Portugalilainen kalapata

Nyt kevennetään kalalla kevättä kohti. Kokonainen, vierastarjottavanakin näyttävä kala-ateria syntyy yhdessä padassa. Portugalilaiseen tapaan siihen käytetään valkoista kalaa, esim. turskaa.


Portugalilainen kalapata on yhden astian ruoka. 


Portugalilainen kalapata
6 annosta
600 g siika ja/tai kuhafileitä 
3-4 perunaa
2 sipulia
1 punainen paprika
1 solo- valkosipulinkynsi
½ chili
3/4 dl oliiviöljyä
2 laakerinlehteä
250 g pakastettuja sinisimpukoita
200 g pakastettua mustekalaa tai mustekalarenkaita
LISÄKSI
1 tlk (400 g) säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2 tl suolaa
1 tl (savustettua) paprikajauhetta
2 dl kuivaa valkoviiniä
½ dl silputtua persiljaa
Leikkaa kalafileet parin, kolmen sentin paksuisiksi paloiksi. Ripottele kaloille vähän suolaa ja jätä maustumaan.
Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Kuori ja viipaloi perunat. Suikaloi paprika ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna chili, josta on poistettu siemenet.
Kaada kattilaan öljy ja kuullota kasvikset. Aloita paistamalla perunoita, sipulia ja valkosipulia noin viisi minuuttia, lisää paprika ja jatka muutaman minuutin ajan. Lisää mukaan laakerinlehti.
Nostele kalapadan ainekset pataan kerroksittain: ensin sinisimpukat, mustekalat, kuullotetut kasvikset, perunat ja kalapalat. Voit käyttää halutessasi myös laakeaa uunivuokaa.
Sekoita keskenään tomaattimurska, suola, paprikajauhe, chili ja valkoviini, kaada kalapadan päälle. Lisää kalapataan lopuksi persilja.

Kypsennä 200 asteisessa uunissa kannen tai alumiinifolion alla noin 40 minuuttia tai hauduta liedellä noin 25 minuuttia. Älä avaa kantta kypsennyksen aikana.


Ruoka sai kotikeittiössäni seurakseen kuskusia ja tomaatti-basilikasalsaa. 


Kommentit

Näitä on luettu