuori ja paloittele juurekset ja perunat, lohko sipulit. Hienonna valkosipuli.  Pane kasvikset uunipataan ja kääntele juuresten joukkoon suola ja pippuri.
Sekoita keskenään punaviini, glögitiiviste, kiehuva vesi ja mausteseos. Kaada liemi pataan. Kypsennä juureksia 175 asteisessa uunissa reilun tunnin ajan kannella peitettynä.
Ota pata uunista ja pane säilötyt ankanreidet juuresten päälle. Jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuutin ajan. Tarkista suola.
Tarjoa rapean leivän kanssa.

Berbere mausteseos on suolaton. 

Viinivinkki: 




Chileläinen , keskitäyteläinen ,  marjaisa ja  kevyen  mausteinen Llai Llai Pinot Noir 2014 -punaviini , 9,99 e, on  hyvä valinta talviselle ankkapadalle.  


Kommentit

Näitä on luettu