Blondi testasi: Marokkolaiset karitsapullat

Marokkolaiseet karitsapullat syntyivät keittiössäni vähän sattumalta, mutta ohjeesta tuli niin hyvä, että itseänikin itketti.  Päätin nimittäin lyödä monta kärpästä eli työasiaa yhdellä iskulla, kun kokeilin viime viikolla saatuja uutuustuotteita ja näytteitä. Tässä postauksessa kuuluu siis sponsorin ääni.

Lähetti toi minulle näytteen Tammisen luomukaritsan jauhelihasta, joka on vuoden 2015 Luomutuote. Sen mukana oli yksi lempiviineistäni eli Tommasin Ripasso. Ja kollegan herkulliselta kuulostava ohje italialaisista karitsapullista.


Lihapullat voi valmistaa samalla tavalla muustakin jauhelihasta. 

Vierailin ruokatoimittajien kanssa Pauligilla ja sain sieltä uutuusnäytteitä, joiden joukossa oli purkki Maroccan Ras El Hanout -mausteseosta. Ras el Hanout on pohjoisafrikkalaisen keittiön suosittu mausteseos, jossa on kukkainen tuoksu ja vahva maku. Se sisältää korianteria, paprikaa, mustapippuria, kardemummaa, maustepippuria, muskottipähkinäa, kurkumaa, neilikkaa, cyennenpippuria. Eli aikamoisen liudan eri mausteita. Minä rakastan oikoteitä onneen ja nykyisin kun Santa Marian mausteseoksissa ei ole suolaa, niin mikä ettei. Päätinkin tehdä karitsapullat marokkolaisella twistillä italialaisen asemesta.


Marokkolaisessa mausteseoksessa ei ole lisättyä suolaa. 

Siivosin pursuilevasta maustelaatikkostani pois vanhentuneet vuosikerrat. Johtuikohan siitä, mutta näin yöllä unta kanelista. Niinpä olin kokkailua aloittaessani vahvasti sitä mieltä, että korkeimmilta tahoilta halutaan minun nyt tekevän kanelilla maustettua ruokaa. Siksi tomaattikastike sai nyt kanelisen twistin. Turha kai hehkuttaa, että kaneli kuuluu lempimausteisiini. 

Alkuviljat ovat nyt hyvin trendikkäitä. 

Lihapullien kaveriksi keitin myös minulle uutta tuttavuutta, eli Artisan Grains Freekeh -vihreää vehnää. Se on paahdettu, korkeaproteiininen vaihtoehto riisille tai kuskusille. Sopii kuulemma myös salaatteihin. Hyvä viljan maku siinä olikin.
Tällaista siis on ruokatoimittajan elämä, kun yrittää päästä mahdollisemman helpolla ja pysyä silti ajan hermolla. Mutta nyt meni kyllä maaliin heittämällä.

Ja se viini oli muuten täydellinen match noiden lihapullien kanssa. Aivan herkullinen kattaus vaikka sunnuntailounaalle tai  illanistujaisiin.

Marokkolaisia karitsapullia kanelisessa tomaattikastikkeessa
KARITSAPULLAT
400 g luomu karitsanjauhelihaa (Tamminen)
2-3 valkosipulinkynttä
3/4 dl korppujauhoja
1 tl Maroccan Ras el Hanout -mausteseosta (Santa Maria)
1–1½ tl suolaa
3/4 dl korintteja (rusinatkin käy)
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
1 muna
TOMAATTIKASTIKE
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 tl kanelia
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 rkl raastettua sitruunankuorta
(2 rkl silputtua minttua)
Lisäksi
keitettyä riisiä, kuskusia tai pastaa
Tee ensin lihapullat paistovalmiiksi. Silppua valkosipulinkynnet. Mittaa koprppujauho, korintit, mausteet ja jogurtti kulhoon. Sekoita ja anna turvota hetken aikaa. Lisää muna ja jauheliha ja sekoita mureketaikinaksi. Muotoile massasta lihapullia.
Valmista kastike. Sekoita tomaattimurskan sekaan kaneli, suola, hunaja ja raastettu sitruunankuori. Jos sinulla on tuoretta minttua, silppua sitä mukaan sellaisen 1-2 ruokalusikallisen verran.
Paista lihapullia ensin kuumalla pannulla öljyssä tai voissa, jotta ne saavat kauniin ruskean pinnan. Heiluttele pannua, jotta pullat ruskistuvat joka puolelta.  Kaada maustettu tomaattimurska pannulle ja kypsennä lihapullia vielä noin 10 minuuttia.
Tarkista maku ja tarjoa riisin, kuskusin tai pastan kanssa.





Täydellinen viinipari: Italialainen, keskitäyteläinen ja mausteinen Tommasi Ripasso Valpolicella  2013 -punaviini, 19,99 e.

Ps. Minä käytin tomaattikastikkeeseen kaksi yrttikuutiota, joita olin säilönyt oman yrttitarhani sadosta. Niissä oli minttua, lehtipersiljaa sitruunankuorta ja valkosipulia oliiviöljyyn pakastettuna.

Kommentit

Näitä on luettu