Herkku Sveitsistä: Röstiä, raclettejuustoa ja schwarzwaldin kinkkua

Röstiä pidetään Sveitsin kansallisruokana. Alkujaan tämä perunakakku oli suosittu aamupalaruoka maanviljelijöiden keskuudessa. Aidossa Berner röstissä silputtu, savustettu siansivu sekoitetaan perunoiden joukkoon ennen paistamista. 
Peruna ja juusto rakastavat toisiaan!
Tämä on mitä parhainta ja täyttävintä talviruokaa, mutta kesällä raclettejuuston voi sulattaa grillissä ja nauttia uusien perunoiden kastikkeena.

Röstiperunat
neljälle
1 kg kiinteitä perunoita (esim. Nicola)
1–2 sipulia
2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1 tl mustapippuria
voita tai öljyä paistamiseen
Pinnalle
persiljasilppua tai auringonkukan versoja
Lisäksi
200 g raclettejuustoa
100 g ilmakuivattua schwarzwaldin kinkkua
Kuori ja raasta peruna ja sipulit raastimen karkealla terällä. Sekoita raasteet yhteen ja valuta ylimääräinen neste pois siivilässä. Mausta peruna-sipuliseos suolalla ja pippureilla. Voit säilyttää raasteita kulhossa kylmässä vedessä yön yli jääkaapissa. Valuta ne hyvin siivilässä ennen käyttöä ja mausta vasta valuttamisen jälkeen.
Kuumenna rasvaa pannulla, muotoile raastemassasta ohuita pihvejä ja paista miedolla lämmöllä molemmin puolin, kunnes perunasipuliraaste on kypsää. Käännä rösti käyttämällä lautasta apuna.
Sulata juusto mikrossa tai grillissä. Kaada sula, kuuma juusto röstiperunoiden päälle.  Lisää annoksen päälle pari siivua ilmakuivattua kinkkua ja koristele silputulla persiljalla tai versoilla.
Voit myös valmistaa röstin etukäteen ja kuumentaa sen tarjolle. Laita silloin juustoviipale perunapaistoksen päälle ja kuorruta perunakakku 225 asteisessa uunissa ennen tarjoilua. 

Viinivinkki (Kuva: Alko):



Paikallinen ruoka, paikallinen viini -periaatteella röstin kanssa maistuu puolikuiva (sokeria 8g/l), keskihaposkas ja aromikas sveitsiläinen Jolicoeur 2014 -valkoviini, 18,89 euroa. Viini on tehty Chasselas-rypäleistä. 

Kommentit

Näitä on luettu