Sesongissa: Perinteinen madekeitto ja runebergintortut

Sydäntalven herkun, mateen, pyyntiaika on parhaimmillaan. Mademuhennos, madekeitto, paistettu mateen maksa ja mateenmäti kuuluvat juuri nyt monen sesonkikulinaristin ruokalistalle. Kausiherkkuja ovat myös runebergintortut ja laskiaispullat, joten viikonlopun ruokalista on kyllä nyt hyvin made in Finland.


Madekeitto E.Eriksonin tapaan tarjottuna. 
Kävimme ruokatoimittajakollegan kanssa lounaalla Vanhassa kauppahallissa E.Eriksonin Bistrossa nauttimassa perinteisen madekeiton. On se hieno kala. Vaikkakin sysiruma.

Perinteinen madekeitto
1 nyljetty made
1 sipuli
1 laakerinlehti
1/2 tl kokonaisia maustepippureita
2 porkkanaa
1/2 purjo
1 tl suolaa
yht. 2 l keitinlientä + vettä
8 perunaa
2 dl (kuohu)kermaa
25 g voita
1/2 dl tillisilppua
(suolaa)

Nylje ja fileoi made. Voit myös pyytää kalakauppiastasi tekemään sen. Käytä perkeet liemen keittämiseen.
Huuhtele maksa kylmällä juoksevalla vedellä ja keitä sitä noin 5 minuuttia väljässä, suolalla, laakerinlehdellä sekä pippureilla maustetussa vedessä. Säilytä keitinliemi.
Paloittele madefileet suupalan kokoisiksi, mausta kevyesti suolalla.
Mittaa maksan keitinlientä ja vettä kattilaan kahden litran verran. Paloittele ruoto ja poista kalan päästä kidukset. 
Pane kalanperkeet, lohkottu sipuli, laakerinlehti, pippurit, kuorittu ja paloiteltu porkkana ja puhdistettu, paloiteltu purjo liemeen.
Keitä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Siivilöi liemi.
Kuori ja paloittele perunat, lisää palat liemeen.
Keitä 10–12 minuuttia. Lisää kalapalat ja jatka keittämistä 2–3 minuuttia. Lisää kerma, paloiteltu maksa, voi ja tillisilppu. Kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja lisää
suolaa tarvittaessa.
Nauti lämpimän ruisleivän kanssa.


Madetta myydään myös valmiiksi nyljettynä. 
Välimerellisen version madekeitosta eli Bourriden löydät täältä .

Runebergintortut Fredrikan tapaan 
Madekeittoaterian kruunaa runebergintortut, jotka Blonditiina on tehnyt Fredrikan tapaan. Vähän tuhmasti, sillä kostutuksessa on käytetty alkoholia. Sen voi toki korvata vaikka omenamehulla. Linkki torttuihin löytyy täältä. 

Runebergintortut Fredrikan tapaan. 





Kommentit