Tammikuun sesonkimenu: Jauhelihagulassi, kaurainen pataleipä ja rahkaletut

Tammikuu on lämmittävien keittoruokien aikaa.  Tällä sesonkimenulla on slaavilainen twist, sillä keitto on kotoisin Unkarista ja rahkaletut eli syrnikit Venäjältä.  Pataleipä on tammikuussa trendiherkku numero uno!

Unkarilainen gulassi on paksua lihakeittoa, jota pustalla karjaa paimentavilla paimenilla oli tapana hauduttaa avoimen tulen yllä. Itse asiassa sana gulyás tarkoittaakin paimenta ja gulya nautakarjalaumaa. Ja kuten nimestä voi päätellä, oikea gulassi tehdään naudanlihasta. Gulassin – niin kuin muunkin unkarilaisen ruuan – pääraaka-aineita ovat liha, paprika ja sipuli. Tämä resepti on Blondin "oikotie onneen" -ohje, jolla herkullinen, unkarilaistyyppinen keitto syntyy ihan arkenakin. 


Gulssikeitto on parasta pakkasruokaa. 

Jauhelihagulassikeitto
10 annosta
500 g jauhelihaa
2 rkl öljyä
3 sipulia
4 valkoisulinkyntä
3-4 porkkanaa
10 perunaa
3 paprikaa
2 l vettä
3 lihaliemikuutioita
2 tlk säilöttyjä tomaatteja
3 rkl tomaattipyreetä
10 mustapippuria
1 rkl Provencen yrttiseosta
1- 1/2 tl (savustettua) paprikajauhetta
LISÄKSI
silputtua persiljaa
smetanaa

Silppua sipulit, ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat, suikaloi paprikat. 
Ruskista jauheliha, sipuli ja valkosipulinkynnet kattilassa. 
Lisää vesi, säilötyt tomaatit, liemikuutiot, porkkanat, perunat ja mausteet. Keitä 10 minuuttia ja lisää paprikat.  Jatka kpsentämistä vielä 20-30 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat kypsiä. 
Ripottele keiton pinnalle persiljaa ja tarjoa smetanan kanssa.


Pataleipä on tammikuun hittileipä. Tässä kaurainen versio keiton kaveriksi. 

Kaurainen pataleipä

1 leipä
7 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä
Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä  puoli tuntia.
Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä  puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista  ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä  vartin verran.
Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.


Syrnikit ovat venäläisia rahkalettuja, joita maassa syödään varsinkin pääsiäisen aikaan. Ohje on mitä helpoin, ainekset vain sekoitetaan keskenään. Rahkalettujen kanssa on tyypillistä nauttia venäläisten rakastamaa vadelmahilloa.  


Syrnikit voi paistaa blini- tai lettupannulla. 

Syrnikit eli venäläiset rahkaletut
1 prk (250 g) rahkaa
3 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
PAISTAMISEEN 
voita
Sekoita kaikki ainekset keskenään, älä vaivaa taikinaa. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.
Kuumenna lettu- tai blinipannu kuumaksi ja paista voissa paksuja lettuja. Letut palavat melko helposti, joten vähennä lämpöä ensimmäisten lettujen jälkeen.
Tarjoa vadelmahillon ja kermavaahdon kanssa.


Kommentit

Näitä on luettu